Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Цитруси: Сочни и ароматни

Портокалите, лимоните и останалите цитруси имат кисело-свеж вкус и могат да се използват по най-разнообразни начини при готвене и печене. Те са част от семейството на седефчевите растения, което включва около 1600 различни вида.

Полезна информация

Цитрусовите плодове имат следните специални качества

Знаеш ли, че има 400 вида различни портокали? За култивиране са се наложили около 15 сорта. Подобно на другите цитрусови плодове портокалите се различават по месестата част на плода, оцветяването, вкуса и състава. Най-сладкият цитрусов плод е мандарината, докато лимонът съдържа наистина висок процент витамин С. Цитрусовите плодове се отглеждат в тропични и субтропични региони. Почти всички сортове имат като общ признак това, че месестата част отвътре на плода е ядлива и най-често сочна. Също така е богата на етерични масла, минерали и витамини.


Произход

Откъде произхождат цитрусовите плодове?

Пресни цитрусови плодове в детайлен изглед

Цитрусовите плодове произхождат от Югоизточна Азия. Те растат на вечнозелени дървета и храсти. Височината варира от 5 до 25 метра. Историята на цитрусовите плодове започва в Китай преди близо 4000 години. Някъде по това време е започнало първото целенасочено култивиране на цитрусови плодове, които дотогава са се считали само за събирателен плод. Оттам цитрусовите плодове по пътя на коприната постепенно проникват и в Средиземноморието и Африка, където бързо се разпространяват. При римляните цитрусовите плодове са били любима съставка за приготвяне на напитки или плодови салати. От 14-и век цитрусовите плодове се култивират целенасочено и в Средиземноморието. През 15-и и 16-и век те попадат в Америка, където се отглеждат и до днес.

Основни области на отглеждане на цитрусови плодове

Цитрусовите плодове се нуждаят от горещ и сух климат за виреене. Като основни страни за отглеждане в Европа днес се считат Португалия, Испания, Италия и Гърция. В Азия доминират държавите Турция, Китай и Тайланд. На американските континенти цитрусовите плодове се отглеждат предимно в Мексико и в Бразилия. Понастоящем по целия свят се добиват около 20 милиона тона цитрусови плодове годишно – тенденцията е цифрите да растат. Тъй като при цитрусовите плодове става дума за топлолюбиви плодове, те предимно се събират през летните месеци. След бране цитрусовите плодове попадат или директно в търговската мрежа, или се преработват.


Сезон

Каква е сезонността на цитрусовите плодове?

Цитрусовите плодове растат целогодишно и се събират през летните месеци. От тях се произвеждат сокове или например плодови консерви, които са трайни и съответно целогодишно налични. Обикновено цитрусовите дървета се обират напълно. След брането бедните на скорбяла плодове не доузряват.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват цитрусовите плодове и как се съхраняват?

Пресни цитрусови плодове в детайлен изглед

Цитрусовите плодове по целия свят се считат за една от любимите леки закуски. Те обаче могат да се ядат не само в чиста форма, но и да се обработват на богати на витамини смутита, дресинги за салати, десерти, мармалади или плодови напитки – многообразието от продукти от цитрусовите плодове е огромно. Цитрусовите плодове са в хармония с апетитните ястия и се използват за подкиселяване. Трябва да съхраняваш цитрусовите плодове на проветриво и не твърде топло място. В никакъв случай не бива да прибираш малките витаминни бомби в хладилника – те са чувствителни към студ.Съставки

Ето какво съдържат цитрусовите плодове

Пресни цитрусови плодове в детайлен изглед

Всички цитрусови плодове са богати на витамин С. Калорийността им в зряло състояние обикновено е между 20 и 50 калории на 100 грама. Затова се считат за подчертано нискокалорийни. Въпреки сравнително малкото калории зрелите цитрусови плодове имат високо съдържание на енергия, което идва от въглехидратите. Също така в големи количества те съдържат различни витални вещества и множество минерали. Преди всичко могат да се посочат големите количества калий (около 100 до 150 милиграма на 100 грама), както и калций (между 10 и 30 милиграма на 100 грама).