Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Стридите – скъпоценен деликатес

Стридите са от рода на мидите и са познати основно като храна. Не всички видове стриди обаче са подходящи за консумация. Следователно трябва да се прави разлика между видовете, които са годни за консумация и видовете, които не са. Те се смятат за ценен деликатес и обикновено се консумират сурови.

Полезна информация

Стридите притежават следните специални качества

Детайлно изображение на пресни стриди

Най-популярният вид ядлива стрида принадлежи към рода на тихоокеанските стриди. В кулинарията стридите са известни с названието морски дарове. заради своя произход. Родът на неядливите стриди включва, например, т.нар. перлени стриди. В тези стриди понякога се образуват перли. За разлика от тях, ядливите стриди не притежават тази способност.


Произход

Откъде произхождат стридите?

Хората се хранят със стриди от Каменната епоха насам. В Европа ги консумирали сурови, а индианците в Америка ги приготвяли на огън. В древността този деликатес е бил изключително търсен. Афродита, богинята на любовта, е била свързвана със стридите, а Юлий Цезар ценял мидите особено високо. Те били внасяни от Франция и Англия. В съвремието потреблението на стриди се увеличава и постепенно достига до върха си. 


Сезон

Каква е сезонността на стридите?

Стридите се срещат в много региони и са популярни по цял свят. Оптималното условия за тях са плитките крайбрежни води, разположени в така наречените „приливно-отливни зони“. Съответно в тези зони трябва да се редуват приливи и отливи. Стридите са по-разпространени в Азия и често се консумират в тази част на света. Те обаче са популярни и в Америка или Европа, като най-често това се случва във Франция. Тъй като векове наред стридите са били популярна храна, тяхната популация непрекъснато намалява. Ето защо по-голямата част от стридите, които днес се предлагат за консумация, произхождат от аквакултури. Традиционно стридите се консумират само през месеците, които имат буквата "р" в името си. Стридите обаче нямат класически сезон и могат да се купуват и консумират през цялата година.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват стридите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресни стриди

При консумация, стридите трябва да са пресни и все още живи. От една страна, това може да се разпознае по факта, че стридата се пълни отново с вода, след като водата от нея е била изсмукана. От друга страна, мускулестата част на живата стрида се свива, когато я напръскате с лимонов сок или я докоснете с нож. Ако стридите са варени, те трябва да са били живи преди варенето. Стридите са пресен продукт и могат да се съхраняват неотворени в продължение на няколко дни, без прекъсване на хладилната верига.


Съставки

Ето какво съдържат стридите

Стридите съдържат различни витамини и минерали, богати са на протеини. В същото време те съдържат много малко мазнини и въглехидрати.

Хранителна стойност
 

ккал: 66 ккал

Въглехидрати: 4,8 гр

Белтъчини: 9 гр

Мазнини: 1,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,12 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин В2: 0,2 мг

Витамин В6: 0,22 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,9 мг

 

Минерали

 

Калций: 82 мг

Желязо: 5,8 мг

Калий: 184 мг

Магнезий: 40 мг

Натрий: 289 мг