Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Скаридите – здравословни и вкусни

Червена черупка, тънки крачета, дълга опашка и две антенки с очи, подобни на мъниста. Така може да се опише външният вид на скаридите, които са известни и като ядливи ракообразни. Скаридите са истински майстори на бързото гмуркане, умеят да търсят храна и да се маскират и се размножават изключително ефективно. Тяхното бяло, деликатно месо с размер на хапка е изключително вкусно.

Полезна информация

Скаридите притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресни скариди

Размерите на скаридите варират между различните разновидности, а понякога се различават значително дори в рамките на един и същи вид. По правило, обаче, скаридите са с минимална дължина 4 милиметра, а максимално достигат до 27 сантиметра. Средното им тегло също варира между няколко грама до 1000 грама, при кралските скариди. По отношение на цвета съществуват различни разновидности, като обикновено имат червени телца, но се срещат също и синьо-черни скариди. Месото на скаридите е хрупкаво и твърдо, то има леко ядков и рибен привкус, в сравнение с другите морски дарове.


Произход

Откъде произхождат скаридите?

В природата, скаридите предпочитат водите на големите океани, напр. Тихия, Атлантическия и Индийския океан. Въпреки това, обикновено скаридите се срещат във всички топли и умерени морски води. Основни места за риболов на скариди днес са например водите на източното и западното крайбрежие на САЩ и водните басейни на Югоизточна Азия. Скариди се отглеждат като аквакултура в по-голям мащаб в Индия и Пакистан.


Сезон

Каква е сезонността на скаридите?

Тъй като скаридите са разпространени по цял свят и живеят във всички световни океани, не съществува обичаен риболовен сезон. Във водите на Северно море, например, скаридите се ловят предимно между март и септември. Тогава морето е сравнително спокойно и не много студено, така че има идеални условия за риболов, а популацията на скаридите също е в изобилие през този период. Скариди се предлагат през цялата година.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват скаридите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресни скариди

Скаридите обикновено се използват като съставка в различни рибни ястия. Те могат да се приготвят както пържени, така и печени на скара, на параили варени. Освен това скаридите са популярни и като съставка на вкусни супи и салати.

Неотворената опаковка може да се съхранява и след изтичане на срока на годност. След отваряне опаковката трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира до ден-два. Ако продуктът е мазен или мирише на кисело, той е негоден за консумация и трябва да се изхвърли.Съставки

Ето какво съдържат скаридите

Скаридите са богати на ценни вещества и минерали. Характеризират се и със сравнително ниското съдържание на мазнини с висококачествени мастни киселини и високо съдържание на протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 87 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,6 гр

Мазнини: 1,4 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,16 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,03 мг

Витамин В6: 0,13 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 4 мг

 

Минерали

 

Калций: 92 мг

Желязо: 1,8 мг

Калий: 266 мг

Магнезий: 67 мг

Натрий: 146 мг