Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Краставица – свежа водна бомба

Краставицата е плод на едногодишно растение със същото име и произхожда от Азия. Растението краставица принадлежи към семейството на тиквичките. Краставицата, наричана още „градинска краставица“, има светлозелена вътрешна част със семена с яйцевидна форма. Дължината и достига 60 сантиметра, а теглото и може да достигне 1,5 килограма.

Полезна информация

Краставицата има следните специални свойства 

Свежа краставица в близък план

Преобладаващо зелените и по-рядко жълтите плодове от ботаническа гледна точка са именно плодове – въпреки формата им, която не подсказва това. В зависимост от вида на краставиците, те обикновено са в активен сезон между май и септември, затова се считат за класически летен зеленчук. Краставиците могат да се отглеждат както в оранжерия, така и на открито при подходящи условия. След прибирането на реколтата, краставиците се опаковат в промишлени условия в термосвиваеми опаковки или преминават през следващ етап на преработка, например като се консервират за производство на кисели краставички. Краставиците се предлагат в различни разновидности в търговската мрежа през цялата година.


Произход

Откъде произхождат краставиците?

Смята се, че първоначалната родина на краставицата е Северна Индия и се твърди, че тя е била отглеждана по склоновете на Хималаите преди най-малко 4000 години. В други източници обаче се предполага, че е произлязла от Южна Азия много по-рано и е била донесена в Индия от мореплаватели.


Сезонност

Кой е върховият сезон на краставиците?

В зависимост от сорта си, те обикновено са в активен сезон между май и септември, затова се считат за класически летен зеленчук. Краставиците могат да се отглеждат както в оранжерия, така и на открито при подходящи външни условия. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използват краставиците и как се съхраняват?

Свежа краставица в близък план

Краставицата може да се използва като съставка в салати или като зеленчукова гарнитура за месни ястия. При всички случаи тя може да се консумира сурова, варена, задушена или пържена, а може да служи и като съставка на напитки. В зависимост от вида си, краставицата е особено разнообразна добавка към менюто. Под формата на кисела краставичка, тя е част от студената кухня, а също е и неизменна съставка в смесените туршии. Краставиците се използват за приготвяне на разнообразни салати с различни дресинги или винегрет. Варените краставици могат да се използват в супи, сосове или задушени ястия.

Нашата препоръка: пълнени краставици

 

Те са особено подходящи и като „обвивка“ за вкусни пълнежи, например от сьомга и херинга с яйце и сметана (Дания), от ситно нарязана варена шунка със сметана и пикантни подправки (Елзас), от напоени хлебчета с нарязано яйце, настърган пармезан, жълтък и индийско орехче (Италия), от салата от херинга (Швеция) или от нарязано овнешко месо и доматено ризото (Турция), както и за запеканка с настърган кашкавал. Краставиците се запазват свежи поне една седмица при съхранение на тъмно и хладно място.Съставки

Какво се съдържа в краставицата

Свежа краставица в близък план

Краставиците съдържат множество витамини от група В, както и минерали като напр. натрий, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и флуор. Витамини А, В1, В2, С, Е и витамин К, който е необходим за съсирването на кръвта, също са важна част от съдържанието. В краставиците най-високо е съдържанието на водата – почти 97 процента. Благодарение на високото съдържание на вода, краставиците са много полезни за намаляване на теглото. 

Хранителна стойност
 

ккал: 12 ккал

Въглехидрати: 1,8 г

Протеини: 0,6 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 65 µg

Витамин B1: 0,02 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,04 мг

Витамин C: 8 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 15 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 160 мг

Магнезий: 8 мг

Натрий: 8 мг