Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Чушки – подправка и пиршество

Чушките принадлежат към семейството на картофовите растения. Плодът и растението са познати още като пипер. От ботаническа гледна точка това е плод, а не шушулка, както повечето хора предполагат. Плодовете се различават по цвят, размер и пикантност. 

Полезна информация

Чушките има следните специални свойства 

Пресни чушки в близък план

Разграничаваме сладки и люти чушки. При сладките чушки цветовете на шушулките показват съответната степен на зрялост. Зелените шушулки все още не са узрели, жълтите и оранжевите могат да останат по-дълго на храста, а червените са достигнали пълна зрялост. Освен типичните по форма чушки съществуват и доматени чушки с форма на домат, продълговати тесни заострени чушки, както и сладки, кафяви, т.нар. шоколадови чушки.

Зелените чушки имат по-тръпчив вкус от жълтите, а червените чушки са с наситен и леко сладък вкус. Малките люти чушки, като например чили чушките, се изсушават и често се смилат на прах след това. Веществото, обуславящо пикантността и лютивината на лютите чушки, се нарича „капсаицин“. Неговата концентрация варира значително.


Произход

Откъде произхождат чушките?

Първоначално чушките са с произхожд от Централна и Южна Америка. Благодарение на птиците те достигат до южните части на САЩ. Дивите видове чушки са били култивирани 7000 години преди Новата ера. Около 2000 години по-късно се появяват и първите култивирани видове. След второто си пътуване до Америка, Колумб донася плодове, които се отглеждат в Испания. Оттам чушките скоро стават широко разпространени и познати навсякъде, благодарение на все по-разрастващата се световна търговия. Те също така допълват известните до тогава люти подправки, например черния пипер и стават неразделна част от кухнята. 


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Отглеждането на чушки е широко разпространено по цял свят, така че вносните продукти са достъпни през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват чушките и как се съхранява?

Пресни чушки в близък план

Сравнително малко зеленчуци са толкова универсални, колкото плодовете на сладките чушки. Вкусът им е чудесен в суров вид, на пара, задушени, печени, на скара или след варене. Класиката в кухнята включва пиперки, пълнени с кайма; те са също толкова популярни, ако са пълнени с прясно сирене или с ориз. Ако се съхраняват в хладилник, сладките чушки остават свежи в продължение на две седмици. Пикантните червени чушки се използват за овкусяване след етапи на приготвяне, например сушене, смилане и смесване, в зависимост от тяхната лютивост.Съставки

Какво се съдържа в чушките

Пресни чушки в близък план

Сладките чушки са с ниско съдържание на въглехидрати и калории. Червените чушки са с най-високо съдържание на витамини. Изобилното съдържание на витамини, по-специално на витамин А и витамин С, подпомага собствените защитни механизми на организма и спомага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Хранителна стойност
 

ккал: 43 ккал

Въглехидрати: 6,4 г

Протеини: 1,3 г

Мазнини: 0,5 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин B2: 0,12 мг

Витамин B6: 0,45 мг

Витамин C: 140 мг

Витамин E: 2,9 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 0,55 мг

Калий: 260 мг

Магнезий: 14 мг

Натрий: 5 мг