Груб лебервурст – с всякакъв хляб
Грубият лебервурст е труден за разрязване варен колбас. Приготвя се от различни животински съставки, особено такива с високо съдържание на мазнини, включително мускулно месо, бекон и черен дроб.
Грубият лебервурст притежава следните специални характеристики:
Грубият лебервурст е варен колбас. В него се съдържат свинско месо, свински черен дроб, бекон и подправки. Средното съдържание на едрозърнест черен дроб в грубия лебервурст е между 10 и 35%. Обикновено не се приготвя с нитритна втвърдяваща сол, поради което има сивкав цвят. Богат е на витамини и минерали.
Какъв е произходът на грубия лебервурст?
Терминът „лебервурст“се споменава още през XI и XII век. По това време колбасите от черен дроб традиционно се произвеждат от домашни производители след сезонно клане и се приготвят за използване на всички остатъци от прасетата. Тогава в производството на колбаси се създават фините, средните и грубите разновидности на лебервурста. На регионално ниво се създават и други варианти, които се различават по отношение на подправките и пропорциите на месото, черния дроб и бекона.
Кога е сезонът на грубия лебервурст?
Грубият лебервурст може да се намери през цялата година.
За какво може да се използва грубият лебервурст и как се съхранява?
Грубият лебервурст е отлична идея за спред върху хляб, багета или малки хлебчета. Можем да усъвършенстваме вкуса му с кромид или див лук. Топлият, пресен лебервурст, както и кървавиците и месо от корема, са част от традиционното немско ястие шлахтплате. Често това ястие е с гарнитура от кисело зеле с картофи или хляб.
Как най-добре се съхранява грубият лебервурст?
Грубият лебервурст в черва се консумира пресен, при възможност. Подобно на всички варени колбаси, грубият лебервурст може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Консервиран в консервна кутия или буркан, грубият лебервурст може да се съхранява в хладилник в продължение на шест до осем месеца. Грубият лебервурст може и да се замразява при температура минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.
Какво съдържа грубият лебервурст?
Грубият лебервурст е ценен източник на желязо, тъй като съдържа 5 милиграма лесно усвоимо желязо на всеки 100 грама продукт. Колбасът съдържа и жизненоважните витамини В12 и В6, както и незаменимите минерали калций и магнезий. Витамините В2 и В3 играят важна роля в обмяната на веществата. Съдържащите се минерали калций и магнезий укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване.
ккал: 354 ккал
Въглехидрати: 0,94 гр
Протеини: 13,9 гр
Мазнини: 33,2 гр
Витамин А: 8,3 µg
Витамин B1: 0,21 мг
Витамин В2: 0,92 мг
Витамин В6: 0,37 мг
Витамин С: 16,53 мг
Витамин Е: 0,4 мг
Калций: 41 мг
Желязо: 5,3 мг
Калий: 143 мг
Магнезий: 18 мг
Натрий: 810 мг