Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Телешки черен дроб – източник на желязо

Телешкият черен дроб е част от карантията на телето. Месото на телешкия черен дроб е със светлокафяв цвят и гладка структура. Той е много крехък и е по-скъп от говеждия черен дроб. Хранителното съдържание на телешкия черен дроб се състои от 19,2 грама протеини, 4,1 грама мазнини и 130 килокалории на 100 грама.

Полезна информация

Телешкият черен дроб притежава следните специални характеристики:

Детайлно изображение на пресен телешки черен дроб

Метаболизмът и детоксикацията в организма се извършват от черния дроб. Той отделя и жлъчка, която е необходима за храносмилането на мазнините, поради което черният дроб може да има и горчив вкус. Яденето на телешки черен дроб е добра идея в случай на недостиг на желязо, тъй като е с високо съдържание на желязо. В миналото анемията се е лекувала с диета с висок прием на черен дроб. Телешкият черен дроб съдържа и голямо количество витамини С и Е, но в него се намират и важните витамини В3 и В12.


Произход

Откъде произхожда телешкият черен дроб?

Телешкият черен дроб се произвежда от месото на млади говеда на възраст под една година. Ето кои държави са водещи в производството:

  • Франция
  • Нидерландия
  • Италия
  • Белгия
  • Германия

Сезон

Кога е сезонът на телешкия черен дроб ?

Телешкия черен дроб се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва телешкият черен дроб и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е много вкусен пържен, но може и да се задуши. При това трябва да се внимава месото да не се нагорещи прекалено и да не се сготви прекомерно. По този начин консистенцията на телешкия черен дроб се запазва приятно мека. Размразеният черен дроб е особено подходящ за пастет от черен дроб и кюфтета от черен дроб, тъй като при замразяването месото му става малко по-твърдо.

Ето как да съхраняваме телешкия черен дроб.

Това е много чувствително месо, което може бързо да се развали. Може да се съхранява охладено при температура от четири до шест градуса в хладилника в продължение на два до три дни. Изключително чувствителният телешки черен дроб в никакъв случай не трябва да се съхранява повече от три дни. Пресният телешки черен дроб може да се замразява в херметическа опаковка за максимум шест месеца. Размразяването винаги се извършва в хладилника.


Съставки

Какво съдържа телешкия черен дроб?

Телешкият черен дроб има особено високо съдържание на витамин А, който е един от мастно-разтворимите витамини. Този витамин е важен за очите и кожата, както и за костите и зъбите. Телешкият черен дроб съдържа също така витамин В, много желязо и други минерали. Забележка – съдържанието на холестерол в карантията е по-високо от това в мускулното месо

Хранителна стойност
 

ккал: 130 ккал

Въглехидрати: 4,1 гр

Протеини: 19,2 гр

Мазнини: 4,1 гр

Витамини

 

Витамин А: 21900 µg

Витамин B1: 0,28 мг

Витамин В2: 2,61 мг

Витамин В6: 0,9 мг

Витамин С: 35 мг

Витамин Е: 0,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 9 мг

Желязо: 7,9 мг

Калий: 316 мг

Магнезий: 19 мг

Натрий: 87 мг