Направете си сами сладолед без машина за сладолед
Съдържание на тази страница от пръв поглед
- Домашният сладолед има много предимства. Можеш да определиш съставките, например сметана, мляко и захар, както ти харесва.
- Може да си направиш сладолед с машина за сладолед, но можеш да се справиш и без машина. Как? Можеш да прочетеш тук.
- В тази статия също се съдържат трикове, лесни базови рецепти и вкусни вдъхновения за чудесен крем-сладолед.
Домашно приготвеният сладолед има няколко предимства
Самостоятелното приготвяне на сладолед не е никак трудно, но също е чудесно следобедно занимание за цялото семейство. Хубавото на приготвянето на собствен сладолед е, че можеш да решиш какви да бъдат продуктите заедно с децата. Друг плюс на собствено производство в домашната машина за сладолед е, че можеш по-добре да се съобразиш с алергиите и хранителните непоносимости. Който не иска да ползва животински продукти, може лесно да ги избегне. За вегански сладолед – просто заменяш млечните продукти, например сметана и мляко със соеви или овесени млечни продукти. Можеш сам да избереш също вида и количеството на захарта. От твоите предпочитания зависи дали ще бъде рафинирана захар или пък ще използващ сладкия вкус на фурмите или меда.
Ето как да проявиш творчество при приготвянето на сладолед
Що се отнася до производството, има широка гама от регионални, сезонни и био храни, които можеш да използваш да направиш сладолед, като например ягоди и цитрусови плодове. А защо просто не опиташ и нещо съвсем ново или да комбинираш? Любимият шоколад със замразени горски плодове или със замразени банани? Парченца бисквити с малко сметана или кисело мляко? Ябълков сладкиш с подсладено кондензирано мляко? Защо не пробваш с по-пикантни храни? Какви са предложенията на децата? Отдай се заедно на авантюристично пътешествие в света на неограничените сладоледени възможности. Кой знае на какво неоткрито досега сладоледено творение ще се натъкнеш! В крайна сметка детството може да ухае на нещо различно от ванилия.
Списък с покупки: Какво е нужно за домашен сладолед?
По принцип сладоледът не е нищо повече от замразена течност. За да си сигурен, че сладоледът е с кремообразна консистенция и не се усеща като кубче лед в устата, сместа се разбърква редовно по време на замразяването. Разбъркването разбива образувалите се ледени кристали и сладоледът става приятен и кремообразен. Ако имаш собствена машина за сладолед, можещ да си спестиш тази междинна стъпка, тъй като машината изцяло поема тази грижа. Тук ще научиш кои съставки трябва да присъстват в списъка с покупки.
Нужни са:
- Течност (основа) – мляко и други млечни продукти, като сметана, подсладено или кондензирано мляко, крем фреш, заквасена сметана или кефир. Възможно е да се използват и заместители на мляко, вода или чай.
- Подсладители, например захар, глюкозен сироп, мед, карамел или сироп от агаве.
- Свързващо вещество: Яйце, веганска алтернатива: Гума локус бийн
- Вкус: Плодове, ядки, сладкиши или дори подправки по избор. Какво ще кажеш за босилек, розмарин или лавандула, например?
Как да си направим сладолед без машина за сладолед
Смяташ, че за да си направиш сладолед е нужна машина? Нищо подобно! Сладоледът става перфектен и без нея. Просто смеси в съд всички съставки за избраната от теб рецепта, подходящ за сладолед и го постави във фризера. Предвиди време за замразяване от около пет часа. Важно: Докато сместа бавно се охлажда и втвърдява, трябва да я проверяваш на всеки 30 минути. Веднага щом се образуват първите ледени кристали, разбъркай бързо и енергично. Това ще раздроби ледените кристали и ще направи сладоледа по-кремообразен. Ако сладоледът все още е твърде мек, остави го във фризера още малко преди сервиране. Очевидното предимство на машината за сладолед е, че тя го разбърква вместо теб!
Вкусен, кремообразен и бърз за приготвяне: Тук има няколко добри идеи
За да започнеш с приготвянето на сладолед, нужна ти е само рецепта. Сега просто трябва да си избереш предпочитания от теб сладолед, за да започнеш. Тук ще намериш голям избор от рецепти за сладолед за всеки вкус – от воден сладолед до сандвичи със сладолед и сладоледени торти.
Как да сервираш сладолед със страхотен дизайн
Възнамеряваш да си направиш собствен сладолед? Тогава в списъка си с покупки за следващата седмица включи и няколко красиви формички за сладолед. Те се предлагат с различен дизайн: Риби, принцеси или дори ракети – има по нещо за всеки вкус и за всяко тематично парти! Нямаш собствена машина за сладолед и искаш да охладиш сладоледа си в друг подходящ съд? Опитай да използваш малки чаши или кофички за кисело мляко с дървена пръчка в тях – чудесен начин да си направиш вкусни сладоледи на пръчка. Какво друго ти е нужно?
Креп тестото традиционно се пече върху кръгли нагорещени плочи, наречени „crêpière“ или „bilig“. Може би са ти познати от панаирите, където могат да се видят на всеки щанд за креп. Вкъщи можеш да си приготвиш чудесен креп в обикновен тиган с покритие или в чугунен тиган. Вече могат да се закупят и специални плитки тигани или плочи за палачинки. Те са с нисък ръб, така че палачинката да се плъзне директно от тигана върху чинията.
А знаеш ли вече за „Nicecream“?
Нямаш собствена машина за сладолед и нямаш достатъчно време, за да го приготвиш? Тогава „Nicecream“, друг супер бърз метод за приготвяне на сладолед, може да е точно това, което търсиш. Този сладолед се прави предимно от вече замразени плодове, които се надробяват с ръчен миксер. Така отпада дългият процес на бъркане и замразяване. Плодовата смес за сладоледа е готова само за няколко минути. Децата обичат ли да експериментират? Може да се комбинират различни видове замразени плодове. Едно от предимствата на „Nicecream“: Вместо рафинирана захар, в сладоледа влиза естествената захар от плодовете. По този начин децата консумират не само захарта, но и витамините и хранителните вещества, които се съдържат в плодовете. Освен това ти определяш съдържанието на захар и мазнини. За нискокалорични варианти можеш да използваш кисело мляко вместо сметана, за да стане сладоледът кремообразен.