Правилно размразяване на месо: важни и полезни съвети
Съдържание на тази страница накратко
- Тук научите как да размразявате месото по възможно най-щадящия начин.
- Представяме различни подходящи методи за случаите, в които всичко трябва да стане бързо.
- Обясняваме също защо е толкова важно да сме внимателно докато размразяваме месо.
Как да размразявате месо
Месото е особено чувствителна храна, която винаги трябва да се размразява бавно. Причината е, че по време на размразяването се отделят месни сокове, в които бързо се размножават бактерии. За да предотвратим това и за да го запазим годно за консумация, то не трябва да престоява дълго в тази течност. Препоръчваме да вадите говеждото, свинското, агнешкото и пилешкото месо от фризера от предишната вечер и да махнете опаковката. След това поставете върху повърхност с отвори (например решетка) и поставете решетката върху дълбока чиния или купа. Така месото не престоява в размразяващата се течност. Важно е също да го съхранявате покрито в хладилника. Така то не поема чужди миризми.
Защо е важно щадящото размразяване
Колкото по-бавно го размразявате, толкова по-малко течност се губи. Така се запазва сочно, крехко и ароматно. Бавното размразяване възпрепятства образуването на бактерии. При директна обработка месото остава хубаво и свежо. Не е препоръчително повторно замразяване на месо, което вече е размразено. Това сериозно влошава качеството, ароматът и срокът му на годност и повишава риска от салмонела.
Размразяване на месо: Съществуват и такива методи
Твърде бързото размразяване може да влоши качеството. Посочените по-долу методи са по-добрия избор, когато трябва да се действа бързо:
Размразяване на водна баня
Поставете месото в торбичка за фризер и я запечатайте плътно. Загрейте вода в тенджера до максимална температура от 60 градуса. При достигане на тази температура, поставете торбичката с месото в нея. Изчакайте десет-дванадесет минути. Ако месото все още е замръзнало, повторете още веднъж. Тук температурата е важна. Независимо колко бързате, не заливайте месото с вряла вода. Така месото омеква отвън, но отвътре все още е замразено. По този начин качеството на месото се влошава. Изсъхва и в най-лошия случай вече не е годно за консумация.
Размразяване на месо в микровълнова фурна
Обикновено микровълновите фурни имат функция за размразяване. Избираме подходящата програма, поставяме месото върху чиния за микровълнова, пускаме програмата за размразяване и след шест до осем минути сме готови. Ако е необходимо да размразим повече месо, това се повтаря няколко пъти, докато достигнем желания резултат. По време на тази процедура периодично изсипваме водата, отделена при размразяването. Микровълновата фурна не трябва да се настройва на твърде висока мощност. В противен случай месото ще се изпече отвън, а отвътре все още ще е замръзнало. Необходими са между 180 и 240 вата. Нужно е малко търпение, дори когато месото трябва да се размрази бързо.
Методът „сандвич“
Той ни позволява бързо да размразим пържоли, котлети и други разфасовки месо, като ги поставим върху обърнат с дъното нагоре съд, а на свой ред върху тях поставим друг съд, пълен с хладка вода. Принципът: Пържолата или котлетът, поставени между обърнатите съдове, отдава ниска температура към долната метална повърхност и поема топлина от водата през горната повърхност. Само пет минути са необходими за подготовка на месо с дебелина един сантиметър за приготвяне на тиган или скара. Организацията е готова за едно спонтанно барбекю или неделна вечеря в приятелски кръг. За този метод най-добре е да опаковате месото в торбичка за замразяване и да я затворите херметически.
Вредно ли е неправилно размразеното месо?
Размразяване на месо по начин различен от посочените горе ви излага на риск от хранително натравяне. Ако месото твърде дълго се остави да се размразява във вода, възможно е да възникне бързо размножаване на бактерии и микроби. Препоръчваме още по-повишено внимание при употреба на птиче или свинско месо. Причината за това е, че при тези видове вероятността от поява на салмонела по време на размразяването е доста висока. Ако решите изобщо да не размразявате месото и направо да го хвърлите направо в тигана, резултатът също ще бъде разочароващ. Месото изгаря отвън и остава сурово отвътре. Недопеченото пилешко или свинско месо не са подходящи за консумация.