Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Телешки джолан – чудесен за печене

Телешки джолан се прави от предния или задния крак на телето. Месото му е с ниско съдържание на тлъстини, но е прошарено от сухожилия. Тези сухожилия са изградени от колаген, който след известно време се превръща в желатин при достатъчно дълъг процес на варене или задушаване.

Полезна информация

Телешкият джолан притежава следните специални характеристики:

Детайлно изображение на пресен телешки джолан

Телешкият джолан се взема от долната част на крака на телето и е част от бута. Телешкият джолан от задната част на крака е много по-месест от този от предната част на бедрото. По време на готвенето или задушаването сухожилията омекват, което е от решаващо значение за добрия вкус и консистенцията на приготвения сос или бульон. В търговската мрежа телешкият джолан обикновено се предлага с кости от краката, понякога и под формата на разфасовки от телешки крак. В сравнение със свинския джолан, месото на телешкия джолан е многократно по-фино.


Произход

Откъде произхожда телешкият джолан?

В Европа всяка година се произвеждат 800 000 тона телешко месо. Най-големите производители са Франция, Нидерландия, Италия, Белгия и Германия. Телешкият джолан се произвежда от месото на млади говеда на възраст под една година.


Сезон

Каква е сезонността на телешкия джолан?

Телешки джолан може да се намери през цялата година. Предлага се както замразен, така и пресен.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва телешкият джолан и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен телешки джолан

Телешкият джолан е подходящ за печене или задушаване. Сред традиционните ястия, които се приготвят с него, са баварски телешки джолан и задушеното ястие особуко, което е с произход от Италия. В Бавария телешкият джолан се пече и се сервира със сос, картофена салата или кнедли.

Как се приготвя телешкият джолан?

За да приготвите телешки джолан, имате нужда от уред за печене, както и достатъчно време за приготвяне на бавен огън. Първо задушете зеленчуците и ги залейте с вино. След това изпеченият телешки джолан се поставя в пещта с подбрани подправки в продължение на 4,5 часа. Ако месото се отделя добре от костта, джоланът е сготвен. Той трябва да се съхранява на студено на температура между четири до седем градуса. Друг начин за съхранение на телешкия джолан е в замразено състояние.


Съставки

Какво съдържа телешкия джолан?

Телешкото месо е диетично и лесно смилаемо. То дава на организма много висококачествени витамини, измежду които и ценния витамин В3, който е важен за определени метаболитни процеси в организма. Най-важните минерали, които съдържа, са калций, калий, магнезий, натрий и фосфор. Задушеният телешки джолан със сос съдържа 126 килокалории и само 1,4 грама мазнини на 100 грама месо.

Хранителна стойност
 

ккал: 98 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 20,9 гр

Мазнини: 1,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,15 мг

Витамин В2: 0,23 мг

Витамин В6: 0,45 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 12 мг

Желязо: 3 мг

Калий: 300 мг

Магнезий: 26 мг

Натрий: 115 мг