Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Варена наденица – източник на желязо

Варената наденица е вид колбас, който се състои предимно от предварително сварено месо. Студеният продукт е твърд колбас. Терминът „варена наденица“ обхваща видове колбаси, които за разлика от варената наденица съдържат и съставки като предварително сварено месо, бекон, кожи и карантии. Варените колбаси се разделят на три групи: Варени колбаси, бахур и саздърма.

Полезна информация

Варената наденица притежава следните специални характеристики

Варената наденица се свързва с предварително свареното месо, което се използва при производството. То може да се раздробява отчасти или изцяло. В зависимост от вида и рецептата, възможно е да се добавят и други съставки.

Изображение на прясна варена наденица

Ето какво прави варената наденица специална

Тя не остава твърда по време на процеса на загряване. Вместо това наденичките омекват. Свързването на различните компоненти се осигурява от втвърдена мазнина, както е при колбасите за мазане, коагулиран кръвен протеин, както е при бахура, или желе, както е при колбасите тип саздърма. Готовите колбаси се пълнят в черва, консерви или буркани. След това месото се сварява отново на пара или в гореща вода.


Произход

Откъде произхожда варената наденица?

Кървавицата е най-стария известен досега месен продукт, съответно и най-стария вид колбас. Вероятно е възникнала поради необходимостта да се използва всяка част от животното, включително кръвта му. Терминът „лебервурст“се споменава още през XI и XII век. По това време колбасите от черен дроб традиционно се произвеждат от домашни производители след сезонно клане и се приготвят за използване на всички остатъци от прасетата. От друга страна, пастетът от черен дроб се появява около 1762 г. в Страсбург. Именно там готвачът на маршал Контадес създава фоа гра.


Сезон

Кога е сезонът на варената наденица?

Варените колбаси се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва варената наденица и как се съхранява?

Изображение на прясна варена наденица

Лебервурстът и пастетът от черен дроб са отлична идея за намазване върху хляб, багети или хлебчета. Лебервурстът може да се овкуси с лук или пресен лук. Червените боровинки също се съчетават добре с пастет от черен дроб. Топлият, пресен лебервурст, както и кървавиците и месо от корема, са част от традиционното немско ястие шлахтплате. Често това ястие е с гарнитура от кисело зеле с картофи или хляб.

Бахурът може да се изпържи цял и да се сервира с картофено пюре или кисело зеле. Също така е подходящ и като студена разфасовка. Начините за приготвяне на бахур включват бахур по лионски с нарязан лук, бахур по полски, смесен със стафиди и хляб, и бахур по фламандски с пържени кубчета ябълки. Варената наденица трябва да се съхранява в хладилника и да се консумира възможно най-бързо.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с варена наденица


Съставки

Какво съдържа варената наденица?

Пастетът от черен дроб, колбасите от черен дроб и бахурът са ценни източници на желязо и съдържат важни витамини от групата В. В състава им влизат и калций и магнезий, които укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване.