Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Леща – изобилие от минерали

Лещата е бобова култура, която се използва в цял свят и е една от най-старите храни, познати на човечеството. Този растителен вид, високо ценен още от древността, принадлежи към голямото ботаническо семейство на бобовите растения, в което влизат още фасулът, соята и грахът.

Полезна информация

Лещата има следните специални свойства

Прясна леща в близък план

Лещата расте като едногодишно тревисто растение с влакнесто стъбло. Достига от 20 до максимум 50 сантиметра височина. В шушулките на растението обикновено зреят от три до седем зрънца леща. Те са с бежов до светлокафяв цвят. Вътрешността на зърната леща е кремава и твърда, а след готвене става млечна и мека. Лещата обикновено има землист, леко ядков и богат вкус, който е особено популярен в ориенталската кухня.


Произход

Откъде произхожда лещата?

Произходът на лещата може да се проследи до района на Близкия изток, където в първоначалната си форма лещата се отглежда от няколко хиляди години. Оттам лещата тръгва към Европа и Африка. В наши дни леща се отглежда почти навсякъде по света. Понастоящем Турция, Франция, Канада и Индия са основните страни, в които се отглежда леща и които изнасят най-висок дял продукция.


Сезонност

Каква е сезонността на лещата?

Основният сезон за прибиране на реколтата от леща е от май до есента, поради което лещата се смята както за летен, така и за есенен зеленчук. Тя се предлага в търговската мрежа през цялата година. Можете да намерите прясна, сушена, консервирана или замразена леща. 


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме лещата и как да я съхраняваме?

Прясна леща в близък план

Тя е идеална за приготвяне на супи и задушени ястия, популярна е също и като гарнитура към ястия от топлата кухня. Сушената леща може да се съхранява дълго време и обикновено се предлага в полиетиленови опаковки. Предлага се също консервирана или в буркани. Може да се съхранява до една година на хладно и сухо място, защитено от светлина.Съставки

Какво съдържа лещата

Прясна леща в близък план

Лещата съдържа големи количества фолиева киселина, която се използва за образуването на кръвта и костите. Освен това тя съдържа множество фибри и минерали, които са полезни за храносмилането.

Хранителна стойност
 

ккал: 329 ккал

Въглехидрати: 49,3 г

Протеини: 23,5 г

Мазнини: 1,4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,45 мг

Витамин B2: 0,26 мг

Витамин B6: 0,57 мг

Витамин C: 1 мг

Витамин E: 1,14 мг

 

Минерали

 

Калций: 71 мг

Желязо: 7,5 мг

Калий: 840 мг

Магнезий: 129 мг

Натрий: 36 мг