Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Пуйка – малко мазнини, много протеини

Някога пуйката е била наричана още фитка или мисирка. Птиците, които тежат до 25 килограма, първоначално произхождат от Мексико, откъдето са пренесени в Европа от моряците.

Полезна информация

Пуешкото месо притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна пуйка

За онези от нас, които обичаме месо, но търсим диета с ниско съдържание на мазнини, пуешкото е перфектният избор. Пуешкото месо съдържа малко мазнини, но има високо съдържание на протеини. Прясното пуешко месо обаче е деликатно и може бързо да се развали. Затова е препоръчително прясното месо да се приготвя в деня на покупката. Пуешкото месо е много богато на протеини. Това важи с особена сила за мекото, бяло месо от гърдите. За разлика от тях, пуешкото месо от бутче е с повече тлъстини, по-тъмно и с по-интензивен вкус.


Произход

Откъде произхожда пуйката?

Пуйката, наричана още мисирка или фитка, произхожда от Северна Америка. Тя е пренесена в Европа по море.


Сезон

Кога е сезонът на пуйката?

Пуешкото месо се предлага през цялата година, както прясно, така и замразено.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пуйката и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна пуйка

Пуйката може да се използва почти изцяло, като се започне от пуешките бутчета, които се разделят на долни и горни, и се стигне до гърдите и крилата, като всички части са подходящи за готвене. Но пуешкото месо е завладяло не само кухнята, то играе немалка роля и в производството на колбаси и шунки. Днес пушените пуешки гърди се предлагат също толкова често, колкото и шунката или пуешкия колбас. Предимството на всички тези колбаси е, че са предимно нискокалорични храни.

Ето как трябва да съхраняваме пуешкото месо:

Прясното пуешко месо е деликатно и по възможност трябва да се приготви в деня на покупката. Преди да приготвим месото, трябва да го изплакнем за кратко под вода и да го подсушим. Замразеното пуешко месо трябва да се размрази бавно в хладилника, след което да се изплакне под течаща вода и да се изсуши.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с пуйка


Съставки

Ето какво съдържа пуйката

Пуешкото месо съдържа много витамини от група В и важни аминокиселини. Месото от гърдите на пуйката съдържа много малко калории. Изобилието от протеини в месото също така осигурява оптимална засищане и по този начин помага за отслабване.

Хранителна стойност
 

ккал: 157 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 20,2 гр

Мазнини: 8,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 13 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин В2: 0,18 мг

Витамин В6: 0,46 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 2,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 25 мг

Желязо: 1,4 мг

Калий: 300 мг

Магнезий: 27 мг

Натрий: 63 мг