Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Овкусена вода – вода със специфичен привкус

Водата е най-здравословната напитка. Тя обаче няма вкус, а на някои хора това им липсва. Ако чаша вода ни се струва твърде скучна, бързо можем да приготвим овкусена вода. Тук ще открием чудни рецепти и съвети.

Върху светлосиня чиния са поставени няколко чаши, пълни с вода. Напитките се сервират с резени грейпфрут, малко розмарин и синя сламка.
© Kaufland

Кратко съдържание на страницата

  • Овкусената вода осигурява препоръчителните 1,5 литра течност на ден.
  • Не съдържа захар, с изключение на малки количества фруктоза, подходяща е при практикуване на осъзнато хранене и диети с ниско съдържание на захар.
  • В тази статия ще намерим съвети за оригинално поднасяне и идеи за рецепти.
Определение

Какво точно представлява овкусената вода?

Английският термин „infused“ означава „вливане“ или „инфузия“. Овкусената или известна още като инфузирана вода включва една или повече ароматни съставки и вода, в която те са инфузирани. Тези съставки могат да бъдат плодове, зеленчуци и билки в малки количества, които придават на водата фин вкус. Самата чиста вода съдържа ценни минерали, от които организмът винаги има нужда. Като естествена алтернатива на лимонадите и безалкохолните напитки, овкусената вода може да се конкурира визуално с всеки коктейл и освен това подобрява баланса на течностите. 


Възможности

Какво я отличава от другите напитки?

За разлика от лимонадата и студения чай, тя е студена инфузия, за която не са нужни сиропи или изкуствени аромати. Има леко сладък вкус в зависимост от използвания плод; при вариантът на вода с лимон, той е по-скоро кисел и освежаващ. Съставките, напр. лимон, лайм и краставица са особено ободряващи в горещите летни дни или след спорт, а плодовете и особено горските плодове придават на водата лека сладост. Тази специална вода може да се комбинира с леко тръпчивите нотки на билки като градински чай и розмарин, със свежестта на маточината или ментата или с цветните нотки на лавандулата и розата. Пикантните нотки под формата на пресен джинджифил, добавен на ситни резени, също са отлична идея. Етеричните масла на джинджифила придават на водата с джинджифил и лимон неповторим вкус.


Съвети

Тук ще получим практически съвети за приготвяне

Основната рецепта за ароматизираната вода е проста. Избираме съставки, чийто вкус ни допада и добавяме чешмяна или газирана вода. Ето няколко съвета за закупуване, приготвяне и използване на останалите съставки:

  • Да изберем висококачествени съставки – при цитрусовите плодове трябва да се уверим, че кората е подходяща за консумация. 
  • За по-необичайни съставки, например розови листенца, можем да купим нетретирани, органични продукти.
  • Важно – предварително измиваме съставките, които ще се добавят във водата. Можем да използваме цели плодове и да откъснем билките от стъблата.
  • През лятото се охлажда в хладилника. Колкото повече време минава, толкова по-наситен става ароматът.
  • Ако предпочитаме газирана вода, трябва да съкратим времето за приготвяне. По този начин ще запазим част от газираността на водата. 
  • Друго предимство – когато е готова, можем да си наливаме по няколко пъти през деня.
  • Не е задължително накиснатите плодове да попаднат в кофата за боклук. Накрая можем да ги изядем или да ги приготвим като смути.
  • Плодовата вода не трябва да престоява повече от един ден, защото в противен случай плодовете могат да ферментират.

Рецепти

Идеи за рецепти – четири варианта за овкусена вода

Кои съставки да включим в списъка за пазаруване? Ето четири бързи и освежаващи идеи за рецепти:

Вода с краставица и лимон

Краставицата  и лимона придават леко тръпчив и освежаващ вкус на тази светкавично бърза рецепта. Трябва да се уверим, че се използват био-органични лимони или поне лимони с ядлива кора. Цитрусовите плодове, например лайм, могат да се смачкат с чукало преди вливането, точно както при бразилския коктейл кайпириня – само че без тръстикова захар и алкохол.

Мента и ягода 

Вместо мохито, можем да опитаме здравословния му близнак – ментово-ягодовата вода – докато завършваме деня си на балкона. Вместо резенчета лимон, можем да използваме четвъртинки лайм, за да подсилим усещането за мохито. Така ще усетим истинския вкус на лятото. След като го изпием, можем също да хапнем ягодите.

Популярният дует – розмарин и грейпфрут

Ако обичаме по-малко сладко, водата с витамини е правилният избор, но най-вече в комбинацията розмарин и грейпфрут. Двете съставки на водата с грейпфрут имат леко горчив вкус, така че се допълват идеално. Независимо дали става дума за червен или розов плод, организмът ни печели. Грейпфрутите са с особено високо съдържание на витамин С, а за розмарина се смята, че активира кръвообращението и стимулира притока на кръв.

Когато ябълката срещне канелата

Тази вода с вкус на плодове е почти като десерт. Дори ако сме склонни да свързваме канелата предимно с топли храни и напитки, тя се вписва много добре в това леденостудено питие. Най-хубавото нещо на водата с ябълка и канела – обикновено у дома имаме всички съставки. Можем веднага да изпробваме!


Можем да изпробваме сами

Добавена стойност – тези причини доказват ползата от овкусената вода

Пиенето на голямо количество вода на ден има много предимства. Най-важното е очевидното – с овкусената вода спестяваме калории и големи количества захар. Плодове, парченце джинджифил или пресни билки придават уникален аромат на чашата или бутилката. Можем също така да използваме естествени сезонни съставки, за да добавим малко допълнителни витамини, минерали и антиоксиданти в чашата. Хората трябва да приемат между 1,5 и 2 литра течности на ден, което за някои е по-трудно, отколкото за други. За децата, за хората, които не пият вода или за всички, които смятат, че водата е твърде безвкусна, тази специална вода може да е идеалното решение да пием вода по-често и в по-големи количества. Освен това обогатената вода изглежда невероятно. Ако желаем да поднесем на гостите безалкохолна напитка с чадър и стръкче розмарин на градинското парти, рецептите за овкусена вода са идеален спътник за лятото. 


Сервиране

Да сервираме овкусената вода със стил

За да направим напитката истинска атракция за окото, можем да я поднесем като коктейл. Стръкче пресни билки, няколко плода и няколко резена джинджифил, както и голяма порция кубчета лед, заливаме с вода и елегантната ни напитка е готова. Боровинките придават на водата страхотен цвят, пъпешът също прави добро впечатление, особено ако се нареже на кубчета. Лимоните или портокалите в декоративни полумесеци са задължителни за онези от нас, които обичат питието леко кисело. Водата изглежда много добре и в буркан за консервиране. В стъклена гарафа също има чудесен външен вид за гостите. В бюфет или барбекю витаминозната вода има елегантен вид и в стъкления диспенсър за напитки с кранче. Освен това има специални гарафи, т.нар. „инфузори за вода“ с място за добавяне на билки и плодове, така че при наливане в чашата да не падат парченца плодове. Ако искаме водата да има само плодов вкус, но да не съдържа парченца, същият резултат можем да постигнем с помощта на цедка за чай.