Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ягода: червеният любим плод

Тъмночервен цвят, мека плодова месеста част и ароматен вкус – това са отличителните черти на ягодите. Преди всичко през лятото те са в изобилие върху и в сладкишите и като плодов елемент в десертите. Ягодата намира приложение като съставка в богато разнообразие от апетитни рецепти. 

Определение

Какво представлява ягодата?

Пресни ягоди в детайлен изглед

Ягодата (на латински fragaria) се числи към семейството на розоцветните и е от рода на подсемейството Rosoideae, към които още спадат например шапичето и очиболеца. Точно както малините и къпините, ботанически погледнато, ягодите не са ягодоплодни, а се числят към т.нар. многокостилкови плодове.

Как расте ягодата

Ягодата расте близо до земята. Цветовете на растението са бели до жълтеникави и цъфтят най-често в края на по-студените периоди. Ягодата е аксесоарен плод. Това значи, че същинските плодове на растението не са червената месеста част. Малките жълто-зелени зрънца по повърхността са същинските плодове. При тях строго погледнато става дума не за плодове, а за ядки. 

Вкусово разнообразие на ягодата

Има близо 100 сорта, които се различават по форма, цвят и вкус – от тъмночервени, малки и кръгли до светлочервени, големи и конусовидни. Според сорта ягодите имат плодов до ароматен вкус. По принцип дребните ягоди са тези, които превъзхождат големите по отношение на мирис и вкус, но само ако са напълно узрели. Изследвания показват, че в набраните напълно узрели ягоди има до 20 процента повече хранителни вещества. Ето защо при избора на плодове внимавай за това да нямат светли места около листенцата. За разлика от други сортове плодове ягодите не доузряват.


Произход

Откъде произлиза ягодата?

Известно е, че още от каменната ера ягодите са били част от менюто ни. Тяхната първоначална големина е наподобявала тази на днешните горски ягоди. В Средновековието селяните са започнали да засаждат целенасочено ягоди. От 18 век има данни за първи опити с кръстоски и създаване на нови видове. Целта: трябвало е плодовете да станат по-големи. От внесената чилийска ягода и вирджинска ягода от Северна Америка около 1750 г. възниква и известният ни днес като градинска ягода едър плод. Оттогава са получени над 1000 сорта ягоди. Повечето сортове растат в умерените климатични зони. Горската ягода е силно разпространена предимно в Европа, САЩ и Северна Азия. 


Засаждане и събиране

Кога се засаждат и се събират ягодите?

Пресни ягоди в детайлен изглед

Съвети за засаждане на ягоди

Ягодите се засаждат в идеалния вариант в края на август, най-късно в края на септември. Благодарение на температурите през останалите топли дни, младите растения могат да съберат достатъчно сила и да пораснат, за да оцелеят през зимата. Така младите ягоди имат достатъчно време, за да образуват основи за цветчета преди първото застудяване. От това зависи колко плодове ще даде растението през следващата година. Но ягоди могат да се засаждат и през пролетта. За този период са подходящи така наречените фригорни растения, които вече са прораснали при градинаря през зимата и са налични и като разсад. След засаждането растенията дават първи плодове средно 100 дни по-късно.

Ягодите обичат слънце

Обикновено ягодовите растения обичат слънчеви места и не трябва да остават за повече от три години на едно и също място, тъй като в противен случай от година на година плодовете стават все по-дребни. Ако се откъснат зелени, ягодите не могат повече да зреят. По тази причина те спадат към неклимактеричните плодове. Най-добрият момент на бране е, когато плодовете са с красив червен цвят и нямат повече зелени места. Интензивният аромат и меката текстура подсказват оптималната степен на узряване.

Трайно ягодово насаждение

Ягодите са чувствителни растения. Тези, които искат да отглеждат ягоди устойчиво и биологично, трябва да съблюдават следните съвети: при биологичното отглеждане на ягоди употребата на химични пестициди и торове от всякакъв вид се забранява. За борба с вредителите трябва да се използват естествени средства. Например течният сапун убива червейчетата. Покриването на растенията също предлага защита. За избягване на гъбички се препоръчва да има повече място между ягодовите растения. Така гъбичките имат повече площ за растеж, но растенията не могат да се заразяват взаимно. Слой слама отдолу позволява на земята да остава относително суха и предлага защита от охлюви и други вредители.

