Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Резене (Фенел)

Фенелът е наистина универсален продукт. Този зеленчук е добре познат и използван като лечебно средство още в древните култури на Арабия и Китай. Като част от домашната аптечка той е лек срещу подуване на стомаха или възпалено гърло, а в кухнята се използва като подправка за много ястия. Ето за какво може да се използва фенелът и как е най-добре да се приготвя.

Определение

Какво представлява фенелът?

Фенелът принадлежи към семейство сенникови. Всяка една част от растението е универсална и намира приложение в кухнята. Основният сезон за събиране на реколтата е от септември до октомври. Прави се разграничение между много горчивия диворастящ истински фенел и най-често използвания градински фенел.


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на фенела

Фенелът произхожда от Средиземноморския регион и може да се отглежда като зеленчук и подправка. Тук можеш да научиш всичко за ботаническото описание и произхода на фенела.

Ботаническо описание на растението, което е едновременно подправка и зеленчук

Фенелът, познат още като див копър, резене или морач, или аптекарски копър, принадлежи към семейство сенникови (Apiaceae) и е близък родственик на анасона (Pimpinella anisum), кимиона (Carum carvi) и копъра (Anethum graveolens). Разклонените стъбла на многогодишното тревисто растение фенел достигат до 120-200 см на височина, а зелените до синьо-зелени на цвят листа са нишковидни с три до четири разклонения. Съществуват три разновидности, които ще разгледаме по-подробно в „Лексикона на свежестта“: Див копър (Foeniculum vulgare var. vulgare), сладък копър или пикантен фенел (Foeniculum vulgare var. dulce) и луковичен или зеленчуков фенел (Foeniculum vulgare var. azoricum).

Откъде произхожда фенелът?

Смята се, че фенелът произхожда от Близкия изток и Средиземноморието. В наши дни се отглежда в Италия, а също и в Южна Франция, Северна Африка, Гърция, Испания и Нидерландия. Макар и рядко, малки количества могат да бъдат открити в южната част на Германия.


Отглеждане и сезонност

Засаждане и събиране на фенела

Отглеждането на фенел не изисква много грижи. От засаждането до реколтата има само няколко стъпки. Тук можеш да намериш обобщение на тези стъпки, както и обяснение защо фенел може да се отглежда и от хора без много опит.

Отглеждане на фенел

Отглеждането на фенел изисква слънчево и сухо място с богата на хранителни вещества и хумус, отлично дренирана глинеста почва. Богата на хумус почва се среща в горните 10 до 30 см на почвения слой, който обикновено съдържа голямо количество хумус. Препоръчително е този зеленчук да не се засажда твърде дълбоко в почвата. Най-доброто време за отглеждане на фенел на открито е от март до средата на август. След два-три месеца е готов за прибиране.

Каква е сезонността му?

Предлага се през цялата година. Основният му сезон е от юни до октомври. В Испания, Италия и Франция фенелът се отглежда на открито от октомври до май и оттам се внася в Германия. От май до октомври пресен фенел се внася предимно от Нидерландия.

Може ли фенел да се отглежда в градината?

Фенелът е подходящ за отглеждане в домашната градина. Тук можеш да разбереш как се прави.

  1. Почвата в градината се подготвя преди засаждане. Обработва се добре, оплевява се и се подготвя с компост.
  2. Препоръчително е използването на висококачествени семена. Засаждането на фенел извън сезона изисква предварителна подготовка на разсад на закрито по следния начин: Семената се засяват в плитък съд в почва за разсад. Най-подходящият период за това е от края на март до началото на април. Малките кълнове на фенела са готови след три седмици.
  3. Разсадът се пикира и се поставя в отделни саксии. Там той расте още три седмици при температура около 15 градуса.
  4. След цялата подготвителна работа разсадът вече е готов за засаждане в градината. Разсажда се на разстояние 30-40 см в предварително подготвена почвена леха. При директна сеитба семената се поставят на около 1 сантиметър дълбочина и се засипват леко с пръст.
  5. Фенелът е готов за реколта след два до три месеца.

