Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мидите – нискокалоричен морски специалитет

Черната морска мида се среща по целия свят. Причината за това е, че мидите се придържат към отвесни скали, камъни и твърд пясък със специално развити нишки. Особено любими места за тях са калните плитчини, устията на реките и солените води.

Полезна информация

Черните морски миди притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на черни морски миди

Името на мидите произлиза от средновисоконемската дума „Mies“, която означава мъх. Причината за това е, че популярният вид миди покрива дъното на морето като подобен на мъх килим. Колониите от черни морски миди могат да се разпрострат на няколко километра и да се състоят от няколко милиона миди.

За разлика от други видове миди, черните морски миди не се заравят в пясъка, а се прикрепят към различни повърхности като дървета или твърдо дъно, както и директно една към друга, с помощта на така наречените бисови нишки. В по-малък мащаб, мидите също могат да се движат. За тази цел те отделят сравнително стабилни протеинови нишки от бисовата жлеза, чрез които могат да се придвижват.

За един размножителен сезон се отделят по 12 милиона яйца.

Размножителният период е между м. април и м. юни. По време на този процес, една женска мида отделя до 12 милиона яйца в рамките на един размножителен сезон. Ларвите живеят в планктона и почти 99% от тях се изяждат от планктоноядни животни, напр. херинга, китове или делфини. Мидите се хранят с водорасли и минерали, които непрекъснато филтрират от морската вода. Те достигат до 10 см и подобно на другите миди се състоят от черупка с две половини, защитаваща мекото тяло.


Произход

Откъде произхождат черните морски миди?

Местообитанието на мидите се простира от Тихия океан до северната част на Атлантическия океан, в близост до Португалия. Мидите се срещат и в Средиземно море. Във Франция мидите се отглеждат върху пръти и въжета във ферми, поради което биват наричани миди „Бушо“. Мидите „Бушо“ често са по-малки от мидите от други региони на произход, като например Дания или Нидерландия.


Сезон

Кога е сезонът на черните морски миди?

Мидите се предлагат предимно от септември до февруари. Тогава те все още не са хвърлили хайвера си и са доста месести.

Нашите предложения за пресни риби

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват черните морски миди и как се съхраняват?

Детайлно изображение на черни морски миди

Мидите се смятат за деликатес. Вкусът им е кремообразен, солен, леко минерален и напомня на море. Месото на женските миди е оранжево, а на мъжките миди – белезникаво. Мидите се изваждат, за да се оформят като хапки, панират се и се пекат, превръщайки се в своеобразен крайбрежен специалитет. Могат да се пекат на скара в алуминиево фолио. Мидите „Бушо“ имат много добър вкус и са особено месести. Мидите могат да се съхраняват в хладилник в продължение на няколко дни, а опаковани и запечатани – за една седмица.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със черните морски миди


Съставки

Какво съдържат черните морски миди?

Мидите имат особено ниско съдържание на калории. Те са с високо съдържание на протеини, витамини и минерали и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това месото на мидите се характеризира с наличието на значителни количества минерали.

Хранителна стойност
 

ккал: 69 ккал

Въглехидрати: 2,4 гр

Протеини: 10,5 гр

Мазнини: 2 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин В2: 0,22 мг

Витамин В6: 0,08 мг

Витамин С: 3 мг

Витамин Е: 0,8 мг

 

Минерали

 

Калций 27 мг

Желязо: 5,1 мг

Калий 277 мг

Магнезий: 36 мг

Натрий 290 мг