Пуйка – малко мазнини, много протеини
Някога пуйката е била наричана още фитка или мисирка. Птиците, които тежат до 25 килограма, първоначално произхождат от Мексико, откъдето са пренесени в Европа от моряците.
Пуешкото месо притежава следните специални характеристики
За онези от нас, които обичаме месо, но търсим диета с ниско съдържание на мазнини, пуешкото е перфектният избор. Пуешкото месо съдържа малко мазнини, но има високо съдържание на протеини. Прясното пуешко месо обаче е деликатно и може бързо да се развали. Затова е препоръчително прясното месо да се приготвя в деня на покупката. Пуешкото месо е много богато на протеини. Това важи с особена сила за мекото, бяло месо от гърдите. За разлика от тях, пуешкото месо от бутче е с повече тлъстини, по-тъмно и с по-интензивен вкус.
Откъде произхожда пуйката?
Пуйката, наричана още мисирка или фитка, произхожда от Северна Америка. Тя е пренесена в Европа по море.
Кога е сезонът на пуйката?
Пуешкото месо се предлага през цялата година, както прясно, така и замразено.
За какво може да се използва пуйката и как се съхранява?
Пуйката може да се използва почти изцяло, като се започне от пуешките бутчета, които се разделят на долни и горни, и се стигне до гърдите и крилата, като всички части са подходящи за готвене. Но пуешкото месо е завладяло не само кухнята, то играе немалка роля и в производството на колбаси и шунки. Днес пушените пуешки гърди се предлагат също толкова често, колкото и шунката или пуешкия колбас. Предимството на всички тези колбаси е, че са предимно нискокалорични храни.
Ето как трябва да съхраняваме пуешкото месо:
Прясното пуешко месо е деликатно и по възможност трябва да се приготви в деня на покупката. Преди да приготвим месото, трябва да го изплакнем за кратко под вода и да го подсушим. Замразеното пуешко месо трябва да се размрази бавно в хладилника, след което да се изплакне под течаща вода и да се изсуши.
Ето какво съдържа пуйката
Пуешкото месо съдържа много витамини от група В и важни аминокиселини. Месото от гърдите на пуйката съдържа много малко калории. Изобилието от протеини в месото също така осигурява оптимална засищане и по този начин помага за отслабване.
ккал: 157 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 20,2 гр
Мазнини: 8,5 гр
Витамин А: 13 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин В2: 0,18 мг
Витамин В6: 0,46 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 2,5 мг
Калций: 25 мг
Желязо: 1,4 мг
Калий: 300 мг
Магнезий: 27 мг
Натрий: 63 мг