Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Козе мляко – алтернатива за храносмилането

От няколко години насам козето мляко все по-често се споменава като алтернатива на кравето мляко. Същевременно то е известно и със сравнително наситения си вкус и мирис. Това се дължи на факта, че козето мляко особено бързо абсорбира външните миризми. Ето защо има репутацията на „конюшня“ по отношение на мирис и вкус. Съвременните хигиенни стандарти обаче не позволяват това.

Полезна информация

Козето мляко притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на козе мляко

В сравнение с кравето мляко, козето е много лесно смилаемо, тъй като мазнините и протеините се усвояват по-лесно. Освен това козето мляко съдържа повече витамин А и D, но по-малко фолиева киселина и витамин В12. Съдържанието на калций е приблизително еднакво и в двата вида мляко. 

Помощ при алергия към краве мляко

Козето мляко естествено съдържа по-малко лактоза, поради което се счита за подходяща алтернатива, особено в случаите на непоносимост към краве мляко или лактоза. Поради различния протеинов състав, козето мляко може да се понася добре въпреки алергията към кравето мляко.


Произход

Откъде произхожда козето мляко?

Козата е опитомена в Близкия изток преди около 9000 години. Първоначално целта е била предимно козе месо и в много по-малка степен козе мляко. Фактът, че днес козето мляко все още не е широко разпространено, означава, че за разлика от кравето мляко, при него няма стандартизация на съдържанието на мазнини. Поради това съдържанието на мазнини варира в зависимост от сезона, храната и други фактори.


Сезон

Кога е сезонът на козето мляко?

Козето мляко е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва козето мляко и как се съхранява?

Детайлно изображение на козе мляко

Вероятно най-известният продукт от козе мляко е козето сирене, което се предлага в голямо разнообразие от форми. Продуктовата гама варира от прясно сирене до Фета и твърдо сирене. В Близкия изток козето мляко се използва и за производството на „Лабан“, млечен продукт, подобен на кисело мляко, чийто дехидратиран вариант се нарича „Лабне“. И двете са популярни като част от арабското предястие, известно като мезе. Козето мляко обаче е подходящо не само за храна, но и за производството на особено кремообразен и приятен за кожата сапун.

Трайност на козето мляко

Срокът на годност на козето мляко е по-кратък от този на кравето мляко. То обаче се предлага и под формата на трайно мляко на прах. Веднъж отворено, козето мляко трябва да се консумира за по-малко от седмица и е най-добре да се съхранява в хладилник.


Съставки

Какво съдържа козето мляко?

Козето мляко е истинска алтернатива на кравето мляко. Богато е на витамини А, В1, В2, В6, В12, С и витамин D. Козето мляко съдържа и изненадващо високо ниво на коензим Q10, който се счита за средство против стареене. Една чаша козе мляко покрива 30% от дневната нужда от калций. Козето мляко се понася особено добре от хора с непоносимост към лактоза.

Хранителна стойност
 

ккал: 69 ккал

Въглехидрати: 4,8 гр

Белтъчини: 3,7 гр

Мазнини: 3,9 гр

Витамини

 

Витамин А: 73 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,15 мг

Витамин В6: 0,03 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 123 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 177 мг

Магнезий: 13 мг

Натрий: 42 мг