Бакла – леко ядков, мек вкус
Баклата е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови Наричана още полски фасул, широк фасул, конски фасул, черен боб, тя е основна храна с хилядолетна история.
Свежата бакла има следните специални свойства
Зърната се намират в шушулките на растението бакла, които са дълги около 10-20 см. Дебелината на самите зърна е между един и три сантиметра. Една шушулка съдържа между три и седем зеленикаво-бели бобчета. По отношение на вкусовите си качества, баклата се класифицира като леко орехова и леко сладка, като младата бакла е по-вкусна. Консистенцията на баклата е нежна, а вътрешността – кремообразна. Отглеждането на това полезно растение рязко намалява през последните векове.
Откъде произхожда баклата?
Баклата произхожда от средиземноморския регион, като за първи път е култивирана именно в района на днешен Израел. Междувременно обаче, баклата се радва на популярност почти по цял свят. По-голямата част от световното производство на бакла, възлизащо на около 5,5 млн. тона, е концентрирано в Китай, Великобритания и Етиопия.
Кой е върховия сезон на свежата бакла?
Свободно отглежданата бакла обикновено узрява между юни и август, поради което може да се нарече класически летен зеленчук. В култивиран вид тя се отглежда почти целогодишно и по цял свят. След прибирането на реколтата баклата се замразява, изсушава или директно се консервира. Това позволява баклата да се предлага на пазара почти през цялата година, както в прясно състояние, така и в преработен вид.
За какво може да се използва баклата и как се съхранява?
Баклата е популярна за приготвяне на вкусни ястия сбоб и пюре, но може да се консумира и сурова. Свежата бакла се съхранява най-добре в хладилник. Там се запазва в продължение на няколко дни. Съществуват четири начина за консервиране на бакла: чрез сваряване, замразяване, мариноване и сушене. Сушената бакла може да се съхранява добре в буркани.
Какво се съдържа в баклата
Редовната консумация на бакла се препоръчва поради високото съдържание на витамини от група В, които подпомагат множество метаболитни процеси в организма. Зрялата бакла е богата и на фолиева киселина, която регулира многобройните процеси на растеж в организма и играе важна роля за образуването на кръвта.
ккал: 286 ккал
Въглехидрати: 27,3 г
Протеини: 26,1 г
Мазнини: 1,8 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,5 мг
Витамин B2: 0,26 мг
Витамин B6: 0,37 мг
Витамин C: 1,4 мг
Витамин E: 0,27 мг
Калций: 100 мг
Желязо: 5,5 мг
Калий: 1090 мг
Магнезий: 190 мг
Натрий: 11 мг