Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Тофу – популярна алтернатива на месото

Тофуто, наричано още соева извара или бобова извара, произхожда от Китай. Храната от соеви зърна отдавна е завладяла западния свят и е най-популярната алтернатива на месото сред вегетарианците и веганите. 

Полезна информация

Прясното тофу има следните специални свойства

Прясно тофу в близък план

Обикновено тофуто е с бял до бежов цвят и пореста консистенция. При варене, пържене или печене на скара, консистенцията му постепенно се втвърдява. Готовото тофу също придобива кафеникав цвят, наподобяващ карамел.  На вкус тофу е сравнително неутрално и се адаптира към вкуса на храната, с която се смесва. Това прави тофу особено лесно за комбиниране с различни храни. Тофу е нискокалорично и е чудесен източник на протеини.

Как се прави тофу

Процесът на производство на тофу е подобен на производството на сирене от мляко – протеиновата част на соевото мляко се втвърдява с помощта на коагулант, течната част се излива и втвърдената маса се пресова на блокове. Като коагуланти се използват магнезиев хлорид, лимонена киселина или калциев сулфат. За да се постигне оптимална консистенция, често коагулантите се смесват. 

 


Произход

Откъде произхожда тофу?

Тофуто произхожда от Китай и е създадено преди 1000-2000 години. Оттогава насам тофу масово се произвежда от соя. Към края на ХХ век постепенно се разпространява във всички други части на света и днес се смята за една от най-важните вегетариански или вегански основни храни.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Соята се счита основно за есенен зеленчук и реколтата се бере през месеците септември и октомври, след което се преработва директно в тофу. Тъй като тофу не е култивиран продукт, а преработена храна, произведена от соеви зърна, то се предлага през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва тофу и как се съхранява?

Прясно тофу в близък план

Тофу служи като заместител на месото за вегетарианци и вегани, тъй като е източник на растителни протеини. От тофу се произвеждат и многобройни заместители на месото. Тофу може да се консумира сурово, варено, задушено или пържено. Обикновено можете да намерите тофу в хладилната част на магазините. До момента на употреба, то трябва да се съхранява в хладилник без прекъсване. След отваряне на опаковката, тофу трябва да се консумира в рамките на няколко дни.


Рецепти

Какво можем да приготвим с тофу


Съставки

Какво се съдържа в тофу?

Тофуто е изключително богато на протеини и съдържа множество жизненоважни вещества и минерали, поради което е много здравословна храна. Освен това растителният протеин, съдържащ се в тофуто, е много лесно смилаем за човешкия организъм.

Хранителна стойност
 

ккал: 127 ккал

Въглехидрати: 2,83 г

Протеини: 15,51 г

Мазнини: 5,63 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин B2: 0,07 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 0 мг

Витамин E: 10,09 мг

 

Минерали

 

Калций: 185 мг

Желязо: 2,84 мг

Калий: 135 мг

Магнезий: 78 мг

Натрий: 0 мг