Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пастет от черен дроб – деликатес

Пастетите са фино овкусени ястия, приготвени от различни видове месо, като месо, дивеч, птици, риба, както и карантия, например черен дроб. Подправят се със специална смес от подправки, но също така и с вино, коняк и пресни билки.

Полезна информация

Пастетът от черен дроб притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен пастет от черен дроб

Пастетът от черен дроб се приготвя от свински, говежди, телешки, птичи дроб или от дроба на риба треска. Средно около 25% от неговото съдържание е от черен дроб. Предлага се с покритие от тесто, бекон, с покритие от горски плодове или натюр. Понякога в производството се използват също сметана и яйца. Пастетът от черен дроб има силен, пикантен вкус, а освен това е здравословен, тъй като черният дроб съдържа много полезни витамини и минерали.


Произход

Откъде произхожда пастетът от черен дроб?

Пастетът от черен дроб за пръв път се появява в Страсбург около 1762 г. Той е творение на готвача на маршал Контадес, който след това започва работа като пекар на пастет. По-късно Страсбург се превръща в популярно и успешно седалище на пекарите на пастет. Вместо гъши черен дроб за приготвянето на пастет от черен дроб се използва и свински, говежди, телешки дроб или дроб от треска.


Сезон

Кога е сезонът на пастета от черен дроб?

Пастетът от черен дроб се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пастетът от черен дроб и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен пастет от черен дроб

Пастетът от черен дроб е много специален деликатес и е подходящ за намазване на багети, хляб или хлебчета. Съчетава се добре с желе от червена боровинка. Пресният пастет от черен дроб може да се съхранява в хладилник при температура от два до четири градуса, но трябва да се консумира бързо. Впрочем пастетът от черен дроб се охлажда най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Пастетът от черен дроб може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.


Съставки

Какво съдържа пастетът от черен дроб?

Пастетът от черен дроб е ценен източник на желязо и съдържа жизненоважните витамини В12 и В6, както и минералите калций и магнезий. Витамините В12 и В6 имат важна функция в метаболизма на хомоцистеин, а съдържащите се в тях минерали калций и магнезий укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване. По време на бременност трябва да се избягва употребата на черен дроб, тъй като той съдържа голямо количество витамин А.

Хранителна стойност
 

ккал: 313 ккал

Въглехидрати: 0,67 гр

Протеини: 14,2 гр

Мазнини: 28,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 9,65 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,6 мг

Витамин В6: 0,45 мг

Витамин С: 9,5 мг

Витамин Е: 0,36 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 7 мг

Калий: 173 мг

Магнезий: 15 мг

Натрий: 738 мг