Видове

Какви сортове фенел има?

Както вече споменахме, съществуват три различни сорта фенел, които са разгледани по-подробно тук. Див копър (Foeniculum vulgare var. vulgare), сладък копър или пикантен фенел (Foeniculum vulgare var. dulce) и луковичен или зеленчуков фенел (Foeniculum vulgare var. azoricum).

Зеленчуков фенел

Когато в някоя рецепта се споменава фенел, готвачите обикновено имат предвид зеленчуков фенел, известен също като луковичен фенел. Въпреки че този сорт е най-младият от трите, той е и най-популярен. Зеленчуковият фенел се характеризира със силно удебелените си бяло-зелени луковици. За разлика от другите сортове, зеленчуковият фенел е едногодишно растение, което означава, че расте само веднъж и отново се засажда през следващата година. В кухнята луковицата се използва като зеленчук. Както във варен, така и в суров вид.

Пикантен фенел

При пикантния фенел основните усилия са насочени към производството на многобройни, големи и ароматно-сладки семена. Този сорт фенел не образува луковица, тъй като семената на растението се образуват директно в цвета. Заради доста сладкия си вкус този сорт е известен и като сладък фенел. Само семената на пикантния фенел се използват в кухнята и домакинството като подправка, чай или лекарство.

Горчив фенел

Дивият фенел е тясно свързан с анасона, кимиона и копъра. Той е първоначалната форма на съвременните градински сортове фенел. Известен е също като горчив фенел и дължи това име на съдържащия се в семената горчив вкус на фенхон. Фенхонът има антибактериално и ободряващо действие. Луковицата на този сорт фенел е малка, но цялото растение се използва като подправка, чай или лекарство. 


Хранителни стойности

Всичко за фенела: Калории, витамини и минерали

Освен фолиева киселина и витамин С, фенелът съдържа още магнезий, калций, калий, както и важни минерали и микроелементи. Фенелът е особено ценен заради съдържанието на етерични масла. В тях се корени и неговият лечебен ефект. Няма родители, които да не познават успокояващия ефект на чая от фенел, който неведнъж е облекчавал коликите на плачещото бебе и е осигурявал спокойна нощ за цялото семейство.

Хранителна стойност
 

Калории: 31 kcal

Въглехидрати: 7,3 g

Белтъчини: 1,24 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 48 µg

Витамин B1: 0,01 mg

Витамин В2: 0,032 mg

Витамин В6: 0,047 mg

Витамин С: 12 mg

Витамин Е: 0,58 mg

 

Минерали

 

Калций: 49 mg

Желязо: 0,73 mg

Калий: 414 mg

Магнезий: 17 mg

Натрий: 52 mg


Действие

Здравословен ли е фенелът?

Луковицата е наистина универсална и изключително здравословна. Тя е богата на витамини, фолиева киселина и бета каротин. Известна е като лечебно средство още от IX век.

Фенелът е богат на витамини и минерали

Той е особено богат на витамини К, А, Е, калий, калций и магнезий. Съдържанието на витамин С е почти два пъти по-високо, отколкото при портокалите. Витамин А е важен за функцията и защитата на кожата, очите и лигавиците. Счита се, че отварата от фенел (студен чай от фенел) помага при конюнктивит. Това обаче не означава, че можете да си спестите визитата при лекар. Измежду най-важните витамини е Витамин Е. Той допринася за укрепване на имунната система и има противовъзпалително действие. Същото се отнася до витамин С. Витамин К е особено важен за съсирването на кръвта. Недостигът му може да причини силно кървене дори при най-незначителни наранявания. Благодарение на изобилието от изброените по-горе минерали, тази суперхрана е полезна за костите, зъбите, кръвното налягане и нервната система.

Полезен ли е фенелът за храносмилането?

