Хрян – пикантно грудково растение
Хрянът принадлежи към семейството на кръстоцветните растения. Той е популярен хранителен продукт и лечебна билка. Хрянът често се продава консервиран в буркани, но вкусът му е отличен и в прясно състояние. Съдържащите се в хряна синапени масла стимулират апетита и подпомагат здравословното храносмилане.
Хрянът има следните специални свойства
Коренът на хряна е с конусовидно-цилиндрична форма и има кафеникав до бледожълт оттенък. Вътрешността на корена, обаче, е бяла на цвят и има твърда консистенция. Зрелите корени на хряна са с дължина до 40 см, дебелина до 6 см и достигат тегло до 500 грама. Използва се само коренът на хряна, чийто пикантен вкус е силно изразен. Той не само придава специален вкус на месните и рибните ястия, но е много подходящ и за приготвяне на сосове и дипове. Най-ароматен е пресният хрян.
Откъде произхожда хрянът?
С първоначален произход от Южна и Източна Европа, хрянът бързо се разпространява в останалата част на континента и днес може да бъде открит в естествения си див вид, особено в централноевропейските географски ширини. За да вирее, хрянът се нуждае от рохкава и много дълбока почва. Ето защо може да отглеждате хряна и в домашната си градина. Индия, Бразилия, Нигерия и Танзания се считат за основните страни, в които се отглежда хрян.
Каква е неговата сезонност?
Коренът на хряна се смята за класически зимен зеленчук, а сезонът му е основно между октомври и април. Затова хрян в прясно състояние се предлага предимно през есенните и зимните месеци. Преработен и консервиран хрян може да се купи през цялата година.
За какво може да се използва хрянът и как се съхранява?
Хрянът е често използвана подправка за овкусяване на пикантни ястия. Освен това, традиционно се използва и като съставка в салатите от сурови зеленчуци. Съществуват многобройни ястия, които придобиват специфичния си вкус само благодарение на хряна. Трудно е да си представим родната кухня без него, особено като гарнитура към рибни и месни ястия. Едва ли ще успеете да приготвите истинско телешко варено или печено без пикантния вкус на хрян! Съхраняван на хладно и тъмно, хрянът се запазва свеж в продължение на няколко седмици.
Какво съдържа хрянът
От гледна точка на здравето, хрянът се смята за истинско универсално средство и съдържа различни минерали, които са полезни за нервите и за изграждането на костите и мускулите. Съдържащите се в него синапени масла стимулират апетита и подпомагат храносмилането. Етеричните масла на хряна имат антибактериално действие и по този начин укрепват имунната система.
ккал: 78 ккал
Въглехидрати: 11,67 г
Протеини: 2,8 г
Мазнини: 0,3 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.14 мг
Витамин B2: 0,11 мг
Витамин B6: 0,18 мг
Витамин C: 114 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 94 мг
Желязо: 1,2 мг
Калий: 628 мг
Магнезий: 38 мг
Натрий: 9 мг