Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ревен – тръпчив, пикантен, нискокалоричен

Ревенът вирее добре в северните и умерените географски ширини, както и в субтропичните райони. Произходът му се свързва с Хималаите. Смята се, че оттам растението е придобило значение в Южна Русия и едва преди няколко века е достигнало до Европа.

Полезна информация

Ревенът има следните специални свойства

Пресен ревен в близък план

Ревенът е типичен сезонен зеленчук, който се бърка с плод, въпреки че растението принадлежи към семейство Лападови и следователно е зеленчук. Дръжките с форма на розетка са годни за консумация и могат да достигнат до 70 см височина и около 5 см дебелина. Големите, къдрави листа и подземният корен не са годни за консумация. Както в стъблата, така и в останалите части на растението се съдържа оксалова киселина. Тази киселина придава на зеленчуците характерния им тръпчиво-кисел вкус. Тя обаче е вредна за здравето, затова ревенът се вари преди консумация. Сортовете ревен се различават по червеното или зеленото оцветяване на външната обвивка, вътрешната структура на стъблата, както и по листата.


Произход

Откъде произхожда ревенът?

Ревенът е планинско растение, което произхожда от Кавказ (Азия). Разпространен е до Централен Китай, Монголия и Сибир. В Китай и Русия се счита, че ревенът има лечебна сила, което го прави особено популярен в тези държави. Ревенът е ценен като вкусен зеленчук и в страните от Централна Европа и Северна Америка.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Сезонът му е сравнително кратък и трае само два месеца. В зависимост от сорта, той се добива по различен начин. Обикновено реколтата се бере се от март до май. В зависимост от сорта, събирането на реколта може да продължи и до юни.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ревенът и как се съхранява?

Пресен ревен в близък план

Ревенът може да се използва за конфитюр, компот или за украса на сладкиши. Възможно е да се направи и чътни от ревен. Ревенът е капризен и нетраен зеленчук. Затова след покупката трябва да се консумира до три дни. Препоръка – съхранявайте зеленчуците, увити във влажна кърпа, в хладилника. Възможно е също да ги замразите, но преди това стъблата трябва да се обелят и да се нарежат на малки парчета.


Съставки

Какво се съдържа в ревена?

Ревенът е богат на витамин С, фибри и минерали, например калий и фосфор. Типичният кисел вкус се дължи на съдържащите се плодови киселини, например, ябълчена, лимонена и оксалова киселина. Беленето и готвенето намаляват съдържанието на оксаловата киселина. В Китай ревенът се смята за лечебно растение. 

Хранителна стойност
 

ккал: 20 ккал

Въглехидрати: 1,36 г

Протеини: 0,6 г

Мазнини: 0,14 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,04 мг

Витамин C: 10 мг

Витамин E: 0,25 мг

 

Минерали

 

Калций: 66 мг

Желязо: 0,35 мг

Калий: 287 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 2 мг