Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бобови растения – богато разнообразие

При бобовите растения често се консумират само семената на самия плод, както например при граха, лещата и соята. Понякога се изяжда целият плод, като например при зеления фасул или граха. Тъй като бобовите растения съдържат много ценни растителни протеини, те са незаменими за хората, които приемат малко месо, както и за вегетарианците и веганите. 

Полезна информация

Какви са специалните свойства на бобовите растения?

Бобовите растения винаги са били високо ценени заради високото енергийно съдържание и богатата хранителна стойност. Бобовите растения осигуряват средно около 500 до 600 калории на 100 грама продукт. Макронутриентите се разпределят между 15 и 25 грама протеини на 100 грама, между 10 и 20 грама въглехидрати (от които между 5 и 10 грама само фибри) и около 20 до 50 грама мазнини на 100 грама. Това превръща бобовите растения в истинска калорийна бомба сред растителните храни. 

Произход

Откъде произхождат бобовите растения?

Пресни бобовите растения в близък план

Бобовите растения са познати от няколко хиляди години, плодовете им са се консумирали първо сурови, а впоследствие сготвени на открит огън. В Азия и Южна Америка съществува традиция за активно отглеждане на бобови растения от повече от хиляда години. Вероятно те са възникнали в южната или югоизточната част на северното полукълбо.

Там различни бобови растения растат в първоначалните си форми, особено на територията на днешна Колумбия, Мексико, както и в голяма част от Китай. Човечеството разпространява семената на бобовите растения по цял свят, като допринася за разпространението им по цял свят. Тъй като много от бобовите растения произхождат от американските континенти, които са били открити едва през 1500 г. или населени на по-късен етап, много от бобовите растения се разпространяват по света едва впоследствие. Примери за това са белия боб или лимския фасул.

Значение на бобовите растения за селското стопанство

В древността отглеждането на нахут, полски фасул и леща се счита за един от най-важните стълбове на селското стопанство към този момент. Днес бобовите растения се отглеждат почти навсякъде по света. Понастоящем всяка година се събират или консумират около 150 милиона тона бобови растения. В наши дни бобовите растения са особено популярни в ориенталската или индийската култура, където те се ценят като основна храна. Затова бобовите растения могат да се купуват през цялата година в прясно, сушено или замразено състояние.


Сезонност

Каква е сезонността на бобовите растения?

Бобовите растения са достъпни през цялата година


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме бобовите растения и как да ги съхраняваме?

Пресни бобовите растения в близък план

Тъй като бобовите растения са почти незаменими в балансираното хранене, те са считани за основна храна в много държави. Те са популярни за приготвянето на пикантни ястия, като напр. яхнии от леща или боб, пюре от нахут (хумус) или други гарнитури. Използването на бобови растения е популярно и за приготвяне на зеленчукови салати. Тъй като бобовите растения са питателни и здравословни, в много държави те се използват също и за пълноценна закуска между храненията. Поради намаленото им съдържание на вода, изсушените бобови растения имат много дълъг срок на годност. Консервираните бобови растения също могат да се съхраняват дълго време.Съставки

Какво съдържат бобовите растения

Поради високото си съдържание на фибри, те са особено полезни за червата. Смята се също, че понижават нивата на холестерол в дългосрочен план и по този начин противодействат на сърдечносъдовите заболявания. Високите равнища на калий понижават кръвното налягане, а съдържащият се в бобовите растения витамин В6 е полезен за обмяната на веществата. Струва си да се спомене високото съдържание на минерали и положителното разпределение на макронутриентите, които превръщат бобовите растения в истинска енергийна храна – особено за спортистите. Затова бобовите растения са много здравословна храна и трябва да присъстват в менюто възможно най-често.