Лечебното растение може да помогне при киселини, метеоризъм и храносмилателни проблеми, тъй като етеричните масла в семената му имат спазмолитично и стимулиращо храносмилането действие. Затова препоръчваме при подобни оплаквания да се пие чай от фенел, анасон и кимион. Чист чай от фенел, разбира се, също е подходящ, но действието му се засилва в комбинация с анасон и кимион.

Фенел при гадене и повръщане

Фенелът е изключително популярен поради широката си гама от приложения. Както вече споменахме, лечебното растение има стимулиращо храносмилането, противовъзпалително и спазмолитично действие. То може да лекува гадене и повръщане. За тази цел се препоръчва пиенето на чай от фенел или дори чай от фенел, анасон и кимион.

Стимулиране на майчината кърма

Майчината кърма може да се стимулира с някои домашни средства. Фенелът е едно от тях. Семената от фенел се считат за ефективно лактогонно средство, което означава, че стимулират отделянето на мляко от млечните жлези. За това действие все още липсват научни доказателства.


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на фенела: За какво е добре да се внимава

Фенелът е истински чудодеен зеленчук, а освен това е лесно достъпен. Ето какво следва да се има предвид при купуване и съхранение.

Как се разпознава пресният фенел

По листата лесно се разпознава дали зеленчукът е все още пресен или е с изтекъл срок. Препоръчва се да не се употребява, ако ефирно тънките му листа вече са окапали. Препоръчително е зелената дръжка и бялата луковица да са твърди. Добре е да се обърне внимание на тъмните петна и натъртванията, тъй като това е признак, че фенелът е с изтекъл срок.

Начин за съхранение на фенела

Визуално фенелът изглежда чудесно, но е добре с него да се внимава, тъй като при натиск се появяват неприятни кафяви петна. Фенелът може да се съхранява за продължителен период от време. Той може да се увие в кухненско фолио и да се съхранява при зеленчуците в хладилника в продължение на максимум 14 дни. След отрязване е препоръчително фенелът да се консумира бързо, тъй като съдържащият се в него витамин С и ценните етерични масла могат да бъдат изгубени.

Може ли да фенелът да се замразява?

Фенелът е идеален за замразяване, както бланширан, така и суров. Препоръчва се да се бланшира, тъй като така се удължава срокът му на годност и ароматът и витамините му се запазват по-добре. Зелената част на фенела се съхранява отделно и сурова във фризера.


Употреба и приготвяне

Употреба и приготвяне на фенела: Ето как става

Фенелът е един наистина универсален зеленчук. Използва се като неразделна част от средиземноморската кухня, а също и в азиатската и индийската кухня. Листата са особено подходящи и като подправка. Луковицата на фенела може да се използва сурова като салата, но също и сготвена като зеленчук. Като гарнитура се съчетава добре с месни ястия. Семената от фенел са особено подходящи за подправяне на ястия. Той придава специален вкус на месото, супите, колбасите и сладкишите.

Какъв вкус има фенелът?

Луковицата на фенела има сладникав аромат и горчив вкус. Вкусът може да се сравни с ефирния аромат на анасона.

Коя част от фенела е годна за консумация?

Всичко от този зеленчук става за ядене – луковицата, листата и семената.

Как се реже фенелът?

Ако луковицата на фенела се използва за готвене, това се прави както следва:

  1. Луковицата се измива и почиства
  2. Отстраняват се всички повехнали външни листа и дръжката, тъй като тя има леко дървесен вкус.
  3. Луковицата се разрязва по дължина на две половинки или на четвъртинки. За целта се отрязва част от основата на луковицата, след което се изрязва сухото, клиновидно стъбло.
  4. Листата на фенела може да се нарежат както целината на тънки резени и това е достатъчно.

Как се приготвя чай от фенел?

За приготвянето на домашен чай от фенел са нужни само семена от фенел, хаванче и цедка за чай.

