Кървавица – вкусна студена или топла.
Днес кървавицата е позната с много различни имена. Нарича се още червена наденица, черен пудинг, наденица със сланина и има специално име в различните страни. Кървавицата, вярна на името си, наистина съдържа кръв – и то в немалко количество.
Кървавицата притежава следните специални характеристики
Кървавицата, още наричана сурова наденица, е варен колбас. Тя се състои от свинско месо, свинска кръв, мас и сланина. За приготвянето ѝ се използват следните подправки: сол, черен пипер, мащерка, майорана, джинджифил и бахар. Кървавицата има пикантен вкус, който прави ястията с нея приятно засищащи. Студената кървавица се сервира с горчица и хрян.
Откъде произхождат кървавицата?
Кървавицата е най-стария известен досега месен продукт, съответно и най-стария вид колбас. Вероятно е възникнала поради необходимостта да се използва всяка част от животното, включително кръвта му. Кървавицата се споменава още в древността и се приготвя от воините на бойното поле. В „Илиада“, Омир описва как Одисей се бори за свински стомах, пълен със свински мазнини и кръв.
Колбас на високо почитание
В Римската империя кървавицата се консумира в чест на бога на плодородието Фавн по време на фестивала Луперкалия. След като е забранена през ранното Средновековие заради предполагаемата ѝ връзка с езически обичаи, вече е било невъзможно да бъде премахната от менюто на бедните.
Каква е сезонността на кървавицата?
Кървавицата се предлага през цялата година.
За какво може да се използва кървавицата и как се съхранява?
Кървавицата обикновено се консумира студена като лека закуска, но има и отделни ястия, особено в домашната кухня, в които тя играе важна роля. Затова в тези случаи тя се консумира топла. Когато кървавицата се затопли при готвене или пържене, мазнината и желатинът също се втечняват отново. Така тя възвръща кашавата си консистенция. В района около Кьолн, например, топла кървавица с лучени кръгчета се нарича „Кьолнски хайвер“ и е популярна закуска.
Ето как да съхраняваме кървавицата.
Кървавицата се произвежда от прясна кръв и поради това има ограничен срок на годност. Кървавицата, както всички варени и пушени колбаси, може да се съхранява в хладилник между два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Консервираната кървавица съответно има по-дълъг срок на годност, тъй като е сварена. Кървавицата може да се замразява при температура минус 18 градуса в продължение на четири месеца. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.
Ето какво съдържа кървавицата
Кървавицата е ценен източник на лесно усвоимо желязо. Тя съдържа също важния витамин В12 и жизненоважните минерали калций и магнезий. Витамин В12 играе важна роля в метаболизма на хомоцистеин. Съдържащите се минерали калций и магнезий укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване.
ккал: 363 ккал
Въглехидрати: 0,6 гр
Протеини: 15,52 гр
Мазнини: 33,67 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,06 мг
Витамин В2: 0,02 мг
Витамин В6: 0,12 мг
Витамин С: 0,06 мг
Витамин Е: 0,17 мг
Калций 17 мг
Желязо: 10,8 мг
Калий 62 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий 646 мг