Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Правилно размразяване на месо: полезни съвети

Гостите ще пристигнат всеки момент, но месото още е във фризера? Времето е идеално за барбекю, но пържолите все още са замразени? По принцип месото трябва да се размразява бавно. Въпреки това съществуват някои методи за ускоряване на този процес. С тези съвети ще научиш как да размразиш месото бързо и внимателно.

Замразеното месо е готово за размразяване върху масата
© Qwart - GettyImages.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Тук ще научиш как да размразяваш месо по възможно най-щадящия начин.
  • Представяме ти различни методи за случаите, в които размразяването трябва да стане бързо.
  • Обясняваме също защо е толкова важно месото да се размразява внимателно.
Подход

Как да размразиш месо? 

Месото е особено чувствителна храна, която винаги трябва да се размразява бавно. Причината е, че по време на размразяването то отделя сокове, в които бързо се размножават бактерии. За да предотвратиш това и да го запазиш годно за консумация, то не трябва да престоява дълго в тази течност. Препоръчваме да вадиш говеждото, свинското, агнешкото и пилешкото месо от фризера от предната вечер и да го извадиш от опаковката. Постави го върху повърхност с отвори (например решетка), а нея сложете в дълбока чиния или купа. Така месото не престоява в отделящата се течност. Важно е също в хладилника да го съхраняваш покрито. Така то не поема чужди миризми.


Внимателно размразяване

Защо е важно щадящото размразяване?

Колкото по-бавно размразяваш месото, толкова по-малко течност отделя то. Така се запазва сочно, крехко и ароматно. Бавното размразяване възпрепятства образуването на бактерии и при обработка месото остава хубаво и свежо. Не е препоръчително повторно замразяване на месо, което вече е размразено. Това сериозно влошава качеството и аромата му, срокът му на годност става невалиден и се повишава рискът от зараза със салмонела.  


Методи

Размразяване на месо: Съществуват и бързи методи

Твърде бързото размразяване може да влоши качеството. Посочените по-долу методи са добър избор, когато нямате достатъчно време.

Размразяване на водна баня

Поставете месото в торбичка за фризер и я запечатай плътно. Загрей вода в тенджера до максимална температура 60°C, след което сложи торбичката с месото в нея. Изчакай 10 – 12 минути. Ако след това месото все още е замръзнало, повтори още веднъж. Тук температурата е важна. Независимо колко бързаш, не заливай месото с вряла вода. Ако го направиш, то ще омекне отвън, но отвътре ще остане замразено, което влошава качеството му. То изсъхва и в най-лошия случай вече не е годно за консумация.

Размразяване на месо в микровълнова фурна

Обикновено микровълновите фурни имат функция за размразяване. Избери подходящата програма, постав имесото върху чиния, пусни микровълновата и след 6 до 8 минути си готов. Ако е необходимо да размразиш повече месо, ще трябва да повториш процеса няколко пъти. По време на размразяването периодично изсипвай водата, която се е отделила. Микровълновата фурна трябва да се настройва на ниска мощност. В противен случай месото ще се изпече отвън, а отвътре все още ще е замръзнало. Необходими са между 180 и 240W. Нужно е малко търпение, дори когато месото трябва да се размрази бързо.

Методът „сандвич“

Този метод позволява бързо да се размразят пържоли, котлети и други разфасовки месо, като ги поставиш върху обърнат с дъното нагоре съд, а върху тях поставиш друг съд, пълен с хладка вода. Как работи това? Месото, поставено между съдовете, отдава ниска температура към долната повърхност и поема топлина от водата през горната повърхност. Нужни са само 5 минути за размразяване на парче с дебелина 1 см. Готов си за едно спонтанно барбекю или неделна вечеря в приятелски кръг. За този метод е най-добре да опаковаш месото в торбичка за замразяване и да я затвориш херметически. 


Важни и полезни съвети

Вредно ли е неправилно размразеното месо?

Размразяване на месо по начин, различен от посочените горе, те излага на риск от хранително натравяне. Ако то се остави да се размразява във вода твърде дълго, е възможно да възникне бързо размножаване на бактерии и микроби. Препоръчваме още по-голямо внимание, когато става въпрос за птиче или свинско месо. Причината за това е, че при тях вероятността от поява на салмонела по време на размразяването е доста висока. Ако решиш изобщо да не размразяваш месото и направо да го хвърлиш в тигана, резултатът също ще бъде разочароващ. То изгаря отвън и остава сурово отвътре. Недопеченото пилешко или свинско месо не са подходящи за консумация.


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.