Стъпка по стъпка:

  1. На чаша чай е нужна една супена лъжица семена от фенел. Семената се поставят в хаванче и се счукват. Добре е да бъдат напълно смачкани, докато престанат да приличат на семена. Така се постига възможно най-ефективно освобождаване на етеричните масла.
  2. Смачканите семена се поставят в цедка за чай и се заливат с гореща вода. Чаят се запарва в продължение на около седем минути.
  3. След това цедката се изважда и чаят е готов.

Консумиране на фенел в сурово състояние

Необработеният зеленчук е особено полезен, тъй като все още съдържа всички витамини и минерали. Суровият фенел може да се използва например за приготвяне на вкусна салата като се комбинира с други зеленчуци. Фенелът се отличава с изключително интензивен вкус, който може частично да се неутрализира, поднесен с портокали и маслини. Тук можеш да разбереш кой е най-добрия начин за това.

Съставки:

  • 2 сочни портокала
  • 1 малка луковица фенел
  • 2 малки глави лук
  • 1 ч.л. накълцан розмарин
  • 1 ч.л. бял винен оцет
  • 4 с.л. зехтин
  • сол и пипер
  • 1 шепа маслини

Приготвяне:

  1. Първо се обелват портокалите и се отстранява бялата ципа. Портокалите се нарязват на резени и се поставят в чиния, за да се запази сокът.
  2. Луковиците се измиват и се отстраняват сухите листа. Листата на фенела се отделят от луковицата и се оставят настрани. Сърцевината му се нарязва на ивици.
  3. Луковицата се нарязва на тънки колелца.
  4. За приготвянето на дресинга портокаловият сок се смесва с оцета, зехтина и розмарина. Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
  5. Листата на фенела се нарязват на кръгчета, както при целината, след което нарязаната маса се разпределя върху портокаловите резени. Луковицата и останалата част от фенела също могат да се подредят в чинията и да се овкусят, заедно с дресинга и маслините.

Готвене на фенел

Луковицата от фенел също е изключително подходяща за готвене. Ето как става това:

  1. Първо, фенелът се измива и се отстраняват повехналите листа и дръжката.
  2. Листата на фенела се отрязват и луковицата се разрязва на половинки или на четвъртинки.
  3. Нарязаният фенел се поставя в тенджера с вода, добавя се малко лимонов сок и щипка сол. Фенелът може да се загрее заедно с водата. В зависимост от големината на луковицата това отнема между осем и десет минути.
  4. След това фенелът е готов за сервиране и може да се овкуси по желание.

Приготвяне на фенел на фурна

Приготвен на фурна, фенелът също е много вкусен. Тук можеш да разбереш как се прави.

  1. Първо, фенелът се измива и се отстраняват повехналите листа и дръжката.
  2. Листата на фенела се отрязват и луковицата се разрязва на четвъртинки.
  3. Нарязаният на четвъртинки фенел се поставя в тава за печене заедно с други зеленчуци (домати, моркови и т.н.) и се добавят зехтин и подправки по избор (напр. лимон, сол, черен пипер, индийско орехче и т.н.).
  4. След това зеленчуците се пекат на фурна при температура 220 градуса на горен и долен нагревател в продължение на 30 до 40 минути. Зеленчуците се пекат, докато добият леко кафеникав загар.
  5. Остава само да се сервира.

 

Фенел на грил

Чудодейният луковичен зеленчук има чудесен вкус, както сготвен, така и суров, а също като гарнитура за грил. Ето как се приготвя вкусен фенел на скара.

  1. Първо се включва грила или се запалват дървените въглища.
  2. Фенелът се измива и се отстраняват повехналите листа и дръжката.
  3. Листата на фенела се отрязват и луковицата се разрязва на половина или на четвъртинки, в зависимост от размера.
  4. Луковицата се намазва леко със зехтин и се поставя върху грила. Всяка от страните се грилова между три и пет минути, докато фенелът добие кафеникав загар.
  5. Подрежда се в чиния и се поръсва с пармезан и розмарин. Може да се подправи с лимонов сок, сол и черен пипер.



Други интересни статии