Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кокошка – източник на диетични протеини

Кокошката е най-често използваната птица за месо. Месото ѝ осигурява голямо количество протеини и е източник на витамин В комплекс, който е много важен за нервната система. Кокошката произхожда от Източна Азия, но в съвремието е популярна по цял свят.

Полезна информация

Месото от кокошка притежава следните характеристики

Детайлно изображение на прясно месо от кокошка

Месото от кокошка не съдържа много мазнини. Общото съдържание на мазнини в него е около 5 процента. По-голямата част от това съдържание на мазнини се намира точно под кожата. Кокошата мазнина се състои предимно от ненаситени мастни киселини и поради това е особено необходима при диета с ниско съдържание на холестерол и мазнини. Червеното месо е богато на цинк, а бялото месо съдържа повече калий и фосфор. В изисканата кухня обикновено се предпочита по-крехката токачка.

Ето по какво се различава кокошката от пилето

Мъжката кокошка се нарича петел. Хората често се питат каква е разликата между кокошка и пиле. Кокошката се използва за приготвянето на супа, а пилето – за печене на скара. Каква е причината? Периодът на угояване на двете животни се различава, което води и до разлика в месото им. Пилето се угоява в продължение на 30 дни, така че месото е особено крехко и меко. От друга страна, кокошката се угоява в продължение на повече от година и едва тогава се заколва. Месото ѝ става по-твърдо и с по-наситен вкус и е идеално за приготвяне на супа.


Произход

Откъде произхожда месото от кокошка?

Кокошката произхожда от банкивската кокошка от Югоизточна Азия. Тя принадлежи към семейството фазанови.


Сезон

Кога е сезонът на месото от кокошка?

Кокошето месо за супа и пилешкото месо са достъпни през цялата година.

Нашите оферти за птици, месо и колбаси

Валидни от 08.04.2024 до 14.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва месото от кокошка и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно месо от кокошка

Мъжките пилета се използват като пилета за печене на скара. Месото им е крехко и с мек вкус. За разлика от тях, месото от кокошка се използва за приготвяне на супа. Месото ѝ е по-твърдо и с по-наситен вкус и от него се приготвя добър бульон. Кокошката също снася яйца. Това обаче е възможно само при кокошки от породата „носачка“ – специални породи, които са селектирани за тази цел.

Ето как да съхраняваме кокошето месо:

Прясното кокоше месо може да се съхранява в хладилника в продължение на два-три дни. Замразена кокошка може да се съхранява при температура -18 градуса в продължение на 12 месеца. Прясното месо от кокошка трябва да се отдели от фолиото, да се подсуши и да се покрие, в идеалния случай с фолио, при температура в хладилника от 4 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се разваля прясното месо. Прясното месо не случайно се нарича така и трябва да се обработва възможно най-бързо.


Рецепти

Какво можем да приготвим с месо от кокошка?


Съставки

Ето какво съдържа месото от кокошка

Кокошето месо съдържа много витамини от група В, които укрепват имунната и нервната система. То е богато и на жизненоважни елементи като желязо, протеини и цинк. Също така, пилешката супа е много здравословна. Пилешката супа може да ни ободри и бързо да възстанови здравето ни при настинка. Съдържащите се в нея цинк и протеини имат отпушващо и противовъзпалително действие.

Хранителна стойност
 

ккал: 166 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 19,9 гр

Мазнини: 9,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 10 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин В2: 0,16 мг

Витамин В6: 0,5 мг

Витамин С: 3 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 12 мг

Желязо: 1,8 мг

Калий: 359 мг

Магнезий: 37 мг

Натрий: 83 мг