Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зелето – нискокалоричната храна

Терминът „Зеле и зелеви зеленчуци“ описва различни видове зеле, които могат да бъдат класифицирани като кръстоцветни растения. Характерно е, че зелето има особено дълга трайност и е устойчиво на атмосферни влияния, поради което е един от основните класически зимни зеленчуци.

Полезна информация

Зелето има следните специални свойства

Характерни за много от сортовете зеле са кръглия, дебел и тежък кочан, около който листата образуват кълбовидната форма на зеленчука. Кочанът и листата на зелето са годни за консумация. Зеленчуците са родствени с повече от 3000 зеленчукови вида, включително ряпа, рапица, синап и репички. Близката им връзка се дължи главно на високото съдържание на синапено масло, което определя типичния вкус за всяко отделно растение. Характерен е класическият аромат на зеле, който е доста наситен, сладникав и същевременно, леко тръпчив. 

Прясно зеле в близък план

Зелето е с ниско съдържание на калории

Повечето видове зеле съдържат само около 20 калории на 100 грама, т.е. те са изключително нискокалорични. Съдържанието на мазнини в тях е ниско и варира от 0,1 до 0,5 грама. От гледна точка на макронутриентите, зелето осигурява средно един до два грама протеини и пет до десет грама въглехидрати на 100 грама – зелето съдържа средно три грама ценни диетични фибри.

Още интересни факти за зелето

Всички сортове зеле се характеризират с високо съдържание на калий, средно 150-200 милиграма на 100 грама, като калият е „отговорен“ за предаването на сигналите в клетките от нервната система. Зрялото зеле съдържа около 20 милиграма натрий и 10-15 милиграма магнезий. Натрият регулира баланса на течностите в кръвта, а магнезият предотвратява мускулните спазми. Сред жизненоважните вещества се откроява високото съдържание на витамин С – средно 30 до 40 милиграма. Витамин C укрепва имунната система на организма и до голяма степен е причина зелето да бъде ценено като зимен зеленчук в продължение на векове. Не на последно място, този зеленчук съдържа от 0,1 до 0,5 милиграма витамин В6, който регулира различни метаболитни процеси и хормонални дейности. 


Произход

Откъде произхожда зелето?

Зелето е разпространено почти навсякъде по света. Предполага се обаче, че първите видове диво зеле са били разпространени главно по атлантическото крайбрежие на днешна Англия, Франция и Северна Испания. Дори в наши дни някои естествени диви форми на зелето се срещат в Англия, Франция, остров Хелголанд, както и в някои средиземноморски държави. Междувременно различните видове зеле се отглеждат в почти всички климатични зони по цял свят. Броколите, карфиолът и бок-чой се отглеждат предимно в субтропичните райони, докато другите видове зеле се отглеждат предимно в Китай, Русия и Корея. В Европа Германия, Полша и Франция са водещи в отглеждането на различни видове зеле. Зелето е широко разпространена култура и в много Средиземноморски държави. 


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Зелето е класически зимен зеленчук.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва зелето и как се съхраняват?

Прясно зеле в близък план

Зелето се използва почти навсякъде по света за приготвяне на най-различни ястия. Най-известните примери са киселото зеле, което се прави от бяло зеле и корейското кимчи, което се прави от китайско зеле. В зависимост от вида на зелето съществуват и много други зелеви ястия. Като правило, зелето не бива да се консумира сурово, а трябва да се вари, задушава или пържи, което прави някои от по-тежките за храносмилането съставки по-лесно смилаеми.

Зелето е популярна гарнитура към обилни месни или рибни ястия. То е широко разпространено и съставка за запеканки, а също и като самостоятелно ястие. Зелето е популярно и за приготвяне на супи и яхнии. Бялото и червеното зеле, както и китайското и островърхото зеле, са подходящи за сурови зеленчукови салати. Тези сортове зеле са изключение, тъй като са годни за консумация в суров вид. Зеленчуците трябва винаги да са пресни преди употреба, като идеалните условия за съхранение са на хладно място. В хладилника зелето може да се запази само няколко дни, но затова пък може лесно да се замрази.Съставки

Какво съдържа зелето

Прясно зеле в близък план

На зелето се приписват много ползи за здравето. Освен всички други полезни действия, нискокалоричното зеле укрепва имунната система, благодарение на съдържащите се в него жизненоважни вещества. То също е много полезно за червата, тъй като неговият сок съдържа големи количества метилметионин, който може да предотврати язви на стомаха и червата. Зелето се счита и за противовъзпалително средство и е препоръчително по-често да присъства в менюто поради многото ползи за здравето.