Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Аспержи – кралски зеленчук

Аспержите са широко разпространен зеленчук в Европа, Азия и Африка. Смятат се за деликатес, а в Германия са много популярни като „кралски зеленчук“.

Полезна информация

Аспержите имат следните специфични характеристики

Пресни аспержи в близък план

Аспержите, с научно наименование „Asparagus officinalis“, са многогодишно тревисто растение. Коренчетата зимуват на около 35 см дълбочина в почвата. От тях през пролетта израстват няколко стръка, които се наричат аспержи. Производителите на аспержи често отопляват насажденията си, за да удължат изкуствено сезона на аспержите.

Как да разпознаем пресните аспержи

Аспержите трябва да се обработват внимателно, тъй като лесно могат да бъдат наранени. Пресните аспержи могат лесно да бъдат разпознати. При потъркване на два пресни стръка аспержи един в друг, те издават скърцащ звук. Там където стъблата са отрязани, разрезът не трябва да е изсъхнал. Горната част на стръка аспержи трябва да е сочна, затворена и без наранявания. Стъблата не трябва да са кухи. Равномерният растеж е критерий за добро качество. Съществуват различни класове при продажбата на аспержи.


Произход

Откъде произхождат аспержите?

Аспержите произхождат от Европа, Близкия изток и Северна Африка. 


Сезонност

Кога е сезонът на аспержите?

В Германия например сезонът на аспержите започва в средата на април и приключва през юни. Внасят се и аспержи от Франция, Испания и Перу. Китай е най-големият производител на аспержи в света. На пазара се предлагат всякакви видове: бели, лилави и зелени стръкове аспержи. Цветът зависи от вида на културата. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използват аспержите и как се съхраняват?

Пресни аспержи в близък план

Преди консумация, аспержите трябва да се обелят. При зеления сорт е достатъчно да се обели долната част. Сварете аспержите в гореща вода в продължение на около 15 минути. От обелките можете да приготвите супа от аспержи. Зеленчуците са подходящо допълнение към картофи, месо и сосове. Аспержите са вкусни на крем супа, салата и върху пай. Това е зеленчук, който се съчетава добре както с месо, така и с риба, може да се запече и със сирена.

Как да съхраняваме правилно аспержите

Трябва да се консумират бързо, но все пак пресните аспержи могат да издържат няколко дни, преди да бъдат обработени. За целта увийте необелените зеленчуци във влажна кърпа, за да ги предпазите и ги съхранявайте в хладилник. Ако искате да замразите аспержите, трябва предварително да обелите стъблата им. Извън сезона, аспержите се предлагат и в консервиран вид.



Съставки

Какво се съдържа в аспержите?

Пресни аспержи в близък план

Зеленчукът се състои от над 90% вода. Съдържа аспарагин, калий и серни вещества. Аспержите имат характерен вкус. 

Хранителна стойност
 

ккал: 21 ккал

Въглехидрати: 2,04 г

Протеини: 1,96 г

Мазнини: 0,16 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,11 мг

Витамин B2: 0,1 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 19,89 мг

Витамин E: 2 мг

 

Минерали

 

Калций: 26 мг

Желязо: 0,68 мг

Калий: 203 мг

Магнезий: 17 мг

Натрий: 4 мг