Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Патица – зимен деликатес

Хората отглеждаме и развъждаме патици заради перата, месото и яйцата, които снасят. Любима част от патиците са патешките гърди. Те се приготвят от месо от гърдите на патицата, покрито с кожа и са особено популярни като засищащо ястие през зимните месеци.

Полезна информация

Патешкото месо притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна патица

Патиците са роднини на гъските, месото им съдържа значително по-малко мазнина и съответно по-малко калории. Знаете ли, че „патица по пекински“ е не само името на вкусно ястие, но и името на най-разпространения вид патица с най-много мас – „Пекинска патица“? Съществуват и летящи патици, например варварска патица.


Произход

Откъде произхожда патицата?

Патицата произхожда от зеленоглавата патица, която се среща в Северна Америка, Азия и Европа. Историческите данни сочат, че първите патици са отгледани в Китай преди хиляди години. В Европа те са опитомени едва около 1000 г. пр. Хр. в Древна Гърция. Оттогава чрез размножаване и кръстосване са създадени най-различни видове патици.


Сезон

Каква е сезонността на патешкото месо?

Патицата е опитомена и се отглежда целогодишно. Затова патешкото месо се предлага прясно по всяко време на годината. От друга страна, дивите патици за лов са достъпни само по време на ловния сезон, който продължава от м м . септември до м. януари. 

Нашите оферти за птици, месо и колбаси 

Валидни от 15.07.2024 до 21.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва патешкото месо и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна патица

Патицата е сравнително голямо животно, достатъчно за храна за четирима души, в зависимост от теглото ѝ. За четирима души са необходими от 2 до 2,5 килограма месо от патица. Обърнете внимание, че голяма част от теглото се разпределя между неядливите части, напр. костите. Патицата е особено вкусна приготвена на фурна с хрупкава коричка. 

Малки съвети за подготовка:

Ако открием пера опитваме да ги отстраним с пинсета. Ако открием мазнини ги изрязваме. Ако в патицата има торбичка с вътрешности, тя трябва да се извади, преди да сложите патицата в тава във фурната. Времето за приготвяне зависи от рецептата. Ако през последния половин час намажете кожата на патицата с мед, тя ще стане особено крехка и хрупкава. 

Как се съхранява? 

Прясното патешко месо може да се съхранява в хладилника в продължение на два до три дни. Замразена патица може да се съхранява при температура минус 18 градуса в продължение на 12 месеца. Прясната патица трябва да се отдели от фолиото, да се подсуши и да се покрие, като в идеалния случай се съхранява в хладилник увита във фолио при температура 4 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се разваля прясното месо. По принцип важи следното: Както подсказва името, прясното месо трябва да се използва бързо, докато все още е прясно.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с патешко месо


Съставки

Ето какво съдържа патешкото месо

Патешкото месо е с относително ниско съдържание на мазнини в сравнение с другите домашни птици. То съдържа само половината от мазнините, които съдържа гъшето месо. 100 грама месо съдържат 18 грама протеини и 17 грама мазнини. Интересно е и съотношението на минералите.

Хранителна стойност
 

ккал: 227 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 18,1 гр

Мазнини: 17,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 51 µg

Витамин B1: 0,3 мг

Витамин В2: 0,2 мг

Витамин В6: 0,33 мг

Витамин С: 7 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций 14 мг

Желязо: 2,5 мг

Калий 270 мг

Магнезий: 22 мг

Натрий 38 мг