Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Морски дарове и ракообразни – раци, миди и други

Морски дарове наричаме безгръбначните кулинарни съкровища от необятните океани. Калмарите, мидите, скаридите, лангустините, омарите и скаридите са любими деликатеси за мнозина. Италианците са особено добре запознати със „съкровищата на морето“, тъй като още преди векове са смятали храната, която живее във водата в близост до домовете им, за божия благодат.

Полезна информация

Морските дарове и ракообразните притежават следните специални характеристики

Сравнително мазните морски дарове имат интензивен, рибен вкус, в същото време много индивидуални вкусове, които варират от кремообразни до солени. От друга страна раците с по-ниско съдържание на мазнини имат месен, сладък до ядков вкус. С изключение на по-големите раци, напр. омарите, морските дарове и ракообразните обикновено са малки и рядко надхвърлят десет сантиметра на дължина. Омарите, от друга страна, могат да достигнат до 50 сантиметра на дължина.

Изображение на морски дарове и ракообразни

Терминът „морски дарове“ включва морските животни – скариди, миди, охлюви, както и октоподи, калмари и сепия. От друга страна, общият термин „ракообразни“ обхваща всички раци, напр. омар, кралски рак, норвежки омар, лангустина, ядливи раци и гигантски скариди.

Един от многото дарове на морските дарове е доброто здраве

В английския език, морските дарове и ракообразните нерядко се наричат „щастливо кисели“, тъй като в едно изследване изследователи са установили, че хората, които редовно консумират морски дарове, са по-малко склонни към депресия. В ежедневието повишената консумация на морски животни може да помогне срещу тънка коса, чупливи нокти и проблеми с кожата.

Морски дарове вместо риба

Освен от хранителна гледна точка, консумирането на други морски дарове вместо риба също така е и щадящо за нашите океани. Причината за това е, че морските дарове и ракообразните обикновено са на дъното на хранителната верига. Поради това, те са с по-голяма численост и популацията им не може да бъде елиминирана от моретата толкова лесно, колкото тази на треската или бодливата риба.


Произход

Откъде произхождат морските дарове и ракообразните?

Морските дарове и ракообразните се ловят във всички крайбрежни зони на световния океан. По-големите раци, от друга страна, обикновено се срещат в крайбрежните и морските води на дълбочина до 500 метра. Морските държави като Япония, Испания и Англия са лидери в преработката на морски дарове и ракообразни, като произвеждат например голяма част от месото от раци и ракообразни, което се консумира в световен мащаб.


Сезон

Каква е сезонността на морските дарове и ракообразните?

Всички видове раци обикновено се ловят през лятото, а морските дарове, например мидите, обикновено са от есенен улов. След това съответните морски дарове и ракообразни се преработват прясно уловени или се замразяват първоначално. Морските дарове и ракообразните се предлагат в магазините през цялата година – пресни или замразени. Поради това няма специфичен сезон за морските дарове и ракообразните, въпреки че търсенето през летните месеци обикновено е голямо.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват морските дарове и ракообразните и как се съхраняват?

Изображение на морски дарове и ракообразни

На много места морските дарове се консумират сурови, но могат да се сервират и пържени, на скара или на пара в комбинация с пикантни гарнитури. Морските дарове и ракообразните са популярна съставка на пикантни рибни ястия, напр. паеля. Освен това те са популярни и за приготвяне на вкусни салати. Морските дарове и ракообразните трябва се съхраняват в хладилник, но не твърде дълго. Пресните скариди и миди трябва да се консумират до два дни.Съставки

Ето какво съдържат морските дарове и ракообразните

Морските дарове и ракообразните се характеризират с високия си дял ненаситени мастни киселини. Освен това те съдържат голямо количество протеини и многобройни минерали.