Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Соево мляко – растителна млечна алтернатива

Соевото мляко е напитка, произведена от растението соя, откъдето идва и неговото наименование. Съставките също са изключително от растителен произход, което прави соевото мляко особено популярно в областта на веганското хранене.

Полезна информация

Соевото мляко притежава следните специални качества

Детайлно изображение на соево мляко

Соевото мляко – често наричано соева напитка – е сравнимо с кравето мляко по отношение на някои хранителни вещества. Съдържа сходно количество калории, мазнини и протеини. За разлика от кравето мляко, обаче, соевото мляко съдържа и ненаситени мастни киселини, които човешкият организъм не може да произвежда сам. Те са от съществена важност за здравословното хранене, но също така се усвояват по-трудно от животинските мазнини. За разлика от кравето мляко, соевото мляко съдържа много малко количество калций, поради което в днешно време често се обогатява допълнително с него.


Произход

Откъде произхожда соевото мляко?

Соевото мляко, подобно на тофуто, произхожда от Китай, където е познато и използвано вече повече от 2000 години. На Запад соевото мляко се появи едва преди няколко години, основно поради нарастващата популярност на веганството. В сравнение с кравето мляко, обаче, соевото мляко в западните страни все още е нишов продукт.


Сезон

Каква е сезонността на соевото мляко?

Соевото растение има нужда от топлина и слънчева светлина. Затова не може да се отглежда навсякъде. Необходимата почва е богата на хумус, рохкава и дълбока. Сеитбата може да се извърши само когато температурата е достигнала поне 12 градуса по Целзий. Три месеца по-късно реколтата от соя е готова за събиране. Соята се отглежда по цял свят, затова соевите продукти са достъпни през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва соевото мляко и как се съхранява?

Детайлно изображение на соево мляко

Соевото мляко може да се използва за приготвяне на десерти и напитки или просто да се пие в натурален вид. Соевото мляко е подобно на кравето мляко, така че може да се използва по същия начин като кравето мляко, например при печене. Соевото мляко се използва по-специално при вегетариански и вегански диети и често се среща в съответните продукти.

Азиатската кухня, по-конкретно китайската и японската, съдържа много рецепти, в които се използва соево мляко. След отваряне, соевото мляко трябва да се съхранява на тъмно и хладно място.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със соево мляко


Съставки

Какво съдържа соевото мляко?

Соевото мляко съдържа подобно на кравето мляко количество калории, мазнини и протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 53 ккал

Въглехидрати: 5,8 гр

Белтъчини: 3,5 гр

Мазнини: 1,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 26 µg

Витамин B1: 0,12 мг

Витамин В2: 0,04 мг

Витамин В6: 0,06 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 3 мг

Желязо: 0,8 мг

Калий: 191 мг

Магнезий: 28 мг

Натрий: 3 мг