Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Рибата – от морета, реки и океани

Рибата, наред с месото и зърнените продукти, е една от основните храни на човека. Не всяка риба е подходяща за консумация, затова ядивните морски обитатели носят наименованието „риби, годни за консумация“. Допълнително разграничение се прави въз основа на тяхното местообитание. Някои годни за консумация риби живеят в сладка вода, а други – в солена.

Полезна информация

Рибата притежава следните специални характеристики

Интересен факт е, че строгото разделение на сладководните и соленоводните риби е невъзможно, тъй като има видове, които се чувстват добре и в двата вида местообитание. Още един интересен факт е, че ядивните части на годната за консумация риба не се определят като месо, а общо като риба, за да бъдат разграничавани ясно при готвене и по дефиниция.

Детайлно изображение на прясна риба

Полезна информация за морските риби

Морските риби обикновено се движат на големи пасажи в морето. Характерни за прясната риба са лъскавата и ярко оцветена кожа, покрита с прозрачна слуз, както и твърдите и лъскави черни очи с изпъкнали лещи. Хрилете трябва да са прилепнали, розови и без слуз, люспите да не се отделят лесно и трябва да миришат на море или на водорасли. Месото на рибата е синкаво, полупрозрачно и еластично. Следите от натиск с пръст се изравняват бързо.

Морската риба от стопански риболов се съхранява замразена цяла или филетирана при температура от -30 до -40 градуса и допълнително се покрива с лед или слой желе от натриев алгинат, за да се предпази от процесите на окисляване, протичащи въпреки охлаждането. По-стар метод на консервиране е осоляването. При него денатурирането на белтъците в рибата удължава срока на годност на морската риба.

Транспортиране на риба

За правилно транспортиране, прясната риба се поставя върху лед и се превозва в специални кутии. Най-лесният начин да проверим колко прясна е рибата е да погледнем очите ѝ. Ако те са ясни и не са замъглени, това е добър знак. Ако хрилете са още червени и в тях има кръв, а месото е еластично, то рибата е прясна и може да се консумира без притеснение. 


Произход

Откъде произхожда рибата?

Рибите се делят основно на сладководни и соленоводни. Сладководните риби са само малка част от всички видове риби. По-голям дял имат соленоводните риби, с повече от 20 000 различни вида. При разграничаването на соленоводните от сладководните риби от решаващо значение е къде рибите хвърлят хайвера си, а не къде е основното им местообитание. Поради високото съдържание на белтъчини, рибата е важен компонент от балансираното хранене, затова присъства в традиционната кухня на много народи. Освен това рибата осигурява редките омега 3 мастни киселини и витамините A, D, B2 и B6.


Сезон

Каква е сезонността на рибата?

Много видове риба се предлагат целогодишно, но въпреки това уловът им е сезонен:

Пролет

  • Пъстърва
  • Треска
  • Скумрия
  • Аншоа
  • Сайда

Лято

  • Морски дявол
  • Писия
  • Кралска скарида
  • Омар
  • Змиорка

Есен

  • Ципура
  • Пикша
  • Бяла риба
  • Черна морска мида
  • Сьомга
  • Лангуста
  • Бяла риба

Зима

  • Лаврак
  • Морски костур
  • Сьомга
  • Атлантическа треска

Употреба и съхранение

За какво може да се използва рибата и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна риба

Класическата годна за консумация риба може да се приготвя и сервира по много различни начини. Най-популярна е прясната риба. Тя не е обработена и може да се предлага известно време след улова, охладена до точката на замръзване. Рибата може да се сервира сурова, сготвена, пушена, пържена или задушена. Първата стъпка винаги е почистването, тоест премахването на люспите, перките и вътрешностите. След това обикновено се подправя с лимонов сок и сол и се приготвя, ако е необходимо. Рибата може да се консумира и сурова, предимно в японската кухня.



Съставки

Ето какво съдържа рибата

Рибата е особено богата на белтъчини и се счита за ценна поради високото си съдържание на омега 3 мастни киселини. Освен това е добър източник на йод. Умерената консумация на риба се счита за подходящ източник на хранителни вещества.