Каква е сезонността на ягодата?

Периодът на ягодите зависи от метеорологичните условия и съответно варира през годините. Обикновено ягодовите растения цъфтят през април и май. Сезонът завършва най-късно в края на юли. Дотогава плодовете се берат според региона. Диворастящите ягоди се откриват по крайните части на горите и по просеките през месеците юни и юли. 
 

Как изглеждат пресните ягоди:

  • твърди и равномерно блестящи в червено
  • ароматен мирис
  • без видими наранявания
  • здрава месеста част
  • зелени чашелистчета без бели връхчета с късо зелено стъбло

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Съхранение

Съхранение на ягоди

Сезонността на ягодите е кратка, малките червени плодчета обаче са много желани. Колко дълго издържат те и как е възможно да им се наслаждаваме през цялата година? Оптималното съхранение на ягодите става в хладилника. Там те могат да издържат до една седмица. На по-късен етап трябва да се внимава за отстраняване на меките или вече развалените плодове. Ягодите са подходящи за сушене и консервиране, за да се удължи трайността им.  

Съвсем лесно замразяване на ягоди

Замразяването е друга възможност за консервиране на ягоди. При това е добре да се знае: Чрез добавянето на захар замразените ягоди издържат повече. За целта разтвори 500 грама захар в същото количество топла вода и залей като сироп плодовете. Преди замразяване охлади напълно. Внимавай за следните неща:

  • Измий добре плода и след това го подсуши внимателно, иначе плодовете залепват един за друг. 
  • Отстрани стъблото едва малко преди замразяването, защото то осигурява аромат. 
  • Постави върху пликчето за замразяване на ягодите дата на замразяване. Ягодите издържат замразени около една година.
  • След размразяване те са меки. Ако това не ти допада, можеш да ги ползваш пюрирани като съставка за различни сладкиши. 

Екстра съвет:

За да не залепват в камерата ягодите, най-добре е да се замразят шоково. За целта просто поставяш в чиния пресни плодове и ги замразяваш във фризер за един до два часа. След това можеш да ги прибереш в торбички или кутии за съхранение.


Полезна информация

Интересно за ягодите

Любопитни и забавни факти за любимия червен плод: 

Размножаване

Ягодата не зависи от друго растение, за да се възпроизвежда, защото е хермафродит. Бозайниците, като лисицата, таралежът или птиците, ядат нейните плодове. Малките семенца не се обработват в стомаха и се изкарват обратно. Така ягодовото растение се размножава. Оставащите върху храста плодове изсъхват и падат на земята. По този начин могат да се образуват нови растения. Наред с многото хибридни форми ботаниците различават култивирана и дива ягода. Освен това ягодите се делят на сортове с еднократен или многократен добив.

Малки помощници

Мравките спадат към животните, които допринасят за разпространението на ягодите. Те носят в мравуняка си плодове и дават месестата част на своите ларви. При това малките ядки върху месестата част остават. „Мравчената боклукчийска служба“ ги изкарва след това отново навън. 

Объркване с ананаса

Заради латинския термин fragaria x ananassa за известната градинска ягода в Австрия по-рано тя често е наричана ананас. Междувременно този термин вече не се използва. Но все пак понякога се чува името „ананасова ягода“. Съставки

Ето какво съдържа ягодата*

Ягодите са богати на важни витамини и минерали. Печелят точки също с високо съдържание на баластни вещества. Освен това съдържат и полифеноли.

Хранителна стойност
 

kcal: 32 kcal

Въглехидрати: 5,5 g

Белтъчини: 0,8 g

Мазнини: 0,4 g

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,06 mg

Витамин В6: 0,06 mg

Витамин С: 62 mg

Витамин Е: 0,1 mg

 

Минерали

 

Калций: 24 mg

Желязо: 1 mg

Калий: 147 mg

Магнезий: 15 mg

Натрий: 2 mg