Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Грейпфрут: витамин С без калории

Грейпфрутите са цитрусови плодове и растат на дървета с височина от пет до десет метра. Те са възникнали едва в края на 18 век от кръстоска между помело и портокал, ето защо понякога се наричат и помела. 

Полезна информация

Грейпфрутът има следните специални качества 

Пресен грейпфрут в детайлен изглед

Плодът на идващото от субтропиците грейпфрутово дърво се нарича често пъти помело. Идеалните условия за узряването на грейпфрута, чийто произход е в кръстоската на портокалово дърво с помелово растение, са в субтропичните държави. Днес грейпфрутите се отглеждат и добиват във всички средиземноморски страни, САЩ, Южна Америка, ЮАР и Израел.

Как расте грейпфрутът

Грейпфрутовото дърво може да достигне на височина до десет метра и има кръгли, жълти плодове с тънки кори. Цветът на месестата част може да е жълт, розов до червеникав и съдържа най-често семки. При грейпфрутите, които имат преминаваща в червено месеста част, това оцветяване често пъти продължава и върху части от кората.

Правилно е различните сортове грейпфрути да се разделят на две основни групи. Предимно белите, но по-месести сортове, които се отглеждат в Европа, имат най-често по-свежа месеста част от тези сортове, които са с по-меки, розови цветове от субтропическите държави, както и по-мек до горчив вкус от червените плодове от Израел. 


Произход

Откъде произхожда грейпфрутът?

Предполага се, че грейпфрутът е възникнал от кръстоска между портокал и помело на остров Барбадос. Оттам той е достигнал Флорида, където се отглежда. Днес повечето грейпфрути се отглеждат на Карибите и във Флорида. Нашите грейпфрути най-често идват от ЮАР и Израел.


Сезон

Каква е сезонността на грейпфрута?

Периодът на бране на грейпфрутите е от октомври до май, те обаче са на разположение през цялата година.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва грейпфрутът и как се съхранява?

Пресен грейпфрут в детайлен изглед

Грейпфрутът може да се яде чист или на плодова салата. Той е много подходящ и в извара или салата. За да се яде в чиста форма, грейпфрутът трябва само да се разполови и е готов за консумация. Сокът се комбинира особено добре с портокалов или мангов сок. В плодовата салата грейпфрутът се допълва много добре с други цитрусови плодове.

Той е вкусен и като желе или мармалад. Пикантните ястия получават от грейпфрутите екзотична нотка – например птиче месо или риба. Грейпфрутът може да се съхранява няколко седмици. Това може да става при стайна температура или в отделението за плодове на хладилника, но не трябва да е твърде студено.Съставки

Ето какво съдържа грейпфрутът

Пресен грейпфрут в детайлен изглед

Грейпфрутът е богат на витамин С, съдържа също витамин А, калий и калций.

Хранителна стойност
 

kcal: 38 kcal

Въглехидрати: 7,4 g

Белтъчини: 0,6 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 1,9 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,03 mg

Витамин С: 44 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 24 mg

Желязо: 0,2 mg

Калий: 148 mg

Магнезий: 10 mg

Натрий: 2 mg