Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пастьоризирано мляко – изключително дълготрайно

Хомогенизирано, с дълъг живот или с интензивна термична обработка? Коя от тези думи е най-важната за пастьоризираното мляко? Кравето мляко, което се загрява до изключително високи температури в млекопреработвателното предприятие, е пастьоризирано мляко. Пастьоризираното мляко има изключителна дълготрайност и се преработва при високи температури. Загряването е това, което прави този продукт особено дълготраен.

Полезна информация

Пастьоризираното мляко има следните специални качества

Детайлно изображение на пастьоризираното мляко

Пастьоризирано се нарича пастьоризираното при висока температура и хомогенизирано мляко. Пастьоризираното мляко има много предимства пред обикновеното прясно мляко: То има по-дълъг срок на годност, струва по-малко и е по-лесно за усвояване. Съдържанието на витамини и минерали в него почти не се различава от това в прясното мляко. Подобно на прясното мляко, пастьоризираното мляко се предлага с различни нива на масленост – от 0.1% до 3.5%. Благодарение на хомогенизацията и получената фина млечна мазнина, пастьоризираното мляко обикновено се понася по-добре от прясното.

Защо пастьоризираното мляко често се понася по-добре от обикновеното прясно мляко?

Това се дължи на факта, че се нагрява до 135-150 градуса за няколко секунди и след това се охлажда много бързо. Този процес убива микробите, бактериите и спорите, поради което пастьоризираното мляко може да се съхранява по-дълго време. По време на последващия процес на хомогенизиране, мастните глобули се разграждат, така че млякото запазва фина структура и дори при по-дълго съхранение на повърхността му не се утаяват компоненти като каймак. Ето защо пастьоризираното мляко притежава особено еднородна консистенция в сравнение с обикновеното прясно мляко.


Произход

Откъде произхожда пастьоризираното мляко?

Производителите на мляко не са задължени да посочват върху опаковката произхода на млякото или местоживеенето на кравите. Единствено овалната идентификационна маркировка дава информация за млекопреработвателното предприятие или завода, в който последно е било пакетирано пастьоризираното мляко. Възможно е това да е същото място като реалния произход на млякото, но е възможно и да не е.


Сезон

Кога е сезонът на пастьоризираното мляко?

Пастьоризираното мляко се предлага през цялата година. То не се подрежда в хладилната секция, а при млечните продукти, които не са в хладилник.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пастьоризираното мляко и как се съхранява?

Детайлно изображение на пастьоризираното мляко

Пастьоризираното мляко може да се използва по същия начин, както обикновеното прясно мляко. Високата температура донякъде променя неговия вкус – той не е толкова свеж, а е с леко препечена нотка. Поради тази причина обикновеното прясно мляко е предпочитано за пиене, но пастьоризираното мляко е също толкова подходящо за всички други цели.

Как да съхраняваме пастьоризираното мляко?

За разлика от прясното мляко, трайното пастьоризирано мляко може да се съхранява извън хладилник в продължение на поне два месеца. За да се предотврати загубата на вкус, обаче, то трябва да се съхранява на тъмно и не много топло място. Някои производители дори гарантират съхранение в продължение на три до четири месеца. Докога точно продуктът може да се използва ще бъде посочено в срока на годност. Отворената кутия с пастьоризираното мляко, обаче, трябва да се съхранява в хладилник и да се ползва в рамките на няколко дни. Колкото по-дълго е съхранението, толкова по-силно се променя вкусът на пастьоризираното мляко.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с пастьоризираното мляко


Съставки

Какво съдържа пастьоризираното мляко?

Поради краткотрайното и силно загряване на пастьоризираното мляко, чувствителните към топлина витамини В12, В1, В2 и фолиева киселина частично се губят. Въпреки това важният минерал калций, млечната мазнина и лактозата не са засегнати и присъстват в същата степен, както и в обикновеното прясно мляко. Пастьоризираното мляко съдържа около 20% по-малко витамини в сравнение със своя „събрат“, обикновеното прясно мляко.

Хранителна стойност
 

ккал: 64 ккал

Въглехидрати: 4,8 гр

Белтъчини: 3,3 гр

Мазнини: 3,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 31 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин В2: 0,18 мг

Витамин В6: 0,05 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 120 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 157 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 48 мг