Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бяла ряпа – фин зеленчук

Крехката и хрупкава ряпа се нарича още „майска ряпа“и има вкус на съчетание между алабаш и репички. Алтернативното ѝ наименование е много точно, защото основният сезон за тези вкусни зеленчуци е през месец май.

Полезна информация

Ряпата има следните специални свойства

Прясна ряпа в близък план

Ряпата е част от менюто още от древността. В Древен Рим много ястия и хляб са били овкусявани със семена от ряпа. Преди триумфа на картофите, ряпата играе важна роля в нивите и по трапезите в цяла Европа. През годините ряпата беше малко позабравена. При това незаслужено, защото крехката и ароматна ряпа може да се приготви по много начини и е също толкова вкусна сурова в зеленчукова салата, както и приготвена на пара.

Вкусни кореноплодни зеленчуци

Бялата или лилаво-бялата ряпа е кореноплоден зеленчук, близка до ряпата „Teltower“ и есенната ряпа. Впрочем може да се консумира не само коренът, но и зелената част. Варени или задушени, нежните листа наподобяват вкуса на спанака. Ряпата се засява през пролетта, за да може да се прибере след около осем седмици. Ряпата, засята в края на лятото, се продава като есенна ряпа. За двата вида важи следното: Колкото по-малки са, толкова по-деликатен е вкусът им.


Произход

Откъде произхожда ряпата?

Ряпата произхожда от Индия. Днес тя се отглежда както в тропическите ширини, така и в цяла Европа.


Сезонност

Каква е сезонността на ряпата?

Майската ряпа не случайно носи това име, но времето за прибиране на реколтата не е само през месец май. Освен през основния сезон от края на април до края на май, популярната майска ряпа често се предлага и през есента.  

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме ряпата и как да я съхраняваме?

Прясна ряпа в близък план

Кората на малката ряпа съдържа синапено масло, което й придава леко лютив вкус. Ако искате да ядете ряпата сурова, тя трябва да се обели. Крехкият корен има невероятен вкус също и сварен, задушен или запечен на тиган и само след кратко готвене буквално се топи в устата.. Листата също могат да се консумират – сурови като салата или сготвени като спанак.

Ето как трябва да съхранявате ряпата

В хладилника ряпата остава свежа най-много седмица. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, първо трябва да отрежете листата, с изключение на сърцевидния лист. Тъй като с течение на времето ряпата омеква и губи вкусовите си качества, по-добре е да обработите този чудесен зеленчук възможно най-пресен и да му се насладите веднага. 


Рецепти

Какво можеш да приготвиш с бяла ряпа


Съставки

Какво съдържа ряпата

Ряпата е вкусна и осигурява изобилие от полезни съставки – съдържа витамини, минерали и протеини, както и фолиева киселина, цинк и желязо .

Хранителна стойност
 

ккал: 32 ккал

Въглехидрати: 4,66 г

Протеини: 0,99 г

Мазнини: 0,22 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.03 мг

Витамин B2: 0,05 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин C: 14,40 мг

Витамин E: 0,02 мг

 

Минерали

 

Калций: 45 мг

Желязо: 0,35 мг

Калий: 217 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 48 мг