Кореноплоден магданоз – за супи, яхнии
Кореноплодният магданоз представлява кореновата част на растението магданоз, което от своя страна принадлежи към семейство Сенникови. Той е класически кореноплоден зеленчук, който има своеобразен, пикантен и леко тръпчив вкус.
Пресният кореноплоден магданоз има следните специални свойства
Кореноплодният магданоз (Apiaceae), наричан още коренов или грудковиден магданоз е конусовиден корен с нееднородна повърхностна структура. Цветът му варира от охра до бяло, а дължината му е между 20 и 35 см. Зрелият кореноплоден магданоз достига тегло от 250 до 500 грама и често се използва за приготвянето на супа, особено в югоизточната част на Средиземноморието.
Откъде произхожда кореноплодния магданоз?
Кореноплодният магданоз произхожда от Източна и Северна Европа, където е бил популярна храна в продължение на хиляди години. По време на Римската империя, обаче, кореноплодният магданоз също придобива популярност, особено в Южна Европа. Днес той се отглежда почти по цял свят, но най-вече в Германия, Полша, Италия и Турция.
Каква е неговата сезонност?
Растението обича умерения климат и е в активен сезон от октомври до януари. Поради това той се предлага предимно в прясно състояние през есенните и зимните месеци, докато маринованите сортове обикновено се предлагат през пролетните и летните месеци.
За какво може да се използва кореноплодния магданоз и как се съхранява?
Той е популярна съставка за приготвяне на супи и яхнии. Освен това, зрялата подправка служи като алтернатива на нудлите, особено във веганската кухня. На тъмно и хладно той може да се съхранява в хладилника до три седмици.
Какво съдържа кореноплодния магданоз
Зрелият кореноплоден магданоз съдържа голямо количество витамин С, което го прави идеално средство за укрепване на имунната система през есенните и зимните месеци. Съдържащите се в него витамини от група В осигуряват здравословен метаболизъм.
ккал: 48 ккал
Въглехидрати: 6,05 г
Протеини: 2,88 г
Мазнини: 0,47 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.1 мг
Витамин B2: 0,09 мг
Витамин B6: 0,23 мг
Витамин C: 41 мг
Витамин E: 1,7 мг
Калций: 39 мг
Желязо: 0,85 мг
Калий: 399 мг
Магнезий: 26 мг
Натрий: 12 мг