Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Телешко филе – невероятно крехко месо

Телешкото филе е малък, но фин отрязък от задната част на телето. Състои се от мускулните връзки, разположени от двете страни на гръбначния стълб. Телешкото филе е тънко и тясно парче месо.

Полезна информация

Телешкото филе притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясно телешко филе

То е най-крехкото месо от телето. Това е малко парче, което се намира от лявата и дясната страна на рибицата. Думата „теле“ се използва за описание на малките на различни стадни животни, най-вече говеда. Младите животни са телета до навършване на една година. При младите говеда, фокусът е поставен върху отглеждането за производство на месо. Телетата се хранят предимно с млечни продукти и следва да са на възраст между пет и осем месеца. Месото им е особено крехко, тъй като до тази възраст мускулите на животните не са напълно развити и съединителната тъкан е все още много мека.


Произход

Откъде произхожда телешкото филе?

Телешкото филе се произвежда от месото на млади говеда на възраст под една година. Ето кои държави са водещи в производството:

  • Франция
  • Нидерландия
  • Италия
  • Белгия
  • Германия

Сезон

Кога е сезонът на телешкото филе?

Телешкото филе се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва телешкото филе и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно телешко филе

То притежава универсални качества. Може да се изпече като едно цяло парче или под формата на медальон в тиган или на скара. Можем обаче да го приготвим и като филе във фурната. При приготвянето му трябва да сме внимателни – то не трябва да се пече прекалено дълго. Филето винаги трябва да е изпечено в розово, защото в противен случай губи сочността си и става сухо. В Италия се нарязва на тънки филийки за приготвяне на карпачо. Прясното телешко филе може да се съхранява у дома в хладилник до три дни. Можем също да го замразим.


Рецепти

Какво можем да приготвим с телешко филе?


Съставки

Какво съдържа телешкото филе?

Телешкото филе осигурява на организма много висококачествени витамини. То съдържа ценния витамин В3, който е важен за някои метаболитни процеси в организма. Други витамини почти не се съдържат, с изключение на фолиева киселина и ниацин.

Хранителна стойност
 

ккал: 95 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 20,6 гр

Мазнини: 1,4 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,15 мг

Витамин В2: 0,3 мг

Витамин В6: 0,56 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 12 мг

Желязо: 1,4 мг

Калий: 348 мг

Магнезий: 25 мг

Натрий: 95 мг