Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кореноплоден магданоз – чудна добавка към супи и яхнии

Кореноплодният магданоз представлява кореновата част на растението магданоз, което от своя страна принадлежи към семейство Сенникови. Той е класически кореноплоден зеленчук, който има своеобразен, пикантен и леко тръпчив вкус.

Полезна информация

Пресният кореноплоден магданоз има следните специални свойства 

Пресен кореноплоден магданоз в близък план

Кореноплодният магданоз (Apiaceae), наричан още коренов или грудковиден магданоз е конусовиден корен с нееднородна повърхностна структура. Цветът му варира от охра до бяло, а дължината му е между 20 и 35 см. Зрелият кореноплоден магданоз достига тегло от 250 до 500 грама и често се използва за приготвянето на супа, особено в югоизточната част на Средиземноморието.


Произход

Откъде произхожда кореноплодният магданоз?

Кореноплодният магданоз произхожда от Източна и Северна Европа, където е бил популярна храна в продължение на хиляди години. По време на Римската империя, обаче, кореноплодният магданоз също придобива популярност, особено в Южна Европа. Днес той се отглежда почти по цял свят, но най-вече в Германия, Полша, Италия и Турция.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Растението обича умерения климат и е в активен сезон от октомври до януари. Поради това той се предлага предимно в прясно състояние през есенните и зимните месеци, докато маринованите сортове обикновено се предлагат през пролетните и летните месеци.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кореноплодният магданоз и как се съхранява?

Пресен кореноплоден магданоз в близък план

Той е популярна съставка за приготвяне на супи и яхнии. Освен това, зрялата подправка служи като алтернатива на нудлите, особено във веганската кухня. На тъмно и хладно той може да се съхранява в хладилника до три седмици.Съставки

Какво съдържа кореноплодният магданоз

Пресен кореноплоден магданоз в близък план

Зрелият кореноплоден магданоз съдържа голямо количество витамин С, което го прави идеално средство за укрепване на имунната система през есенните и зимните месеци. Съдържащите се в него витамини от група В осигуряват здравословен метаболизъм. 

Хранителна стойност
 

ккал: 48 ккал

Въглехидрати: 6,05 г

Протеини: 2,88 г

Мазнини: 0,47 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.1 мг

Витамин B2: 0,09 мг

Витамин B6: 0,23 мг

Витамин C: 41 мг

Витамин E: 1,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 39 мг

Желязо: 0,85 мг

Калий: 399 мг

Магнезий: 26 мг

Натрий: 12 мг