Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Червено зеле – гарнитура за печено

Червеното зеле принадлежи към семейство Кръстоцветни, свързано е с бялото зеле и се различава от него по лилавия си цвят, който се дължи на съдържащия се в него пигмент антоцианин. 

Полезна информация

Червеното зеле има следните характеристики

Прясно червено зеле в близък план

Този зеленчук е известен още като синьо зеле, червено зеле и френско кафяво зеле. Червеното зеле е малко по-дребно от бялото зеле. Цветът му се дължи на пигмента антоцианин, който се съдържа и в боровинките, червените портокали, червеното цвекло и гроздето. Червеното зеле е популярно с характерния си сладък и мек вкус. Твърдата клетъчна структура на суровото зеле понякога може да затрудни храносмилането. Може е да се остави в хладилника за около 24 часа. Подправки като кимион, фенел или джинджифил също допринасят за това, червеното зеле да е по-лесно смилаемо.


Произход

Откъде произхожда червеното зеле?

Зеленчукът, произхождащ от диворастящото морско зеле, първоначално произлиза от Китай и след това достига до Европа през средиземноморските страни. В Европа се разпространява главно чрез манастирите, където се отглежда от монаси. Най-големият район за отглеждане на червено зеле в Европа се намира в Дитмаршен, на германското крайбрежие на Северно море.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

От блатата в Дитмаршен кръглото лилаво зеле се бере до края на ноември, тъй като не понася сланата. Съхранявано на хладно и сухо място, червеното зеле запазва свежестта си до следващата пролет.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва червеното зеле и как се съхранява?

Прясно червено зеле в близък план

Червеното зеле е една от класическите гарнитури за сочно печено месо. Атрактивният цвят обаче изкушава все повече креативни готвачи да създават контрастни композиции, в които червеното зеле нерядко се вписва и като основно ястие. Приготвено в суров вид като салата с черен пипер, сол, лук и нарязан бекон, червеното зеле е истински деликатес. Изтънчените готвачи го използват и за приготвяне на кисело зеле. Като зеленчук то е особено вкусно задушено с масло или гъша мас, лук, ябълка и хвойна. Оцетът оцветява зелето в наситено червено, а също така се комбинира добре с малко бяла или кафява захар за сладост. 

Червеното зеле е популярно по цял свят

То се използва във всички европейски кухни, но най-вече в Северна и Източна Европа. В Русия добавят целина и корен от магданоз, в Холандия – захар, канела и малко ябълков сайдер, а в района на Лимузен, Централна Франция – добавят също и кестени. Червеното зеле трябва да се съхранява на сухо, тъмно и хладно място. То издържа 14 дни в хладилник, а след като бъде нарязано, е добре да се увие във фолио.Съставки

Какво се съдържа в червеното зеле?

Прясно червено зеле в близък план

Червеното зеле е богато на каротин, витамини от група В, желязо, калий, селен, магнезий и фибри. Само 200 грама покриват дневната нужда от витамин С, както и почти две трети от препоръчителната дневна доза витамин К.

Хранителна стойност
 

ккал: 27 ккал

Въглехидрати: 3,54 г

Протеини: 1,5 г

Мазнини: 0,18 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.06 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,15 мг

Витамин C: 57,14 мг

Витамин E: 1,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 37 мг

Желязо: 0,44 мг

Калий: 241 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий: 11 мг