Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Тофу: соев заместител на месото

Въпреки че историята му вероятно датира от повече от 2000 години, тофуто е известно в Германия едва от няколко години. Бобената извара, както още се нарича тофуто, е не само невероятно многообразна, но и вкусна алтернатива на месото. Ще ти разкрием откъде всъщност идва тофуто, как да го направиш наистина вкусно и как дори може да си произвеждаш. 

Определение

Какво е тофу?

Както подсказва името бобена или соева извара, тофу се прави от соеви зърна. Най-често се продава на блокчета, подобно на сирене фета. Текстурата на тофу е по-скоро гъбеста и ронлива. Обикновено има естествен бял до кафеникав цвят, в зависимост от вида. В свободен превод „Тофу“ означава нещо като „сварено бобено зърно“ – препратка към производствения процес, но повече за това по-късно.


Произход

Откъде произхожда тофу?

Тофу произхожда от Китай, няма точна информация за началото на неговото производство. Въпреки това, различни източници предполагат, че тофу се е произвеждало и консумирало преди повече от 2000 години. И не само в Китай, но и в Корея, Виетнам, Тайланд и Япония тофуто става основна храна наред с ориза. С разпространението на будизма през VIII век, популярността на соевите продукти също се разпространява, особено като заместител на месото. В Германия се произвежда тофу в голям мащаб едва от 80-те години на миналия век. Първоначално беше популярно предимно сред вегани и вегетарианци, но през последните години все по-често намира място в менюто на флекситарианци и хората, които ядат месо.


Производство

Как се произвежда тофу?

Производството на тофу е подобно на това на сиренето и изварата – оттук и името „соева извара“.

  1. Първоначално соевите зърна се накисват във вода.
  2. След това зърната се пасират с вода на фина маса.
  3. Пюрето се изцежда, за да се отделят твърдите компоненти от соевото мляко.
  4. С помощта на коагуланти соевото мляко се подсирва, при което се разделя на соев протеин и соева суроватка.
  5. Соевият протеин се пресова в типичните блокчета, опакова се под вакуум и се пастьоризира.

Направи си тофу сам

За да си направиш домашно тофу, не ти е необходимо много. Освен това ще спестиш отпадъци от опаковки.

Имаш нужда от:

  • 150 грама сухи соеви зърна
  • 5 грама нигари (японски коагулант, магнезиев хлорид)
  • Кърпа за прецеждане
  • Кухненски термометър
  • Плат

Ето как става:

  1. Соевите зърна се накисват във вода за една нощ.
  2. На следващия ден се изплакват обилно и се пасират с 1 литър прясна вода.
  3. Пюрето се кипва в тенджера и се оставя да къкри десет минути.
  4. Оставя се да изстине и се прецежда през кърпа.
  5. Соевото мляко се загрява на котлона до 73°C.
  6. Разтваря се нигари в 25 милилитра гореща вода и се разбърква.
  7. Сваля се от котлона и се оставя да къкри за 15 минути с капак.
  8. Ситото се застила кърпа, сместа се изсипва и суроватката се оставя да се отцеди.
  9. Кърпата се завързва и се затиска поне 30 минути, за да се притисне тофуто допълнително.
  10. След това тофуто може да се обработва допълнително или да се съхранява в подсолена вода в хладилника.

Съвет: Разбира се, става по-бързо, ако се спестят първите две стъпки и се използва купена от магазина соева напитка. Вместо нигари може да се използва лимонов сок: пет супени лъжици на един литър мляко


Хранителни стойности

Хранителни стойности на тофу

Соеви зърна и вода, това е всичко, което съдържа сравнително неутралното на вкус тофу. Но какво да се каже за хранителните стойности? Ето един поглед.


Хранителни стойности на 100 грама тофу:

Хранителна стойност
 

Калории: 127 kcal

Въглехидрати: 2,83 g

Белтъчини: 15,51 g

Мазнини: 5,63 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,04 mg

Витамин В2: 0,07 mg

Витамин В6: 0,05 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 10,09 mg

 

Минерали

 

Калций: 185 mg

Желязо: 2,84 mg

Калий: 135 mg

Магнезий: 78 mg

Натрий: 0 mg


Видове

Какви видове тофу има?

Детайлно изображение на различни видове тофу

Натурално тофу

Вероятно най-разпространеният вид обикновено се маринова в саламура и се характеризира със своята твърдост и неутрален вкус. Това е причината в Германия тофуто първоначално да се е считало за скучно. Но именно в тази неутралност се крие най-голямата му сила – почти безкрайните възможности за приготвяне. Само трябва да знаеш как.

Пушено тофу

Тук играе вкусът: Натуралното тофу се опушва, което му придава леко кафеникав цвят, става по-твърдо като текстура и има леко опушен вкус. Ето защо е много подходящо като заместител на бекон или месо, например във вегетариански спагети карбонара, но също и на тънки филийки като гарнитура за хляб.

Копринено тофу

Коприненото тофу има много високо съдържание на вода и следователно текстурата му прилича на пудинг. Представлява страхотна основа за кремообразни веган сосове, пълнежи за тартове и мусове от всякакъв вид. Коприненото тофу се различава от роднините си по начина на производство, тъй като коагулантите се добавят още в студената соева напитка. Едва след като коприненото тофу се налее в тенджерата, то започва да коагулира бавно и щадящо чрез пастьоризация. 

