Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Листно-стеблени зеленчуци – просто ги опитай

Листно-стеблените зеленчуци включват видовете зеленчуци, чиито цветове или пъпки са годни за консумация. Сред тях са карфиолът, броколите, броколи романеско и артишокът. Сред добре познатите представители на стеблените зеленчуци са следните растения: аспержи, целина, ревен или резене

Полезна информация

Листно-стеблените зеленчуци имат следните специални свойства

Листно-стеблените зеленчуци имат много ароматен и наситен вкус. Представителите на стеблените зеленчуци обикновено също имат доста остър до леко кисел и наситен вкус. Затова стеблените са особено популярни като подправка или гарнитура към пикантни ястия.

Свежи цветни и стеблени зеленчуци в близък план

Съцветия

Листно-стеблените зеленчуци са особено богати на диетични фибри: обикновено в тях се съдържат около 10 грама на 100 грама продукт. Освен това, в тях се съдържат между един и три грама протеини и въглехидрати на 100 грама, поради което те като цяло са много нискокалорични, но все пак засищащи. Тъй като растат над земята, съдържанието на витамин С в тях обикновено е доста високо – не по-малко от 50 милиграма на 100 грама. Съдържат и големи количества калий, калций и магнезий, както и натрий.

Стеблени зеленчуци

При стеблените зеленчуци е подобно средното разпределение на макро-хранителни вещества. Обикновено съдържат около 10 грама фибри и 1 до 3 грама протеини или въглехидрати на 100 грама. Тук би трябвало да споменем и високото съдържание на витамин К и фолиева киселина в зрелите стеблени зеленчуци. В същото време те осигуряват значителни количества витамини А и В, както и витамин Е. Стеблените зеленчуци, както и цветните зеленчуци, съдържат големи количества калий, който има алкално действие и понижава стойността на pH.


Произход

Откъде произлизат цветните и стеблени зеленчуци?

Голяма част от листно-стеблените зеленчуци, които се консумират днес, произхождат от района на Мала Азия. Особено внимание заслужава карфиолът, който първоначално е познат само в Мала Азия. Едва през XVI век постепенно се разпространяват и в Европа. Въпреки че в Германия, Австрия и Швейцария вече се отглеждат и местни листно-стеблени зеленчуци (например карфиол, броколи или броколи романеско), там се предлагат и екзотични цветни зеленчуци (например артишок или каперси), които се внасят. От друга страна, в Европа отглеждането на стеблени зеленчуци преживява известен подем едва през XX век. Първоначално в Европа професионално се отглежда само ревенът.

Целината винаги е била популярна в англо-американския свят, но сега се отглежда в големи мащаби и в Европа. Стеблените зеленчуци също се консумират от хиляди години. Откриването им като храна обаче е по-скоро случайно, тъй като обикновено не могат да се консумират сурови, а първо трябва да се сварят, задушат или изпържат. В наши дни стеблените зеленчуци се отглеждат почти навсякъде по света. Италия, Испания и Франция са основните държави в Европа, в които се отглеждат стеблени зеленчуци. Поради различното време на узряване, зеленчуци се предлагат почти през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват листно-стеблени зеленчуци?

Свежи цветни и стеблени зеленчуци в близък план

Листно-стеблените зеленчуци обикновено не се консумират сурови заради високото си съдържание на фибри, с изключение на целината. Ето защо те са особено популярни приготвени варени или задушени. Те са подходящи например като здравословна зеленчукова гарнитура към обилни ястия, но и като съставка за приготвяне на смутита. Популярни са и като основна съставка в зеленчукови ястия, например, задушени в тенджера зеленчуци или зеленчукови запеканки в комбинация със сирене или сметанови сосове.Съставки

Какво съдържат листно-стеблените зеленчуци

Свежи цветни и стеблени зеленчуци в близък план

Високото съдържание на фибри в тях е особено полезно за храносмилането. Друго предимство на стеблените зеленчуци е техният укрепващ за имунната система ефект, който се гарантира от голямото количество различни витамини. При цветните зеленчуци преобладава съдържанието на минерали, което осигурява здравословен метаболизъм. Освен това, цветните и стеблените зеленчуци съдържат множество вторични растителни съединения, които имат антиоксидантно и съдоразширяващо действие.