Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кисела сметана – универсално средство в кухнята

Киселата сметана е незаменима класика в кухнята. В много части на Австрия тя се нарича още „заквасена сметана“. За разлика от сладката сметана, тя се произвежда чрез вкисване на допълнителен етап от производствения процес.

Полезна информация

Киселата сметана притежава следните специални качества

Детайлно изображение на кисела сметана

За приготвянето на кисела сметана, в процеса на производство се добавят млечнокисели бактерии. Те правят сметаната по-гъста и по-кремообразна. Това обяснява също и защо битата сметана и киселата сметана имат различна консистенция, въпреки че имат еднакво съдържание на мазнини от 10%. Киселата сметана е особено подходяща за усъвършенстване на пикантни ястия и сосове. 

Сладка сметана

Преди изобретяването на центрофугата, приготвянето на бита сметана е било трудна работа. Във фермите млякото е трябвало да се трамбова, докато мастните топчета се отделят от течните съставки на млякото и изплуват на повърхността. Едва след това е могло да бъде отделена получената сметана. В индустриалното производство тази дейност вече се извършва от големи центрофуги.


Произход

Откъде произхожда киселата сметана?

Киселата сметана се получава, когато към нея се добавят млечнокисели бактерии. Вкусът й е кисел, а консистенцията – твърда.


Сезон

Кога е сезонът на киселата сметана?

Киселата сметана е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за млечни продукти

Валидни от 15.07.2024 до 21.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва киселата сметана и как се съхранява?

Детайлно изображение на кисела сметана

Особено в Източна Европа супите, независимо дали са с месо или зеленчуци , често се сервират с лъжичка прясна заквасена сметана. Благодарение на тази мазнина, организмът по-добре усвоява витамините. С нея боршът или солянката, обилната супа гулаш или блинът стават още по-апетитни. Нищо чудно, че тази добавка става все по-разпространена. Заквасената сметана може да се съхранява в хладилник според срока на годност. След отваряне трябва да се използва в рамките на няколко дни.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с кисела сметана


Съставки

Какво съдържа киселата сметана?

Сметаната, независимо дали е бита или заквасена, не е точно продукт за стройна фигура. Въпреки това витамините A, D, E и K например са мастноразтворими и могат да се усвоят от организма само ако едновременно с тях се добави малко мазнина. Заквасената сметана е богата на витамин А, витамин В, витамин С, витамин Е, калий, калций, фосфор, цинк и желязо

Хранителна стойност
 

ккал: 117 ккал

Въглехидрати: 3,7 гр

Белтъчини: 3,1 гр

Мазнини: 10 гр

Витамини

 

Витамин А: 120 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,16 мг

Витамин В6: 0,02 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 110 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 158 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 58 мг