Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Фенел – вкус на анасон и копър

Фенелът, популярен у нас и с името резене, е увивно растение. Всички части от растението са универсални и могат да се използват в кухнята. Основният сезон за събиране на реколтата е от септември до октомври. При фенела съществува разлика между диворастящия истински фенел, който е много горчив и най-често използваното градинско резене.

Полезна информация

Пресният фенел има следните специални свойства

Пресен фенел в близък план

Фенелът (Foeniculum vulgare) е двугодишно тревисто растение, което се използва като подправка и зеленчук, принадлежи към семейство и може да достигне височина от два метра. Характерни негови особености са голите стъбла и камбановидните луковици. Фенелът има пикантен аромат и напомня на анасон. Листата на фенела се разделят на две до три перести части. Луковиците, и листата са подходящи за консумация. Съществуват три подвида:

  • Зеленчуков фенел
  • Пикантен фенел
  • Горчив фенел

Произход

Откъде произхожда фенелът?

Смята се, че фенелът произхожда от Близкия изток и Средиземноморието. В съвремието той вирее в Италия, а също и в Южна Франция, Северна Африка, Гърция, Испания и Нидерландия. Макар и рядко, малки количества могат да бъдат открити в южната част на Германия


Сезонност

Каква е сезонността му?

Фенелът е наличен през цялата година. Все пак сезонът, в който вирее, е от юни до октомври. В Испания, Италия и Франция фенелът се отглежда на открито от октомври до май и се внася у нас оттам. От май до октомври пресният фенел се внася предимно от Нидерландия.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва фенелът и как се съхранява?

Пресен фенел в близък план

Фенелът е популярен зеленчук. Фенелът се използва като неразделна част от средиземноморската кухня, а също и в азиатската и индийската кухня. Листата са особено подходящи и като подправка. Луковицата на фенела може да се използва сурова като салата, но също и сготвена като зеленчук. Като гарнитура се съчетава добре с месни ястия. Семената от фенел са особено подходящи за подправяне на ястия. Той придава на месото, супите, колбасите и сладкишите специален вкус.

Начин за съхранение на фенел

Визуално фенелът изглежда чудесно, но с него трябва да се внимава, тъй като при натиск се появяват нелицеприятни кафяви петна. Фенелът може да се съхранява за продължителен период от време. Можем да го увием в кухненско фолио и да съхраняваме при зеленчуците в хладилника в продължение на максимум 14 дни. След отрязване фенелът трябва да се консумира бързо, тъй като съдържащият се в него витамин С и ценни етерични масла могат да бъдат изгубени.Съставки

Какво съдържа фенелът

Освен фолиева киселина и витамин С, фенелът съдържа още и магнезий, калций, калий, както и важни минерали и микроелементи. Фенелът е особено ценен заради съдържанието на етерични масла. В тях се корени и неговият лечебен ефект. Няма родители, които да не познават успокояващия ефект на чая от фенел, който неведнъж е облекчавал коликите на плачещото бебе и е осигурявал спокойна нощ за цялото семейство.

Хранителна стойност
 

ккал: 31 ккал

Въглехидрати: 7,3 г

Протеини: 1,24 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 48 µg

Витамин B1: 0,01 мг

Витамин B2: 0 032 мг

Витамин B6: 0 047 мг

Витамин C: 12 мг

Витамин E: 0,58 мг

 

Минерали

 

Калций: 49 мг

Желязо: 0,73 мг

Калий: 414 мг

Магнезий: 17 мг

Натрий: 52 мг