Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Репички – цветни вестители на лятото

Репичките са идеалното допълнение към леката пролетна кухня. Те почти не съдържат мазнини и имат повече от 90% водно съдържание. Те осигуряват много витамини и минерали. Въпреки че се предлагат целогодишно, пълният им аромат се разкрива в цялата им интензивност след настъпването на пролетта 

Полезна информация

Пресните репички имат следните специални свойства 

Пресни репички в близък план

Репичката е полезно растение и принадлежи към семейство Кръстоцветни и род репички. Грудките на репичките са с диаметър около три сантиметра и тегло от 10 до максимум 20 грама на грудка. Те имат от кръгла до овална форма, леко цилиндрични са и имат типичен червеникав до розов цвят.

Вътрешността на репичките е с белезникав до леко червеникав цвят и твърда консистенция. Както кората, така и вътрешността на грудката са годни за консумация. Дори листата могат да се използват за смутита. Репичките са пикантни, хрупкави и здравословни. Те се състоят от 94% вода и съдържат много малко калории (14 килокалории на 100 грама).


Произход

Откъде произхождат репичките?

Произходът на репичките води началото си от Франция, където те се разпространяват още преди няколко века. Впоследствие се разпространяват в цяла Европа и сега се отглеждат по цял свят. Днес сред основните им производители са Германия, Франция, Полша, Китай и Япония.


Сезонност

Каква е сезонността на репичките?

Сезонът на репичките е предимно от юни до септември и затова те се смятат за класически летен зеленчук. Тъй като се отглеждат почти навсякъде по света, репичките са достъпни през цялата година. След прибирането на реколтата, репичките се продават сурови или се преработват в различни храни, например мариновани репички.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме репичките и как да ги съхраняваме?

Пресни репички в близък план

Настъргани или нарязани на филийки – репичките обикновено се консумират сурови в салати, нарязани или цели. Те обаче са вкусни и леко задушени с картофи и пресни билки или под формата на пикантно къри. Ако репичките са прекалено пикантни, може да добавите малка щипка сол – тя омекотява лютия вкус.

Това, което мнозина не знаят: Свежите, сочни листа са отлична подправка за салати и супи. Репичките могат да се съхраняват в хладилник в долното чекмедже на хладилника за около две седмици. Репичките, които са омекнали, могат да се поставят във вода за известно време, за да станат отново хрупкави и свежи.Съставки

Какво се съдържа в репичките?

Пресни репички в близък план

Репичките се смятат за много здравословна, нискокалорична диетична закуска, която предлага и много минерали и жизненоважни вещества. Съдържат в изобилие калий, също и натрий и калций. 

Хранителна стойност
 

ккал: 17 ккал

Въглехидрати: 2,13 г

Протеини: 1,05 г

Мазнини: 0,14 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.03 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,06 мг

Витамин C: 29 мг

Витамин E: 0,01 мг

 

Минерали

 

Калций: 25 мг

Желязо: 0,44 мг

Калий: 239 мг

Магнезий: 9 мг

Натрий: 22 мг