Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бакла – леко ядков, мек вкус

Баклата е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови Наричана още полски фасул, широк фасул, конски фасул, черен боб, тя е основна храна с хилядолетна история.

Полезна информация

Свежата бакла има следните специални свойства 

Свежа бакла в близък план

Зърната се намират в шушулките на растението бакла, които са дълги около 10-20 см. Дебелината на самите зърна е между един и три сантиметра. Една шушулка съдържа между три и седем зеленикаво-бели бобчета. По отношение на вкусовите си качества, баклата се класифицира като леко орехова и леко сладка, като младата бакла е по-вкусна. Консистенцията на баклата е нежна, а вътрешността – кремообразна. Отглеждането на това полезно растение рязко намалява през последните векове.


Произход

Откъде произхожда баклата?

Баклата произхожда от средиземноморския регион, като за първи път е култивирана именно в района на днешен Израел. Междувременно обаче, баклата се радва на популярност почти по цял свят. По-голямата част от световното производство на бакла, възлизащо на около 5,5 млн. тона, е концентрирано в Китай, Великобритания и Етиопия. 


Сезонност

Кой е върховия сезон на свежата бакла?

Свободно отглежданата бакла обикновено узрява между юни и август, поради което може да се нарече класически летен зеленчук. В култивиран вид тя се отглежда почти целогодишно и по цял свят. След прибирането на реколтата баклата се замразява, изсушава или директно се консервира. Това позволява баклата да се предлага на пазара почти през цялата година, както в прясно състояние, така и в преработен вид.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва баклата и как се съхранява?

Свежа бакла в близък план

Баклата е популярна за приготвяне на вкусни ястия сбоб и пюре, но може да се консумира и сурова. Свежата бакла се съхранява най-добре в хладилник. Там се запазва в продължение на няколко дни. Съществуват четири начина за консервиране на бакла: чрез сваряване, замразяване, мариноване и сушене. Сушената бакла може да се съхранява добре в буркани.


Съставки

Какво се съдържа в баклата

Редовната консумация на бакла се препоръчва поради високото съдържание на витамини от група В, които подпомагат множество метаболитни процеси в организма. Зрялата бакла е богата и на фолиева киселина, която регулира многобройните процеси на растеж в организма и играе важна роля за образуването на кръвта.

Хранителна стойност
 

ккал: 286 ккал

Въглехидрати: 27,3 г

Протеини: 26,1 г

Мазнини: 1,8 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,5 мг

Витамин B2: 0,26 мг

Витамин B6: 0,37 мг

Витамин C: 1,4 мг

Витамин E: 0,27 мг

 

Минерали

 

Калций: 100 мг

Желязо: 5,5 мг

Калий: 1090 мг

Магнезий: 190 мг

Натрий: 11 мг