Какво е темпе?

Точно като тофу, темпе също се прави от соя, но има някои разлики. Темпе първоначално произхожда от Индонезия. За производството, обелените, варени соеви зърна се ферментират с благородна плесен. Ферментиралият соев продукт има лек вкус на ядки и сирене, има повече калории, но и повече протеини, витамини и минерали от тофуто. 


Съхранение и трайност

Как се съхранява тофу?

Вакуумираното тофу е с най-дълъг срок на годност, до месец и половина. Най-добре е прясното тофу от хладилната витрина да се съхранява в хладилника, където издържа около седмица. Ето няколко съвета за удължаване на срока на годност на тофу.

  • Вече отвореното или домашно направеното тофу се съхранява най-добре в хладилника в херметически затворен съд с вода. Тофуто трябва да е покрито поне наполовина.
  • Замразяването удължава срока на годност с половин година, независимо дали е неотворено или вече е отворено.
  • Тофуто трябва да се изхвърли, ако стане мазно, мирише или има кисел или горчив вкус.
  • Раздутата опаковка също показва, че продуктът е развален.

Употреба

Как може да се използва тофу в кухнята?

Поради своята адаптивност, областите на приложение на тофуто са широки: от пикантно до сладко, от леко до ароматно, както студено, така и топло. Соевата извара може да се обработва в твърда или кремообразна форма.

Марината за вкус

За да стане тофуто наистина вкусно и ароматно, може просто да се маринова. Съвет: Ако течността се изцеди предварително, тофуто ще поеме по-добре маринатата. Това работи особено добре с размразено тофу, но също и с прясно. За целта тофуто се увива в кухненска хартия или кърпа и се притиска, след което се оставя да престои поне десет минути.
Подходяща основа за маринати е например зехтинът, соевият сос или сусамовото олио. Може да се комбинират с билки и подправки по желание, например лук, сок от лайм, кориандър, люта чушка, къри, фъстъчено масло, чесън, джинджифил или мед? Може просто да се постави тофуто с маринатата в херметически затворен съд, да се разклати и да се остави да се маринова в хладилника за два-три часа и е готово! След това може да се приготви в уок, на скара, със зеленчуци, с ориз или с риба.

Пържене на тофу

Пържене на тофу – звучи лесно, но не става хрупкаво? Ще ти разкрием как става!

  1. Течността се премахва: чрез замразяване и/или притискане на блокчето тофу.
  2. Тофуто се нарязва на кубчета.
  3. Кубчетата се овалват в нишесте – това премахва още повече влага.
  4. Загрява се слънчогледово олио в тиган.
  5. Запържва се тофуто от всички страни.

Тофу на скара

  1. Течността се изцежда (виж по-горе)
  2. Тофуто се маринова (виж по-горе) – или се използва пушено тофу.
  3. Важно: За да се предотврати залепването на тофуто за скарата, е добре тя да се намаже с олио, а като алтернатива може да се използва алуминиево фолио или намазнена тава за скара.
  4. Блокчетата се пекат цели или нарязани на кубчета и нанизани на шишчета, докато станат хрупкави – това отнема около две минути от всяка страна при 180 °C.

Печене на тофу

Тофуто може да се приготви и във фурната за нула време – дали преди или след мариноване, мненията са различни.

  1. Тофуто се изцежда и се маринова по желание (виж по-горе).
  2. Фурната се загрява на 200 °C.
  3. Тофуто се поставя със зеленчуците в тава, след 15 минути се обръща във фурната и се пече още 15 минути.

Приготвяне на десерт от копринено тофу

За разлика от твърдото, коприненото тофу не се подсушава преди употреба. Напротив, използва се неговата мека, кремообразна текстура. В комбинация с разтопен шоколад за нула време се получава чудесен шоколадов мус, а с манго и настърган кокос може да се забърка екзотичен плодов крем. Коприненото тофу е нискокалорична, здравословна и много вкусна алтернатива на пудинг, сметана, маскарпоне и други подобни, от която може да се приготви вкусно веган тирамису или панакота.

Готвене на тофу

Предполага се, че има ситуации, в които не е необходимо тофуто да бъде хрупкаво. В редките случаи, когато не е необходимо да е хрупкав, соевият продукт може и да се свари. В зависимост от рецептата, сготвеното тофу се използва като заместител на рибата, например във веган сос бешамел или в яхния с гъби и чушки.

Пържене на тофу във фритюрник

Пърженото във фритюрник тофу е почти по-добро на вкус от пилешките хапки в хрупкава панировка – гарантирано е! Може също да го изпържиш във фритюрника с азиатски подправки и соев сос – това също винаги е добре.

  1. Тофуто се отцежда, нарязва се на парчета или се натрошава и маринова по желание (виж по-горе).
  2. Потапя се в смес от брашно, нишесте, подправки и вода и след това се овалва в галета.
  3. Загрява се голямо количество олио в тиган (до около 170 °C) и хапките се изпържват във фритюрника за две-три минути, докато придобият златист цвят.



Това също би могло да представлява интерес


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.