Ориз – универсална гарнитура
Оризът е едно от най-старите културни растения в света и днес се отглежда предимно в Азия. Натурален ориз, варен ориз, дългозърнест ориз, лепкав ориз, кръглозърнест ориз или див ориз – разнообразието от ориз, предлагано на пазара, е огромно – повече от 1 000 вида.
Оризът притежава следните специални характеристики
Оризът съдържа важни минерали, микроелементи и витамини като различни витамини от група В, витамини Е и ниацин, както и пантотенова киселина; освен това той е с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий. Оризът е лесен за храносмилане и особено засищащ под формата на пълнозърнест или див ориз. Пълнозърнестият ориз е значително по-богат на хранителни вещества.
Откъде произхожда ориза?
Оризът като културно растение се култивира от поне 7000 години. За родина се счита Китай, откъдето оризовото растение се е разпространило в други азиатски страни. Археологически находки доказват, че оризът е бил култивиран и в Индия преди около 6 000 години. Междувременно оризът се е разпространил в целия свят.
Каква е сезонността на ориза?
Оризът е целогодишно предлаган продукт. Традиционно оризът се отглежда върху напоявани тераси. Въпреки модерните технологии голяма част от отглеждането на ориз все още е ръчна работа – от засаждането до прибирането на реколтата. В зависимост от сорта и условията на отглеждане е възможно прибиране на реколта до три пъти годишно. Площта за отглеждане остава наводнена през цялото време; водата се източва само за прибиране на реколтата. Наводняването намалява плевелите и вредителите.
За какво може да се използва оризът и как се съхранява?
Оризът е универсална гарнитура за различни ястия. Всеки сорт се употребява по различен начин. Ароматните сортове като басмати или тайландски ароматен ориз имат различен вкус от дивия ориз, кръглозърнестия ориз, ориза за суши или лепкавия ориз. Важно е да се знае, че при приготвянето всеки сорт се нуждае от различно количество вода. За да се запази оризът дълго време, той трябва да се съхранява на сухо място. Той попива влага, което води до разваляне. Освен това оризът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, най-добре в херметически затворен съд. По този начин в зависимост от сорта може да се съхранява до три години. Свареният ориз се запазва в хладилника в продължение на няколко дни.
Ето какво съдържа ориз
Оризът се понася особено добре и затова е подходящ за леки диети. За дехидратация успешно се използва неосолен ориз без добавки. Нелющеният ориз продължава да съдържа всички витамини и ценни съставки.
ккал: 345 ккал
Въглехидрати: 74,1 г
Протеини: 7,2 г
Мазнини: 2,2 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,41 мг
Витамин B2: 0,09 мг
Витамин B6: 0,28 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,7 мг
Калций: 16 мг
Желязо: 3,2 мг
Калий: 238 мг
Магнезий: 119 мг
Натрий: 10 мг