Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Целина – ароматна подправка

Целината е коренът на растението целина. Това е хранително растение, което се отглежда от стотици години. Растящият под земята корен принадлежи към рода на цвеклото, въпреки че самата истинска целина принадлежи към семейство Сенникови. 

Полезна информация

Целината има следните специални свойства

Прясна целина в близък план

Коренът на целината е характерен с грудка с размерите на юмрук и груба кафява обвивка. Вътрешността на грудката е бяла, твърда и влакнеста, а стъблото и дръжката са зелени на цвят. Целината достига до 60 см височина, а максималното ѝ тегло е 600 грама. Вкусът на целината е тръпчив, но пикантен, което се дължи на големия брой етерични масла, съдържащи се в нея. Освен грудката, многогодишната също целина се използва и като хранителен продукт. 


Произход

Откъде произхожда целината?

Целината произхожда от региона на южното Средиземноморие, основно от Египет. Съществува традиция за използване на растението при погребални обреди. През вековете целината се разпространява по цял свят. Днес тя се отглежда почти навсякъде. Основните райони на отглеждане са Централна и Източна Европа, в Германия, Полша и Унгария.


Сезонност

Кой е върховият сезон на целината?

Целината се бере от октомври до март, което я прави класически зимен зеленчук. Тъй като зеленчукът се отглежда почти навсякъде по света, прясната целина се предлага почти през цялата година. След прибирането на реколтата, тя се продава в необработен вид, маринова се или се преработва и от нея се произвеждат прах и сосове.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва целината и как се съхранява?

Прясна целина в близък план

Целината е класическа съставка при зелените подправки за приготвяне на супи и задушени ястия. Освен това ароматната целина често се използва като подправка за пикантни ястия и салати. Тя може да се консумира сурова, варена, пържена или задушена. Целината може да се съхранява в хладилник, като за целта трябва да се увие във влажна кърпа. По този начин тя може да се запази в продължение на около две седмици. За по-дълго съхранение е необходимо да я замразите.


Рецепти

Какво можеш да приготвиш с целина


Съставки

Какво съдържа целината

Целината е с много ниско съдържание на калории. Освен това е богат на жизненоважни вещества и минерали и укрепва имунната система на организма.

Хранителна стойност
 

ккал: 27 ккал

Въглехидрати: 2,25 г

Протеини: 1,55 г

Мазнини: 0,33 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.04 мг

Витамин B2: 0,07 мг

Витамин B6: 0,2 мг

Витамин C: 8,25 мг

Витамин E: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 50 мг

Желязо: 0,44 мг

Калий: 414 мг

Магнезий: 14 мг

Натрий: 77 мг