Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мътеница – освежава и утолява жаждата

Мътеницата се получава при производството на масло. За тази цел се добавят млечнокисели бактерии към останалата от сметаната млечна течност, от която се получава сладко кремообразно масло. Ако заквасеното масло се прави от сметана, не е необходимо да се добавят млечнокисели бактерии, тъй като в този случай сметаната вече е подкиселена.

Полезна информация

Мътеницата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна мътеница

Мътеницата има леко кисел, освежаващ вкус и е по-гъста от обикновеното пълномаслено мляко. В миналото мътеницата се е смятала за отпадъчен продукт от производството на масло. Днес това е много популярна храна с много високо качество. Мътеницата е богата на протеини и действа благотворно на организма. Съдържанието на протеини е дови по-високо от това на прясното мляко. Консумацията на 500 мл удовлетворява и дневната нужда от калций.

Вкусна и универсална

Мътеницата е не само здравословна и нискокалорична храна, но и много разнообразна. Тя е известна с особено мекия си почистващ ефект, без да изсушава кожата. Друго положително свойство – има успокояващ ефект върху раздразнения стомах, млечнокиселите бактерии подпомагат оздравяването и помагат за формирането на полезна чревна микрофлора.


Произход

Откъде произхожда мътеницата?

Мътеницата е страничен продукт от производството на масло. При образуването и разбиването на сметана се получава твърда, богата на мазнини маса, известна като маслени гранули. Това, което остава, е нискомаслена мътеница.


Сезон

Каква е сезонността на мътеницата?

Мътеницата се предлага прясна в търговската мрежа през цялата година.

Нашите предложения за млечни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мътеницата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна мътеница

Най-лесният начин да се насладите на мътеницата е да я пиете. Мътеницата обаче може да се консумира и като смути с горски плодове или да се използва в десерти с плодове и в сладкиши. Мътеницата е пресен продукт с ограничен срок на годност. Отворената кутия може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни.


Съставки

Ето какво съдържа мътеницата

В много уелнес рецепти, мътеницата се използва външно под формата на маска за лице с грижа за краката, ръцете или тялото. Ваната с мътеница отпуска и прави кожата мека и еластична. Точно както здравословните напитки с плодове или зеленчуци, мътеницата има освежаващ и ободряващ ефект. Мътеницата се използва и в алтернативната медицина. Твърди се, че има лек, успокояващ ефект и е подходяща за лечение на треска или диария. Мътеницата пречиства организма и има положително действие върху чревната флора благодарение на млечнокиселите бактерии. 

Хранителна стойност
 

ккал: 37 ккал

Въглехидрати: 4 гр

Белтъчини: 3,5 гр

Мазнини: 0,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 9 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,16 мг

Витамин В6: 0,04 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 109 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 147 мг

Магнезий: 16 мг

Натрий: 57 мг