Леща – изобилие от минерали
Лещата е бобова култура, която се използва в цял свят и е една от най-старите храни, познати на човечеството. Този растителен вид, високо ценен още от древността, принадлежи към голямото ботаническо семейство на бобовите растения, в което влизат още фасулът, соята и грахът.
Лещата има следните специални свойства
Лещата расте като едногодишно тревисто растение с влакнесто стъбло. Достига от 20 до максимум 50 сантиметра височина. В шушулките на растението обикновено зреят от три до седем зрънца леща. Те са с бежов до светлокафяв цвят. Вътрешността на зърната леща е кремава и твърда, а след готвене става млечна и мека. Лещата обикновено има землист, леко ядков и богат вкус, който е особено популярен в ориенталската кухня.
Откъде произхожда лещата?
Произходът на лещата може да се проследи до района на Близкия изток, където в първоначалната си форма лещата се отглежда от няколко хиляди години. Оттам лещата тръгва към Европа и Африка. В наши дни леща се отглежда почти навсякъде по света. Понастоящем Турция, Франция, Канада и Индия са основните страни, в които се отглежда леща и които изнасят най-висок дял продукция.
Каква е сезонността на лещата?
Основният сезон за прибиране на реколтата от леща е от май до есента, поради което лещата се смята както за летен, така и за есенен зеленчук. Тя се предлага в търговската мрежа през цялата година. Можете да намерите прясна, сушена, консервирана или замразена леща.
За какво можем да използваме лещата и как да я съхраняваме?
Тя е идеална за приготвяне на супи и задушени ястия, популярна е също и като гарнитура към ястия от топлата кухня. Сушената леща може да се съхранява дълго време и обикновено се предлага в полиетиленови опаковки. Предлага се също консервирана или в буркани. Може да се съхранява до една година на хладно и сухо място, защитено от светлина.
Какво съдържа лещата
Лещата съдържа големи количества фолиева киселина, която се използва за образуването на кръвта и костите. Освен това тя съдържа множество фибри и минерали, които са полезни за храносмилането.
ккал: 329 ккал
Въглехидрати: 49,3 г
Протеини: 23,5 г
Мазнини: 1,4 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,45 мг
Витамин B2: 0,26 мг
Витамин B6: 0,57 мг
Витамин C: 1 мг
Витамин E: 1,14 мг
Калций: 71 мг
Желязо: 7,5 мг
Калий: 840 мг
Магнезий: 129 мг
Натрий: 36 мг