Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ориз – универсална гарнитура

Оризът е едно от най-старите културни растения в света и днес се отглежда предимно в Азия. Натурален ориз, варен ориз, дългозърнест ориз, лепкав ориз, кръглозърнест ориз или див ориз – разнообразието от ориз, предлагано на пазара, е огромно – повече от 1 000 вида.

Полезна информация

Оризът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на ориз

Оризът съдържа важни минерали, микроелементи и витамини като различни витамини от група В, витамини Е и ниацин, както и пантотенова киселина; освен това той е с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий. Оризът е лесен за храносмилане и особено засищащ под формата на пълнозърнест или див ориз. Пълнозърнестият ориз е значително по-богат на хранителни вещества.


Произход

Откъде произхожда ориза?

Оризът като културно растение се култивира от поне 7000 години. За родина се счита Китай, откъдето оризовото растение се е разпространило в други азиатски страни. Археологически находки доказват, че оризът е бил култивиран и в Индия преди около 6 000 години. Междувременно оризът се е разпространил в целия свят.


Сезон

Каква е сезонността на ориза?

Оризът е целогодишно предлаган продукт. Традиционно оризът се отглежда върху напоявани тераси. Въпреки модерните технологии голяма част от отглеждането на ориз все още е ръчна работа – от засаждането до прибирането на реколтата. В зависимост от сорта и условията на отглеждане е възможно прибиране на реколта до три пъти годишно. Площта за отглеждане остава наводнена през цялото време; водата се източва само за прибиране на реколтата. Наводняването намалява плевелите и вредителите.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва оризът и как се съхранява?

Детайлно изображение на ориз

Оризът е универсална гарнитура за различни ястия. Всеки сорт се употребява по различен начин. Ароматните сортове като басмати или тайландски ароматен ориз имат различен вкус от дивия ориз, кръглозърнестия ориз, ориза за суши или лепкавия ориз. Важно е да се знае, че при приготвянето всеки сорт се нуждае от различно количество вода. За да се запази оризът дълго време, той трябва да се съхранява на сухо място. Той попива влага, което води до разваляне. Освен това оризът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, най-добре в херметически затворен съд. По този начин в зависимост от сорта може да се съхранява до три години. Свареният ориз се запазва в хладилника в продължение на няколко дни.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на ориз


Съставки

Ето какво съдържа ориз

Оризът се понася особено добре и затова е подходящ за леки диети. За дехидратация успешно се използва неосолен ориз без добавки. Нелющеният ориз продължава да съдържа всички витамини и ценни съставки. 

Хранителна стойност
 

ккал: 345 ккал

Въглехидрати: 74,1 г

Протеини: 7,2 г

Мазнини: 2,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,41 мг

Витамин B2: 0,09 мг

Витамин B6: 0,28 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 16 мг

Желязо: 3,2 мг

Калий: 238 мг

Магнезий: 119 мг

Натрий: 10 мг