Прясно мляко – източник на калций
Прясното мляко не е сурово мляко, а е подложено на процес на пастьоризация. Прясното мляко се затопля приблизително до 72-75 градуса. Това значително намалява броя на микробите и увеличава неговата трайност.
Прясното мляко има следните специални качества
Съставките на млякото са вода, лактоза, протеини и мазнини, както и изключително ценни витамини и минерали: калций, магнезий и желязо. Прясното мляко се предлага под формата на така нареченото мляко от сено, пасищно мляко и алпийско мляко , а от гледна точка на маслеността – като пълномаслено мляко (3,5%), нискомаслено мляко (1,5%) и обезмаслено мляко (максимум 0,5%). Суровото мляко е с масленост до 5 процента. Най-често предлаганото на пазара прясно мляко е ESL (ESL = мляко с удължен срок на годност). Прясното мляко с удължен срок на годност може да се съхранява в хладилник до 24 дни. За тази цел млякото се загрява до 124-127 градуса в продължение на една до три секунди.
Откъде произхожда прясното мляко?
Млякото съпътства човечеството още от опитомяването на кравите. Предполага се, че домашните говеда, които се срещат в Европа, произхождат от Анадола и Близкия изток. Първоначално те са били отглеждани заради месото, а по-късно и заради млякото
Кога е сезонът на прясното мляко?
Прясното мляко е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва прясното мляко и как се съхранява?
Прясното мляко може да се използва за млечни ястия и десерти, но може да се пие и директно. То се използва също и за производството на йогурт, сирене и извара. Прясното мляко е пастьоризирано и може да се съхранява в неотворено състояние за около шест до десет дни. След като се отвори, то трябва да се консумира в рамките на два до три дни. За разлика от млякото, обработено при ултра-висока температура прясното мляко UHT, обикновеното прясно мляко има ограничен срок на годност и трябва да се консумира в рамките на няколко дни. Най-добре се съхранява в хладилника.
Какво съдържа прясното мляко?
Прясното мляко е богато на витамини, минерали и незаменими аминокиселини. Половин литър 3,5% мляко за пиене съдържа 600 милиграма калций и така покрива половината от дневната нужда на един подрастващ. За хората, чиито организъм не може да разгражда лактозата и поради това страдат от непоносимост към нея, на пазара се предлага и мляко без лактоза. Лактозата в този вид мляко вече е разградена.
ккал: 64 ккал
Въглехидрати: 4 гр
Белтъчини: 3 гр
Мазнини: 3 гр
Витамин А: 47 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин В2: 0 мг
Витамин В6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций: 125 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 150 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 44 мг