Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кореноплодни зеленчуци – енергия, жизненоважни вещества

Кореноплодни зеленчуци е събирателен термин за различни видове зеленчуци. Характерна тяхна особеност е, че ядливите им части винаги растат под земята. Първичната издънка на растението се сгъстява и докато расте се превръща в кореноплоден орган за съхранение на хранителни вещества. Затова ядливата част не се нарича кореноплоден зеленчук, а коренище.

Полезна информация

Кореноплодните зеленчуци имат следните специални свойства

Кореноплодните зеленчуци основно са с високо енергийно съдържание, поради което са идеални като засищаща гарнитура към обилни ястия. Друго предимство на кореноплодните зеленчуци е алкалният им профил. Така че това е отлично средство за неутрализиране на киселинността на млечните и месните продукти. Освен това зрелите корени съдържат множество важни вещества и минерали, които укрепват имунната система на организма. Поради факта, че кореноплодните зеленчуци растат под земята, те съдържат многобройни антибактериални вещества, които помагат в борбата с микробите. 

Пресни кореноплодни зеленчуци в близък план

Знаете ли кои сортове спадат към кореноплодните зеленчуци?

Що се отнася до вкуса, кореноплодните зеленчуци обикновено имат сочен, леко тръпчиво-сладък и остър аромат. Много от кореноплодните зеленчуци могат да се консумират сурови, но повечето от тях се варят, задушават или пържат, както и да се мариноват и ферментират преди употреба. Вероятно най-известните представители на кореноплодните зеленчуци са:

  • Корен целина
  • Алабаш
  • Репички
  • Червена ряпа
  • Жълта ряпа
  • Картофи
  • Хрян
  • Корен от магданоз
  • Червено цвекло
  • Бяла ряпа 

По-екзотични са пащърнак, джинджифил, уасаби, таро, куркумата, галангал, мака и аракача.


Произход

Откъде произхождат кореноплодните зеленчуци?

Кореноплодните зеленчуци са използвани от хората като храна в продължение на хиляди години. Първоначално обаче за тази цел са били използвани диворастящи форми, които първо са били консумирани сурови или приготвени на огън. Когато хората постепенно започват да водят уседнал начин на живот, те започнали да отглеждат и кореноплодни зеленчуци, особено ряпа. В Южна Америка първите култури вече отглеждат различни кореноплодни зеленчуци, които постепенно и в хода на колонизацията се разпространяват по всички други части на света. По времето на Римската империя, кореноплодните зеленчуци са основна храна и съответно са получили прозвището „пащърнак“, което обаче днес се използва само за действителния хранителен продукт пащърнак.

Днес кореноплодните зеленчуци се отглеждат почти навсякъде по света, особено при континентален климат. Китайската народна република понякога се смята за основната страна, в която се отглеждат екзотични растения. Отглеждането на кореноплодни зеленчуци обаче е много разпространено и в Германия, Русия и Северна Америка. 


Сезонност

Каква е тяхната сезонност?

Тъй като кореноплодните зеленчуци се отглеждат по цял свят, те са достъпни през цялата година. След прибирането на реколтата, корените се продават в прясно състояние или се преработват в други хранителни продукти.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват кореноплодните зеленчуци и как се съхраняват?

Пресни кореноплодни зеленчуци в близък план

Кореноплодните зеленчуци се използват под различни форми. Картофите например служат като популярна гарнитура за пикантни ястия или като основна съставка за приготвяне на различни картофени ястия. Освен това някои сортове кореноплодни зеленчуци са популярни и като подправка. Джинджифилът и куркумата са популярни подправки, а захарното цвекло се използва за производство на трапезна захар. Използването на кореноплодни зеленчуци е популярно и при приготвянето на вкусни салати, в които кореноплодните зеленчуци обикновено се добавят като маринована съставка, например цвекло. По принцип много от кореноплодните зеленчуци могат да се консумират сурови, въпреки че често се варят, задушават или пържат. Повечето кореноплодни зеленчуци трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място.Съставки

Какво съдържат кореноплодните зеленчуци

Кореноплодните зеленчуци са сравнително висококалорична храна, като осигуряват средно между 50 и 100 калории на 100 грама. Те се състоят от един до три грама протеини, 10 до 15 грама въглехидрати и максимум 0,5 грама мазнини на 100 грама. Така кореноплодните зеленчуци осигуряват основно въглехидрати под формата на нишесте. В зрелите кореноплодни зеленчуци обаче има и многобройни микроелементи.

Като изключително алкална храна, кореноплодните зеленчуци обикновено съдържат между 200 и 400 милиграма калий на 100 грама. Зрелите корени съдържат също магнезий, калций и желязо. Кореноплодните зеленчуци също така осигуряват жизненоважни вещества със средно около 5 до 15 милиграма витамин С и малки количества витамин В6. Затова кореноплодните зеленчуци имат изключително полезен хранителен профил, поради което в много култури те все още се считат за основна храна.