Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Рибата – от морета, реки и океани

Рибата, наред с месото и зърнените продукти, е една от основните храни на човека. Не всяка риба е подходяща за консумация, затова ядивните морски обитатели носят наименованието „риби, годни за консумация“. Допълнително разграничение се прави въз основа на тяхното местообитание. Някои годни за консумация риби живеят в сладка вода, а други – в солена.

Полезна информация

Рибата притежава следните специални характеристики

Интересен факт е, че строгото разделение на сладководните и соленоводните риби е невъзможно, тъй като има видове, които се чувстват добре и в двата вида местообитание. Още един интересен факт е, че ядивните части на годната за консумация риба не се определят като месо, а общо като риба, за да бъдат разграничавани ясно при готвене и по дефиниция.

Детайлно изображение на прясна риба

Полезна информация за морските риби

Морските риби обикновено се движат на големи пасажи в морето. Характерни за прясната риба са лъскавата и ярко оцветена кожа, покрита с прозрачна слуз, както и твърдите и лъскави черни очи с изпъкнали лещи. Хрилете трябва да са прилепнали, розови и без слуз, люспите да не се отделят лесно и трябва да миришат на море или на водорасли. Месото на рибата е синкаво, полупрозрачно и еластично. Следите от натиск с пръст се изравняват бързо.

Морската риба от стопански риболов се съхранява замразена цяла или филетирана при температура от -30 до -40 градуса и допълнително се покрива с лед или слой желе от натриев алгинат, за да се предпази от процесите на окисляване, протичащи въпреки охлаждането. По-стар метод на консервиране е осоляването. При него денатурирането на белтъците в рибата удължава срока на годност на морската риба.

Транспортиране на риба

За правилно транспортиране, прясната риба се поставя върху лед и се превозва в специални кутии. Най-лесният начин да проверим колко прясна е рибата е да погледнем очите ѝ. Ако те са ясни и не са замъглени, това е добър знак. Ако хрилете са още червени и в тях има кръв, а месото е еластично, то рибата е прясна и може да се консумира без притеснение. 


Произход

Откъде произхожда рибата?

Рибите се делят основно на сладководни и соленоводни. Сладководните риби са само малка част от всички видове риби. По-голям дял имат соленоводните риби, с повече от 20 000 различни вида. При разграничаването на соленоводните от сладководните риби от решаващо значение е къде рибите хвърлят хайвера си, а не къде е основното им местообитание. Поради високото съдържание на белтъчини, рибата е важен компонент от балансираното хранене, затова присъства в традиционната кухня на много народи. Освен това рибата осигурява редките омега 3 мастни киселини и витамините A, D, B2 и B6.


Сезон

Каква е сезонността на рибата?

Много видове риба се предлагат целогодишно, но въпреки това уловът им е сезонен:

Пролет

  • Пъстърва
  • Треска
  • Скумрия
  • Аншоа
  • Сайда

Лято

  • Морски дявол
  • Писия
  • Кралска скарида
  • Омар
  • Змиорка

Есен

  • Ципура
  • Пикша
  • Бяла риба
  • Черна морска мида
  • Сьомга
  • Лангуста
  • Бяла риба

Зима

  • Лаврак
  • Морски костур
  • Сьомга
  • Атлантическа треска

Употреба и съхранение

За какво може да се използва рибата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна риба

Класическата годна за консумация риба може да се приготвя и сервира по много различни начини. Най-популярна е прясната риба. Тя не е обработена и може да се предлага известно време след улова, охладена до точката на замръзване. Рибата може да се сервира сурова, сготвена, пушена, пържена или задушена. Първата стъпка винаги е почистването, тоест премахването на люспите, перките и вътрешностите. След това обикновено се подправя с лимонов сок и сол и се приготвя, ако е необходимо. Рибата може да се консумира и сурова, предимно в японската кухня.



Съставки

Ето какво съдържа рибата

Рибата е особено богата на белтъчини и се счита за ценна поради високото си съдържание на омега 3 мастни киселини. Освен това е добър източник на йод. Умерената консумация на риба се счита за подходящ източник на хранителни вещества.


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.