Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Алабаш – укрепва имунната система

Алабашът се нарича също гулия. Това е култивиран сорт зеленчуково зеле. Алабашът също така е вид ряпа. Произходът и историята му са неясни, но се предполага, че идва от Средиземноморието и Централна Азия.

Полезна информация

Алабашът има следните специални свойства 

Пресен алабаш в близък план

Зеленото или червеникаво-синьо на цвят стъбло на алабаша е много полезно. То укрепва имунната система и може да помогне за отслабване. Твърдият алабаш, който е бял отвътре, дължи леко ароматната си свежест на горчичните масла, съдържащи сяра и азот. Алабашът има леко сладникав ядков вкус. По зеления цвят на листата може надеждно да се определи дали алабашът е пресен – ако листата не са увиснали надолу, значи е пресен. Друг метод е пробиването на основата на корена с игла. Ако има съпротивление, значи стъблото има добра консистенция. Свежите листа са с по-високо съдържание на полезни вещества, отколкото стъблото – те имат високо съдържание на витамин C, каротин, желязо и калций.


Произход

Откъде произхожда алабаша?

Като потомък на други видове зеле, алабашът произхожда от северните части на Европа или от Средиземноморския регион. Растението вирее добре в богати на хранителни вещества и средно-тежки почви. Основно се отглежда в Германия.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Алабашът се предлага като вносен продукт през цялата година, като реколтата се бере от юни до ноември.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва алабаша и как се съхранява?

Пресен алабаш в близък план

Алабашът е традиционна гарнитура за различни ястия и за тази цел се задушава на пара за около 15-20 минути. Той също е хрупкава, здравословна закуска и е чудесно допълнение към сурови зеленчукови салати и различни дипове. Нежните сърцевидни листа, богати на витамини и минерали, могат да се използват за супи, салати или песто, както и за готвене със зеленчуци. Алабашът може да се съхранява в хладилник в продължение на около 14 дни. Ако се остави на открито, той изсъхва бързо и придобива твърда консистенция. Най-добре е да съхранявате алабаша в хладилника, увит във влажна домакинска кърпа.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на алабашСъставки

Какво съдържа алабаша

Стъблото на алабаша се отличава с изключително високото си съдържание на витамин С: Само един алабаш покрива около половината от дневните нужди от този повишаващ имунната защита витамин. Съдържащият се в него бета-каротин предпазва от сърдечни заболявания и понижава нивата на холестерол. Витамин В1, В2 и В6, както и фолиевата киселина, са важни за мускулите и нервите. Магнезият, калият и калцият стабилизират кръвното налягане и поддържат здравината на костите. Алабашът има високо съдържание на храносмилателни фибри, почти никакви калории и мазнини, както и малко въглехидрати. Поради това е подходящ за диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Хранителна стойност
 

ккал: 28 ккал

Въглехидрати: 3,7 г

Протеини: 1,94 г

Мазнини: 0,16 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.05 мг

Витамин B2: 0,05 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин C: 63,3 мг

Витамин E: 0,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 59 мг

Желязо: 0,47 мг

Калий: 322 мг

Магнезий: 43 мг

Натрий: 20 мг