Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пащърнак – здравословни добавки

Голямото завръщане – Пащърнакът е бавно растящ зеленчуков корен с плътен вкус, който бива изместен от картофите и морковите, а впоследствие отново доби популярност. Той продължава да бъде една от най-важните основни храни до XVIII век, когато бавно започва да губи популярност. 

Полезна информация

Пащърнакът има следните специални свойства 

Пресен пащърнак в близък план

Бяло-жълтият корен на пащърнака с форма на репичка, дълъг до 40 см, е малко по-пикантен и лют на вкус от по-малкия, подобен на морков. Пащърнакът обаче не съдържа бета-каротин. Растението е класически есенен и зимен зеленчук. Корените имат леко сладък, ядков и пикантен вкус. За разлика от други есенни и зимни зеленчуци, пащърнакът има сравнително много калории и затова се цени и като здравословен засищащ продукт.


Произход

Откъде произхожда пащърнакът?

От векове е познат в Европа, Азия и Северна Америка. До края на ХѴІІІ век той е основна храна, но след това е изместен от много по-бързо растящите картофи и моркови, тъй като седем-месечният период на изчакване от засяването до прибирането на реколтата изглежда твърде дълъг за стопанствата. Днес пащърнакът се отглежда все повече в Скандинавските държави, Великобритания, Франция и САЩ.


Сезонност

Кой е върховият сезон на пащърнака?

Тъй като пащърнакът е типичен есенно-зимен зеленчук, той се предлага в прясно състояние от октомври до март.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пащърнакът и как се съхранява?

Пресен пащърнак в близък план

Той се подготвя бързо за по-нататъшна обработка:

  • Измива се
  • Обелва се с белачка
  • Отрязват се и двата края

 

Отглеждането на устойчивия пащърнак също е придобило популярност поради лесното му приготвяне. Пече се във фурната като деликатна гарнитура, заедно с картофи или се използва в пюре и в задушени ястия. Младите листа на растението се използват за подправяне на супи или салати. Зрелите семена могат да се използват като заместител на кимиона. Млечният пащърнак се използва и в готовите бебешки храни.

Как да съхраняваме пащърнака?

Как да съхраняваме пащърнака? Най-добре е пащърнакът да се съхранява на влажно, хладно и тъмно място. Препоръчително е да увиете корените във влажна кърпа и да ги съхранявате в хладилника. Те могат да се съхраняват от няколко дни до около две седмици.Съставки

Какво се съдържа в пащърнака

Пресен пащърнак в близък план

Замразеният пащърнак може да се запази в продължение на няколко месеца. Заедно със захарта, нишестето и пектина, пащърнакът съдържа сравнително голямо количество въглехидрати, които осигуряват дълготрайно усещане за ситост. Съдържащият се в растението калий подпомага пречистващите тялото процедури и намаляването на телесното тегло. Етеричните масла придават пикантен вкус и лек антибактериален ефект.

Хранителна стойност
 

ккал: 64 ккал

Въглехидрати: 12,05 г

Протеини: 1,31 г

Мазнини: 0,43 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин B2: 0,13 мг

Витамин B6: 0,11 мг

Витамин C: 18 мг

Витамин E: 0,88 мг

 

Минерали

 

Калций: 47 мг

Желязо: 0,71 мг

Калий: 523 мг

Магнезий: 26 мг

Натрий: 8 мг