Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Телешки котлет – лек и крехък

Телешкият котлет е много популярен, тъй като се приготвя от висококачествено месо. То съдържа малко мазнини и съединителна тъкан, поради което е много лесно за смилане, леко за усвояване и се препоръчва като щадяща диета при определени заболявания.

Полезна информация

Телешкият котлет притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен телешки котлет

За разлика от говеждото, телешкото месо има по-фина структура. Телешкото месо е светлорозово и финозърнесто. Разрязаното месо е влажно и лъскаво. Женските и мъжките екземпляри са еднакво предпочитани като източник на месо. Телешкото месо за угояване обикновено е светлочервено или розово и има бял ръб от мазнина. 

Телешкият котлет се реже от първата половина на горната част на телешкия гръб. Тази част от гърба се нарича каре или филе. Използва се за отделни телешки котлети или за цели печени котлети. Филето е предназначено за пържоли и печени бъбреци. Телешкият котлет е класика от гурме кухнята във Франция. Висококачественото парче месо е крехко и лесно за храносмилане. Приготвянето е лесно и бързо. Котлетите се задушават в тиган на висока температура, след което се допичат във фурната. Телешките котлети съдържат голямо количество витамин В3, който е важен за метаболитните процеси в организма.


Произход

Откъде произхожда телешкия котлет?

В Европа всяка година се произвеждат 800 000 тона телешко месо. Най-големите производители са Франция, Нидерландия, Италия, Белгия и Германия. Телешкият котлет се произвежда от месото на млади говеда на възраст под една година.


Сезон

Кога е сезонът на телешкия котлет?

Телешко месо може да се купува през цялата година. 

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва телешкия котлет и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен телешки котлет

Телешкият котлет се запържва в тиган с чесън и билки. Месото става особено крехко и сочно, ако се запържи само за кратко и след това го оставим да се задуши леко. Пресните телешки котлети може да съхраняваме у дома в хладилник до три дни. Друга възможност за съхранение е замразяване на котлетите.


Рецепти

Какво можем да приготвим с телешки котлет?


Съставки

Какво съдържа телешкия котлет?

Телешкият котлет осигурява на организма много висококачествени витамини. Той съдържа ценния витамин В3, който е важен за някои метаболитни процеси в организма. Най-важните минерали, които съдържа, са калций, калий, магнезий, натрий и фосфор.

Хранителна стойност
 

ккал: 112 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 21,1 гр

Мазнини: 0,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,14 мг

Витамин В2: 0,26 мг

Витамин В6: 0,4 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 13 мг

Желязо: 2,1 мг

Калий: 369 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий: 93 мг