Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Просо – завръщане на здравословното зърно

Просото се използва като храна от хиляди години. Освен невероятно високото съдържание на хранителни вещества просото има и друго много специално свойство – по природа то е безглутеново.

Полезна информация

Просото притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на просо

Понятието „просо“ е събирателен термин за различни сортове растения от семейството на сладките треви. Предлага се в различни цветове, например бял, жълт, червен или кафяв. Червените сортове съдържат повече антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене, докато жълтите сортове съдържат повече бета-каротин, който е прекурсор на витамин А и снабдява организма с него. Ако зърната са по-скоро стъкловидни, те са с повишено, но не много висококачествено съдържание на протеини.


Произход

Откъде произхожда просото?

Просото е една от най-старите зърнени култури в света и произхожда от Източна Азия и Африка. То е било отглеждано в Китай много преди новата ера и вероятно е дошло в Централна Европа по Пътя на коприната. Още в древността просото е било символ на трудолюбието и плодородието, откъдето идва обичаят да се хвърлят просени зърна по булката. През Средновековието големи количества от него могат да се съхраняват като резерв за спешни случаи и да служат като основна зърнена култура. През XVII и XVIII в. просото е изместено, особено в Германия, от новопоявилите се картофи и царевица, както и от пшеница и ръж, които са били значително по-продуктивни и са се произвеждали масово.


Сезон

Каква е сезонността на просото?

Реколтата на просото се прибира през септември, но се предлага в търговската мрежа през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва просото и как се съхранява?

Детайлно изображение на просо

Просото бива златно и кафяво просо. За разлика от златното просо кафявото просо не се олющва, а се преработва в брашно и се предлага като хранителна добавка. Олющеното златно просо се преработва в зърно, брашно, грис, люспи или брашно. Ако златното просо се консумира във вид на олющен основен продукт, е необходимо да се свари предварително. Просото трябва да се съхранява на хладно и сухо място, защитено от светлина.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на просо


Съставки

Ето какво съдържа просото

Дребнозърнестата храна съдържат много ценни хранителни вещества, особено микроелементи, минерали, както и витамини и аминокиселини от съществено значение за организма. Просото се счита за източник на желязо, цинк и магнезий и съдържа силициева киселина. Ето защо то е полезно не само за кръвообразуването, но и за укрепване на кожата, косата и ноктите. Освен това просото е подходящо за вегетарианска или веганска диета и за диабетици. Също така то е лесно смилаемо и дори не съдържа глутен. Поради изобилието от хранителни вещества, просото често се използва и за бебешки каши.

Хранителна стойност
 

ккал: 350 ккал

Въглехидрати: 68,8 г

Протеини: 9,8 г

Мазнини: 3,9 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,43 мг

Витамин B2: 0,11 мг

Витамин B6: 0,52 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 6,9 мг

Калий: 173 мг

Магнезий: 123 мг

Натрий: 3 мг